Facebook Instagram Youtube

Kerékpáros forgalomszámlálók

Critical Mass közösség tagjainak, valamint a Magyar Kerékpárosklub eltökélt munkájának köszönhetően 2010 nyarán a Nemzeti Múzeum előtt üzembe helyezték Magyarország első automata kerékpár számlálóját, amelynek célja – a kommunikáción kívül – a kerékpáros szokások feltárása. Azóta egyre több helyen helyeztek üzembe kerékpárszámlálókat.

2016-ban újabb állandó kerékpáros forgalomszámlálókat telepített a BKK a Bem rakparton, a csepeli Weiss Manfréd úton, a Hungária körúti aluljárónál és az Árpád híd pesti hídfőjénél. Két mobilszámláló is üzembe állt, melyek időközönként máshol számolnak. A helyszínek kijelölésében felhasználták a Kerékpárosklub javaslatait.

Hol találom az adatokat?

A budapesti kerékpárszámlálók adatait itt összesítjük, a BKK-s számlálók naprakész számait itt böngészheted.

2018 óta Magyarország több pontján is forgalomszámlálólat helyezett ki a Magyar Közút. Ezek adatait itt találod.

Gyakori kérdések

Miért a budapesti Kiskörút?

  • Mert frekventált helyre akartuk elhelyezni, a főváros egy kiemelt pontján.
  • Nem a járdán haladó kerékpárosokat szeretnénk számolni, hanem az úton haladókat. Ez kerékpársáv esetén a valósítható meg leginkább.
  • Erre kiváló helyszín a Nemzeti Múzeum előtti széles, napos útszakasz, ahol a kerékpársáv létesítése óta elég sok kerékpáros halad, és tervezett a kijelző az útról és a járdáról is jól látható.

Mire jók ezek az adatok?

  • Természetesen egyetlen mérőhely nem alkalmas hosszútávú komoly közlekedés szakmai elemzésre. De megmutatja egy adott keresztmetszetben a napi, heti, forgalom lefolyást. Meglátjuk, hogyan hat az időjárás a kerékpáros forgalomra, látjuk az évszakos változásokat. Bécsben 8 állandó kerékpáros mérőhely van, Zürichben idén nyáron 10 mérőhelyet helyez üzembe az EcoCounter.

Adatkezelés?

  • A számláló 2013 nyarán a BKK tulajdonába került, megállapodásunk szerint a továbbiakban ők kezelik.
  • Modemen keresztül 15 percenként egy számadat érkezik a mérőegységből. Így a napi számsorok alapján egy kis szoftver segítségével rendszeresen megjelenhet az MK honlapján, és bannerként bárhol máshol az éves és napi adat. Ezek kívül napi, heti, havi idősorok, átlagok számíthatóak, grafikonok rajzolhatóak, ami az MK oldalán jelenik meg. Az adatbázis bárki számára hozzáférhető.

 

Származási hely: Számláló átadása

Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.