Facebook Instagram Youtube

Egy 300 kerekű “busz”, ami hétről hétre tovább nő

Egy 300 kerekű “busz”, ami hétről hétre tovább nő
2023.02.27
A legtöbb iskolabusz alig hatkerekű, egy kaliforniai általános iskola szerdai járatának azonban több mint 300 kereke van - és ez a szám hétről-hétre növekszik.



A cikk eredetileg az oregonlive.com oldalon jelent meg, fordította: Simonyi Tamás. Csatlakozz önkéntes fordítócsoportunkhoz és segíts minél több jó külföldi példát bemutatni.


Hogyan lehetséges mindez?

Egy bringabusz kezdeményezésről van szó: a diákok és családtagok egy előre megbeszélt helyen találkoznak minden héten, és onnan együtt tekernek át a Portlandban található suliba.

A heti meneteket az Alameda Általános Iskola tornatanára, Sam Balto vezeti - vagy ahogy a diákok hívják, Balto, az edző. Neon láthatósági mellényben tekeri a menet élén teherszállító bringáját, melynek hátuljáta egy hangszórót is felszerelt - ebből pörgős zene száll a résztvevők felé. Ha valaki esetleg nem kapná fel a fejét reggel 8:10-kor a Queen-től a Bicycle Race-ére, azt az edző után tekerő többszáz diák és szülő látványa zökkenti ki a szükre hétköznapokból.

“Nagyszerű lehetőség, hogy közösséget építsünk, miközben a gyerekek suliba mennek” - meséli az edző.

“A gyerekek tanulnak menet közben, jobban teljesítenek tekerés után az órákon, és még a környezetet is védjük.”

A kezdeményezés - amit egy san franciscó-i és egy barcelonai példa ihletett - az áprilisi Föld Napján indult el az Alameda Általános Iskolában. A cél az volt, hogy a gyerekek aktívabbak legyenek, illetve mozogjanak iskolába menet - méghozzá úgy, hogy az a környezetnek is jó legyen. Figyelembe véve, hogy már második éve nő a résztvevők száma, az edző reméli, hogy mások is felfigyelnek a lehetőségre - például valamelyik önkormányzat hivatalnokai vagy olyanok, akik szívesen vezetnének helyi bringa-busz menetet az iskolájukban.

“Remélem, az állami és városi vezetők felismerik a gyerekek aktív közlekedésének fontosságát és ugyanolyan támogatásban részesítik majd a gyalogos vagy bringás busz-meneteket, mint a hagyományos iskolabuszokat.”

Magyarországon is elindult a Bicibusz:

Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron