Facebook Instagram Youtube

Budapesti VOCA találkozó beszámolója

Budapesti VOCA találkozó beszámolója
2013.04.25
Április 18. és 21. között láttuk vendégül a VOCA (Volunteers of Cycling Academy) projektben résztvevő európai egyesületek tagjait. A program célja, hogy Európa különböző orszagainak kerékpáros szervezeteinek tagjai, aktivistái tapasztalatot cseréljenek szervezetépítés, lobby, kommunikáció, önkéntesség, infrastruktúra terültekeken, megismerjék a különböző városokban alkalmazott közlekedési rendszereket, kerékpáros szubkultúrákat.Budapestre az alábbi egyesületekből látogattak el hozzánk:

Április 18. és 21. között láttuk vendégül a VOCA (Volunteers of Cycling Academy) projektben résztvevő európai egyesületek tagjait. A program célja, hogy Európa különböző orszagainak kerékpáros szervezeteinek tagjai, aktivistái tapasztalatot cseréljenek szervezetépítés, lobby, kommunikáció, önkéntesség, infrastruktúra terültekeken, megismerjék a különböző városokban alkalmazott közlekedési rendszereket, kerékpáros szubkultúrákat.

Budapestre az alábbi egyesületekből látogattak el hozzánk:

A találkozó két napos előadássorozattal kezdődött. A téma a "Szakmai munka és mozgalom" volt.

Az előadások alatt László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke bemutatta a budapasti kerékpározás kialakulásást és fejlődését, majd követték a további egyesületek előadásai is.

 

 

Péntek reggel infrastruktúra túravál indított a csapat, ahol a budapesti kerékpáros fejlesztéseket, jó és rossz példákat mutatták meg nekik közlekedésmérnökeink.

Ebéd után a BKK - Budapesti Közlekedési Központtól Bencze-Kovács Virág beszélt a jövőbeni fejlesztésekről, többek között a BUBI közbringa rendszerről.

Délután a  budapesti Critical Massból kinőtt szervezetek mutatkoztak be, többek között a Hungarian Cycle Chic-et Halász Áron, Mind Space-t Kobrizsa Ádám, a Bringakonyhát Liptay Orsolya előadásában. A budapesti Critical Mass történetéről, kialakulásáról és hogy miért a 2013-as tavaszi CM az utolsó Budapesten pedig a CM egyik alapítója és szervezője Kürti Gábor beszélt.

Szombaton a Kerékpárosklub Szevasz Tavasz! eseményen vettek részt vendégeink, majd délután az utolsó budapesti Critical MAss felvonuláson.

 

Vasárnap Szentendrére vittük a csapatot egy bringatúrára.

 

A budapesti találkozó teljes beszámolója angol nyelven megtalálható ITT.

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron