Facebook Instagram Youtube

A bringások közel 90%-a használ lámpát - A 22. országos lámpaszámlálás eredményei

A bringások közel 90%-a használ lámpát - A 22. országos lámpaszámlálás eredményei
2023.12.14
Minden tavasszal és ősszel önkéntesek segítségével igyekszünk minél több helyen egy időben megszámolni az elhaladó bringások lámpáit. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a kerékpárok kivilágítására, és adatokkal válaszolhassunk a kerékpárosokkal kapcsolatos tévhitekre. 22. alkalommal fogtunk papírt és ceruzát országszerte, hogy megszámoljuk az ország bringalámpáit.

2023. november 15-én, szerdán az ország 85 pontján 2085 kerékpárt számoltunk meg önkénteseink segítségével. 76.9%-uk elől-hátul ki volt világítva, és 88%-nak volt valamilyen lámpája. A 2011-es első számolás óta folyamatosan és trendszerűen növekszik a szabályosan kivilágított kerékpárok aránya. Az elmúlt 10 év alatt jelentősen javult: 60% körüli értékről közel 80%-ra emelkedett a szabályosan kivilágított kerékpárosok száma.

A trendvonalon is jól látszik, a 2011-es első méréseink óta folyamatosan javul a kerékpárosok kivilágítottsága, és trendszerűen, egy-két adat kivételével évről évre csökken a lámpanélküliek aránya, az elmúlt években pedig nagyjából stagnálnak az adataink, úgy néz ki, hogy egyelőre elértünk a bringák kivilágításában a maximumot. Reméljük a következő években még tovább fog emelkedni a kivilágított kerékpárok aránya.

A fővárosban 79.9% elől-hátul ki volt világítva, és csak 10% biciklizett lámpa nélkül, de ez enyhe is romlás a 2022 őszi 82.1% és 8.1%-hoz képest. Az összes eddigi, részletes adatot itt böngészhetitek.


Számoljunk ősszel is!

A következő lámpaszámolás tavasszal lesz. Segíts te is! Ha szeretnéd, hogy emailben értesítsünk a következő lámpaszámlálásról, iratkozz fel ezen az űrlapon.


Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron