Facebook Instagram Youtube

Bringázz a Suliba!

Bringázz a Suliba!

2013-10-04 13:49:18  

Bringázz a suliba

Bringázz a munkába! (Bam!) most már az iskolákban is - hiszen a diákoknak az iskola a munkahelyük

A 2013. őszi Bam! kampányban a Magyar Kerékpárosklub középiskolákba és felsőoktatási intézményekbe is eljuttatta üzenetét, hiszen a diákoknak az iskola a munkahelyük. A klub azért invitálja játékra immár a diákokat is, hogy az oktatási intézményekben is egyre elterjedtebb legyen a kerékpáros közlekedés, hiszen ez a legkörnyezetbarátabb, legegészségesebb és gyakran a leggyorsabb közlekedési mód. Ha a diákok már fiatalkorukban megszeretik a kerékpáros közlekedést, az természetessé válik számukra: valószínűleg később se teszik le a kétkerekűt, példát mutatva ezzel környezetüknek, jövőbeni munkatársaiknak.

A kerékpáros iskolábajárás számtalan módon ösztönözhető az oktatási intézményekben:

  1. az iskolákba vezető útvonalat tanárok segítségével közösen lehet kialakítani
  2. a szülők összefoghatnak és együtt kísérhetik gyerekeiket
  3. lehetséges a helyi rendőrség segítségét kérni az átkeléshez a veszélyesbb csomópontoknál 
  4. mindezeken felül az állam kezében van olyan intézkedések meghozatalának lehetősége, melyekkel a gyengébb védelmének elve érvényesül

Iskolák figyelmébe a Bringázz a munkába! (Bam!) kampányról

2013. szeptember 23. és október 25. között regisztrálj legalább 8 bringás alkalmat online naptáradba, és esélyes vagy az 566 nyeremény egyikére!

A legbringásabb iskola bringatárolót kap, a szerencsés osztályok pedig Balaton-felvidéki osztálykirándulást vagy budapesti múzeumbelépőket nyerhetnek

 


 

Bringázz a suliba: Bringavonatok általánosiskolásoknak Budapesten

A közlekedésben is, mint minden másban, a gyerekek a legnyitottabbak az új gondolkodás befogadására. Szeretnénk a fenntartható közlekedést elterjeszteni hazánkban, ehhez szükséges a gyerekek oktatása, és rajtuk keresztül a szüleiké. A 2011-ben útjára indított ún. Bringázz a Suliba bringavonat ezt segíti: arra szoktatja a családokat, hogy az iskolába nem kell autóval járni, használható erre a kerékpár is.

A Bringázz a Suliba bringavonat keretében általános iskolás gyerekek reggelente iskolába menet „bringavonatokhoz” csatlakozva vidám menetben eltekernek az iskoláig. A bringavonatokban a gyerekek sorban egymás után kerékpároznak, a sort egy-egy szülő vezeti illetve zárja le; a bringavonatosok a projekt leendő arculatának megfelelő pólót, sapkát viselnek, a biciklijükön kis zászló.

Ez az akciónk egy hosszú távú munka mintaprojektje volt, melynek célja a szülők ösztönzése, hogy a gyerekeik iskolába vitelekor a lehetséges közlekedési módok közül gyakrabban válasszák a kerékpárt, ezáltal a kampány a kerékpározást, mint aktív közlekedési módot minél szélesebb körhöz eljuttatva népszerűsítse. 

A mintaprojekt során egy XVI. kerületi iskolában próbáltuk ki a kidolgozott módszert, majd több iskolát vontunk be a kampányba, iskolánként körülbelül 100-100 gyereket. Egy biztonságos bringavonatba maximum 5 bringázó gyerek „fér el", akiket 2-2 felnőtt kísér.     

Magyarországon olyan kisérlet, program nem volt, aminek célja a szülők és gyerekek közös közlekedési magatartásának változtatására irányult volna. Azonban ez a program külföldön sok helyen folyik nagy sikerrel. A Bringázz a Suliba bringavonat fő célja a gyermekek és a szüleik környezettudatosságra való nevelése, a közlekedési magatartásuk megváltoztatása. Közvetlen cél a kiválasztott iskolákban minél több gyerek és szülő bevonása, valamint a mintaprojekt eredményeinek felhasználásával az országos kiterjesztéshez szükséges módszerek, eszközök és referencia kidolgozása.

A kampány fontos eleme a biztonság, ezért a gyermekek kizárólag szülői felügyelettel juthatnak el az iskolába. A kampány során az iskolákba úgynevezett biciklivonatok indulnak, melyet vállalkozó kedvű szülők kísérnek (vezetik és lezárják), ezekhez a bringavonatokhoz előre megtervezett útvonalon és időpontokban csatlakozhatnak az iskoláskorú gyerekek. A Magyar Kerékpárosklub a program megvalósításához oktatást, valamint a szülők számára a kerékpáros közlekedést segítő tájékoztató anyagokat biztosít a biztonságos kerékpáros városi közlekedéséről. A kampány alatt suliba bringázók emellett a kampány arculatának megfelelő pólót és sapkát, valamint zászlót is kaptak.

A Bringázz a Suliba! kampányt a Telekom "hello holnap!" kezdeményezése támogatta. Támogatónknak köszönhetően több tízezer szülőhöz és gyermekhez juttathattuk el a kerékpáros közlekedés pozitív üzenetét, amellett, hogy a gyerekeket iskolába szállító bringavonatok üde és vidám színfoltjai Budapestnek.

A kampány során a kerékpáros iskolába menetelek számát és a megtett útvonalat google-alapú térképen regisztráltuk: ezek alapján versenyeztek egymással a csapatok és a programban részt vevő általános iskolák. A megmérettetést legsikeresebben teljesítő iskolák kerékpártárolóval gazdagodtak, melyek kiválasztásában, engedélyeztetésében és felállításában a Magyar Kerékpárosklub aktív szakmai segítséget nyújtott. Emellett a résztvevők között a kerékpáros közlekedés szempontjából hasznos és népszerű ajándékokat sorsoltunk ki. A kampány időtartama alatt az iskolák között folyó versenyt számos más program is színesítette, többek között videó és fotó pályázatot, fotókiállítást és más vetélkedőket szerveztünk. A fent említett térképet lentebb nézhetitek meg.


Bringázz a suliba nagyobb térképen való megjelenítése