Miért jó tagnak lenni?

Lezajlott az első Helyben vedd meg! piknik

A XI. kerületben, Újbuda Önkormányzatával közös szervezésben indult útjára a Magyar Kerékpárosklub kampányának sok budapesti kerületét érintő akciója, a Helyben vedd meg! piknik.

Miért autózol messzire friss zöldségért, egy csokor virágért vagy egy tollbetétért? Helyben vedd meg! Élj, közlekedj és vásárolj aktívan! Ha vásárlásaidat kerékpárral, vagy gyalogosan végzed, megspórolod a benzinpénzt és az autózás egyéb velejáró költségeit, a környezetet sem szennyezed, teszel egészségedért, és mindezek mellett támogatod a helyi kereskedelmet is.

Ez az üzenete a Magyar Kerékpárosklub Helyben vedd meg! kampányának, amelynek népszerűsítésére utcai akciókat rendez, együttműködve több budapesti önkormányzattal.
Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a rendszeresen autóval, nagy bevásárlóközpontokban történő vásárlások nem csak a vásárlóknak kerülnek többe, hanem tönkreteszik a lokális kereskedelmet és szolgáltatóipart, valamint indokolatlanul nagy terhet jelentenek a környezetnek is. Mit javasolunk kampányunkban?

  • Élj, közlekedj és vásárolj aktívan! Ha vásárlásaidat kerékpárral vagy gyalogosan végzed, megspórolod a benzinpénzt és az autózás egyéb velejáró költségeit (parkolás, amortizáció stb.), emellett a környezetet sem szennyezed és teszel egészségedért is.
  • Gondolkodj helyben! A lakóhelyedtől távol eső kereskedelmi központok helyett próbáld ki a helyi üzleteket, ahol nem csak élelmiszert, hanem ruhát, villanykörtét, tollbetétet és minden mást megtalálsz, vásárlásaidhoz még csak utaznod sem kell!
  • Számolj utána, vásárolj tudatosan! Ha kiszámolod, hogy az alkalmi nagybevásárlások során mennyi felesleges dolgot megveszel, akkor még jobban megéri a napi szükségleteidnek megfelelő mennyiségű, friss áru helyi beszerzése.
  • Válaszd a mosolyt! A helyi kereskedők mindent megtesznek azért, hogy visszatérj hozzájuk, így a friss áruk, a kedvező árak mellett egy jó beszélgetést, egy kedves mosolyt is kaphatsz tőlük nap mint nap. Ne feledd, vásárlásaiddal a helyi közösséget támogatod, amelynek te is része vagy!

Kampányunk keretében korábban közel 100 üzlet bevonásával pontgyűjtő akciót szerveztünk Zuglóban, most különleges utcai rendezvényeken piknikekre hívjuk a rendezvények környékén lakókat.

Az első piknikre 2012. május 5-én délelőtt (9-14 óra) került sor Újbudán a Fehérvári úti piac mellett. Az érdeklődők itt próbálhatták ki először azt a látványos interaktív játékot, aminek segítségével „elkerékpározhattak” a helyi boltokba, megnézhették, hogy mennyit spórolnak az aktív közlekedési mód választásával.

A látogatók a játék mellet megismerkedhettek a kitelepülő helyi kereskedőkkel, termékeikkel.
Újbuda Önkormányzata a résztvevők között ajándékokat sorsolt ki, a játékban résztvevők között pedig egy 50 000 Ft értékű kerékpár-vásárlási utalványt, amit természetesen egy helyi boltban válthat be a nyertes. A kampányban résztvevő kereskedők kedvezményekkel, kisebb és nagyobb  ajándékokkal várták az érdeklődőket.
Az eseményen részt vett dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is.

A Helyben vedd meg! pikniksorozat további állomásai a 16., 3., 13., 17. és 14. kerületben lesznek. A májusban és júniusban szervezett akciók minden kerületben az önkormányzatokkal együttműködésben valósulnak meg.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

a pontos dátumot még nem tudjuk, folyik az egyzeztetés

Jó hír!
A 17 kerületben mikor lesz?