Facebook Instagram Youtube

BYPAD auditorok lettünk

BYPAD auditorok lettünk
2014.07.24
Klubunk közlekedésmérnöke sikeresen teljesítette a grazi FGM-AMOR (Osztrák Mobilitáskutatás) által szervezett BYPAD traininget, melynek eredményeként auditor képesítést szerzett.

Klubunk közlekedésmérnöke sikeresen teljesítette a grazi FGM-AMOR (Osztrák Mobilitáskutatás) által szervezett BYPAD traininget, melynek eredményeként auditor képesítést szerzett.

A BYPAD (Bicycle Policy Audit) egy auditáló eljárás, mely egy település vagy régió kerékpárforgalmi létesítményeit, a városvezetés fejlesztési törekvéseit / terveit hivatott feltérképezni és értékelni. A procedúra alapja az önértékelés. Az audit során minden érintett  fél (városvezetők, döntéshozók, politikusok, helyi civil szervezetek, lakosok) egy előre elkészített kérdéssor alapján értékelhetik az aktuális helyzetet. Az auditálási folyamat eredménye egy értékelő dokumentum és cselekvési terv, ami rávilágít a helyi adottságok erősségeire, illetve gyengeségeire. Az audit remek eszközként szolgál a helyzetelemzésre és a jövőbeli fejlesztési irányok kitűzésére.
A program 1999-ben indult, a kezdeti 3 éves tesztidőszak óta 24 országból közel 200 település csatlakozott és vetette alá magát az értékelésnek. A másfél évtized alatt kb. 100 auditor képzése zajlott le.

A grazi 3 napos képzésen az interaktivitás jegyében telt, számos közös feladattal és szerepjátékkal. A nemzetközi érdeklődést bizonyítja, hogy Franciaországtól Ausztráliáig, összesen 10 résztvevővel zajlott a képzés. Az auditálási folyamat megismerése mellet nemzetközi projektekkel, különböző kiadványokkal, jó- és rossz nemzetközi gyakorlatokkal ismerkedhettünk meg, így gyarapítva tapasztalatainkat. 

A BYPAD honlapján lévő tájékoztató anyagokat folyamatosan fordítjuk magyar nyelvre, a honlapunkon pedig készül egy aloldal, ahova feltöltjük majd őket. A részletekkel hamarosan jelentkezünk.

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron