Facebook Instagram Youtube

Lépcsők akadálymentesítése kerékpárosok számára

A kerékpárral közlekedők az alábbi esetekben gyakran találják szembe magukat lépcsővel:

 • vasúti peronok elérhetősége
 • hidak feljárói
 • gyalogos aluljárók
 • városi utcákon a terepviszonyok szerint


 

Vasúti peronok megközelítése

Mivel a kerékpár szállítása esetén egészen a vágányokig el kell jutni, a vágányok kerékpárral való kényelmes megközelítését szintén meg kell oldani. Gyakori, hogy a vágányok csak aluljárón keresztül lépcsővel közelíthetőek meg, ami nagyon megnehezíti a kerékpárral való felszállást, főleg csomag szállítása esetén. Az akadálymentesítés eszközei lehetnek:

  az eljutási útvonal megfelelő kialakítása és kijelölése;
 • rámpák (általános akadálymentesítésnek megfelelően),
 • lépcsőre épített rámpa (Kézikocsit, bőröndöt is fel lehet tolni rajta. Jó, ha kétnyomú, hogy a babakocsival és utánfutóval is használható legyen.)
 • tolósín (Ahol nagyon keskeny hely van, ott lehet vályúsín, ami V/U profilú legyen, kellő oldaltávolságra a faltól. Nagyobb szintkülönbség esetén javasolt, csak ideiglenes megoldásként),
 • mozgólépcső, lift (nagy forgalmú állomásokon, ütemezett kiépítéssel),
 • vágányok szintbeni keresztezése esetén gumi elemes átjárók.

Minden állomási lépcsőt javasolt kerékpárral járhatóvá tenni. A tolósín egy olcsó azonnali intézkedés, amelyhez mindig van elég hely. Jobb az olyan rámpa, amely a gyermekkocsik és tolókocsik számára is megfelelõ. Lépcsők, rámpák, tolósínek: (német ajánlás szerint) A lépcsők kerékpárutak állandó alkotórészeként történő kialakítása megengedhetetlen és szakaszosan ki kell őket váltani. Azonban amíg előfordulnak lépcsők, muszáj figyelemfelkeltő eszközöket és biztonságot fokozó eszközöket alkalmazni.

 • A lépcső felett figyelmeztető táblának kell állnia, amennyiben kerékpárosra lehet számítani. Ez akkor is érvényes, ha a lépcső nem kifejezetten a kerékpárút része.
 • Lépcsők, rámpák felett elvezetett kerékpárutak esetén egyértelmű jelzést kell elhelyezni, különösen kritikus esetben (pl. egyenesen lépcsőhöz vezető kerékpárút megszűnése a lépcső előtt) további biztosíték szükséges pl. irányjelző tábla elhelyezése által.
 • Kerékpáros útvonal kijelölése esetén alapvető dolog a lépcsők elkerülése, vagy legalábbis alternatív elkerülő útvonalat kell biztosítani pl. az utánfutóval közlekedő kerékpárosok számára.
 • Amennyiben nem áll rendelkezésre elkerülő útvonal, egy (gyermek)utánfutós (általában 90-100 cm széles, 70-80 cm nyomtávval) kerékpárosok által is használható rámpát kell tervezni: ajánlott szélesség 120 cm ( min. 100 cm)
 • Ha két nyomtávú rámpa szükséges középen lépcsővel, ezt aszimmetrikusan kell kialakítani hogy a kerékpár és az utánfutó bal oldali kereke a széles, az utánfutó jobb oldali kereke pedig a keskeny feljárón tudjon közlekedni. A széles feljárót felfelé irányban balról kell elhelyezni, hogy a kerékpár jobb oldalról tolható legyen (balról gyakran útban van az utánfutó kocsirúdja/rögzítő rúdja).Kép: Aszimmetrikus rámpa felvezető sínekkel
 • A széles rámpa a tiltás ellenére fizikailag kerékpározásra alkalmas, ezért fogják is használni: egy figyelmeztető tábla kihelyezésével a közlekedésbiztonság érdekében javasolt.
 • Azokat a lépcsőket is, amelyek nem kifejezetten részei kijelölt kerékpáros útvonalaknak, ott is ajánlott legalább egy egyszerű, babakocsisok és kerékpárosok számára használható rámpát szerelni.
 • A lépcsőre szerelt vagy épített rámpa elegendő távolságra kell, hogy legyen a faltól (min. 30 cm), hogy a pedálok, a kormány vagy a kerékpáros táska ne akadjanak bele: a lépcső és a rámpa között elhelyezett korlát mindenképpen zavaró.
 • A szűk rámpák szélére felvezető síneket kell elhelyezni. Erre egyaránt alkalmas lehet a vályúprofil vagy fémlemez bebetonozva a lépcső és a rámpa között, amelyek felső éle 15 mm-re kiáll.

Példák lépcsőre szerelt tolósínre Brüsszeli vasút állomás, vályú a lépcső mentén:

Származási hely: Brüsszeli kerékpáros közlekedés (Velo-city 2009)

Tolósín a belvárosban (Brüsszel)

Származási hely: Brüsszeli kerékpáros közlekedés (Velo-city 2009)

A 70-es vasútvonal feletti felüljárón található egy kerékpáros tolósín, jól megfigyelhető a V profilú vályú:


 

Ráckevei HÉV aluljárójának tolósíne. Messzebb a faltól, hogy elférjen a kormány:


Babakocsi tolását is lehetővé tevő kettős rámpa:


Szombathelyi vasútállomás:


Magyar kerékpárosklub ajánlása:

A rámpa kialakítását és széles körű elterjesztését a magyarországi vasútállomások, peron lépcsők esetében javasoljuk és támogatjuk. (Acél vagy betonozott kivitelben is lehetséges, lemez esetén gondoskodni kell arról, hogy ne mehessen alá szemét.)

Ha több lépcső is vezet a peronra, javasolt váltakozó oldalon elhelyezni.

Egy lépcső esetén kedvezőbb a felfelé irány számára a jobb oldalon elhelyezni az egyszerű rámpát vagy tolósínt.

Az egyoldali rámpa 40-50 cm széles legyen, így kézikocsi, bőrönd is felhúzható rajta, és a kormány sem akad be a falnál.

A vályúsín U, L vagy V profilú legyen 5 cm mélységgel, a faltól 30 cm-re kell elhelyezni. A V profil a legkedvezőbb.

Források:

Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) „Utak a kerékpározás- hoz” című kézikönyve
ADFC Arbeitsfilfe: Umlaufsperren und Hindernisse auf Radwegen (Stand 02/1999)


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

 • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.
 • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

 

Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.