Facebook Instagram Youtube

Hírek: közösségi tér

24 civil szervezet kéri a főpolgármestertől a gyalogos és bringabarát pesti alsó rakpartot
A Nagykörút emberközpontú újratervezését sikerrel kezdeményező civil és szakmai összefogás újra levelet írt a főpolgármesternek. Azt kérik Karácsony Gergelytől, hogy a Pesti alsó rakpart teljes felújítása után ne a várost a folyójától elválasztó autóutat, hanem a Dunaparthoz méltó korzót hozzanak létre. A nyári hétvégéken megnyitott rakpart sikere és a közvélemény-kutatások is bizonyítják: a budapestieknek szükségük van a szabad közterületekre. Az élhető rakpart nem csak egyedi látványosság. A belvárosból elvándorlás egyik okát, a zöldfelületek hiányát is enyhíthetik egy természetközeli, gyalogos-, kerékpáros- és gyerekbarát közösségi térként történő átalakítással. Hiba lenne - a főpolgármesteri programmal ellentétben - évekre lezárni a rakpartot egy olyan felújításért, ami a jelenlegi helyzetet konzerválná kicsit drágább és díszesebb burkolatokkal.
2020.11.03 |  aron
22 civil szervezet kezdeményezése a Nagykörút felvirágoztatásáért
Huszonként városfejlesztéssel, közösségszervezéssel, helyi ügyekkel, közlekedéssel és fenntartható fejlődéssel foglalkozó lokális, budapesti és országos civil szerveződés írt közös levelet a főváros és a belső kerületek vezetőinek. Azt kérik, hogy induljon el egy a lakosságot és széleskörű érintetteket bevonó folyamat a Nagykörút komplex újratervezésére, hogy ez a szebb napokat látott közlekedési folyosó a belváros kapuja helyett újra pezsgő életének része, Pest főutcája, egy vonzó úticél, a közelben élők és dolgozók, alkotók közösségi tere, egy igazi városi korzó lehessen.
2020.08.14 |  aron
Javasolj kerékpártárolókat budapesti belvárosi boltokhoz!
A Kerékpárosklub javaslatcsomagját követően elindultak a rendkívüli bringás fejlesztések Budapesten, amik könnyebbé teszik a koronavírusmentes bringázást a még nem kerékpározóknak is. Ha viszont elindultunk, parkolni is kell valahol. Bringatárolók helyszíneire gyűjtünk ötleteket, amiket leadhatunk a Fővárosnak. Segítsetek összegyűjteni őket!
2020.04.09 |  aron
A Velencei Építészeti Biennálé magyar kiállítása bemutatja, hogyan foglaltuk el a Szabadság-hidat
2016 nyarán a fonódó villamos építése miatt lezárták a Szabadság-hidat az autó- és villamosforgalom elől. A város legkisebb Duna-hídjából közösségi tér lett, ahol csak emberi módokon lehetett átmenni két hónapon keresztül. A híd adta lehetőség az I bike Budapest oldalon általunk meghirdetett spontán piknik vártalan sikerével robbant be a köztudatba. A következő években a Város és Folyó egyesület Szabihíd projektjében már a fővárossal együttműködve szerveztek hétvégi programokat a hídra, és a 2018-as Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonja is ezt, a szabadon használható, autó- és fogyasztási kényszertől mentes spontán köztérhasználatot mutatta be. A Biennálé témája ugyanis a „szabad tér” volt, amit a magyar pavilon témája fogott meg a legjobban.
2018.06.29 |  aron