Facebook Instagram Youtube

A tél sem akadály a kerékpárral közlekedőknek. Túrázásban Budapest dominanciája csökken.

A tél sem akadály a kerékpárral közlekedőknek. Túrázásban Budapest dominanciája csökken.
2013.05.18
A kerékpárral közlekedőket a márciusi hóhelyzet sem riasztotta el, csak ritkábban tekertek!Magyarországon 2.5 millió ember közlekedik kerékpárral 2 hét alatt legalább 1 alkalommalA kerékpárral közlekedőknek a kerékpár az elsődleges közlekedési eszközük! A közlekedési célú

A kerékpárral közlekedőket a márciusi hóhelyzet sem riasztotta el, csak ritkábban tekertek!

Magyarországon 2.5 millió ember közlekedik kerékpárral 2 hét alatt legalább 1 alkalommal

A kerékpárral közlekedőknek a kerékpár az elsődleges közlekedési eszközük!

 
A közlekedési célú kerékpárhasználati arányok szezonalitást mutatnak. Látványos növekedés a használat gyakoriságában érzékelhető: azaz országos szinten szezononként a megkérdezettek hasonló hányada ült kerékpárra közlekedési céllal, de a mért időintervallumban sokkal sűrűbben tette ezt.
  • Közlekedési eszközként országos szinten 2013 márciusában a magyar lakosság 38%-a használt* kerékpárt. Ez az arány Budapesten 13% volt, ugyanannyi mint a tavaly tavasszal és ősszel mért értékek, ami a márciusi téli időjárást tekintve nagyon magas. 
  • Trendváltozás tapasztalható: a kerékpárral közlekedőknek a kerékpár vált az elsődleges és szinte kizárólagos közlekedési eszközévé. A kérdezett 14 napból legalább 10 alkalommal, azaz minden hétköznap kerékpárral közlekedők aránya 2012 szeptemberében döntött csúcsot: 63% volt. 2013 márciusában pedig – a téli időjárás ellenére is-  a kerékpárral közlekedők fele használta kerékpárját minden nap. 
  • A használati gyakoriság átlagos értéke országos szinten 2012 szeptemberében döntött csúcsot (9.9), és idén márciusban is csak 8.3-ra esett vissza a téli időjárás ellenére (azaz az adatfelvétel előtti 14 napból átlagosan 8,3 napon használtak a megkérdezettek kerékpárt közlekedésre). Ez trendváltozást mutat: a kerékpárral közlekedőknek a kerékpár az elsődleges közlekedési eszközük.
  • A túrázás aránya országos és budapesti szinten kezd egymáshoz közelíteni, csökken Budapest dominanciája. Szeptemberben országos szinten 9%, Budapesten 10%, decemberben országos szinten 5%, Budapesten pedig  6% volt az arány. 
  • A válaszadók csupán 1% használta kerékpárját csak túrázásra (és közlekedésre nem), így elmondható, hogy a közlekedésre való használat kizárólagos.
 
 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron