Facebook Instagram Youtube

Másodjára is találkoztak az Összetekerünk turisztikai projekt résztvevői

Másodjára is találkoztak az Összetekerünk turisztikai projekt résztvevői
2016.01.27
Január 16-án másodjára is összeültek a régiók, hogy beszámoljanak a elmúlt szakaszában végzett lobbitevékenységükről.
 
Összetekerünk! programunk új fokozatra kapcsolt. A projekt részét képező 3 magyarországi régiókan az ősz folyamán felmérésre kerültek az ajánlott kerékpáros túraútvonalak, és most már a lobbitevékenység vette át a terepet. 
 
A lobbimunka célja, hogy önkormányzatok, üzletek, együttműködö partnerek is felismerjék a helyi szintű fenntartható turisztika előnyeit, a túraútvonalak által hozott gazdasági élénkülés lehetőségét, és magukénak érezzék kerékpáros turizmus fejlesztésének feladatát. Az általuk is ismert és fontosnak tartott, turisztikai szempontból értékes látnivalókat, szolgáltatásokat tegyék vonzóvá és két keréken könnyen megközelíthetővé az ideérkező biciklis turisták számára. 
 
A január 16-án megtartott regionális találkozó alatt a lobbitevékenység alatt gyűjtött tapasztalatokat osztották meg egymással a résztvevők.
 
 
  • A Csepel-szigeten Szigetszentmiklós, Ráckeve, Makád, Tass és Szigetszentmárton önkormányzatai örömmel fogadták a kezdeményezést és segíteni fognak a megvalósításban, hirdetésben. Van, ahol átvállalják a felfestéssel és kitáblázásal járó költségeket. Sokan partnereiken keresztül televíziós ill. egyéb médiatámogatást, szórólapterjesztést, sajtókapcsolatokat is felajánlottak.
     
  • A tervezett helybeli fejlesztéseket mind kerékpárosbarát módon tervezik. Például Ráckevén az önkormányzat kerékpáros pihenőhellyé alakítja a leendő vízi pihenőhelyet, Makádon az építendő kempinget teszik kerékpárosbaráttá, Tasson pedig az önkormányzati 30 fős szálláshelyet újítják fel. Több helyen ígérték, hogy kerékpáros útfelújításra is fognak pályázni.
  • Debrecen körzetében hasonló céllal került megkeresésre Balmazújváros, Nagyhegyes, Hajdúböszörmény, valamint a megyeközpont, Debrecen vezetősége, és mindenhol pozitívan fogadták a kezdeményezést.
  • Székesfehérvár körzetében is több önkormányzat került felkeresésre és hamarosan a személyes találkozók is megvalósulnak. A cél az, hogy az önkormányzatok túraútvonal kitáblázásával, felfestétésvel, a helyi kereskedelmi szereplőknek, partnereknek küldendő ajánlólevéllel, a projekt városi és a megyei közgyűlésben való képviseletével, a közeljövőben tervezett fejlesztések kerékpárosbarát kialakításával segítsék helyben a projekt sikerét.
 
A találkozó során bemutatott prezentációkat alább találod:

 

Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Add a Kerékpárosklubnak adód 1%-át! Az 1% felajánlásról mindent megtudhatsz itt.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár az egész országban. Belépéshez kattints ide!

 


A program a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány segítségével  valósulhat meg. Projekt azonosító: NCTA-2014-10906-E.

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron