Facebook Instagram Youtube

Szavazz a BRINGÁS ÖTLETEKRE a közösségi költségvetésen!

Szavazz a BRINGÁS ÖTLETEKRE a közösségi költségvetésen!
2024.08.28
Újra elindult a fővárosi közösségi költségvetés, amelyen a Budapesten élők, dolgozók vagy tanulók dönthetnek arról, hogy mire fordítson a városvezetés 1 milliárd forintot.

Sajnos a következő ciklusra a választások előtt nem kaptunk pozitív városvezetői ígéretet a legfontosabb kérésünkre, egy állandó kerékpáros fejlesztési költségvetési összeg elkülönítésére. Ezért a hiányos kerékpáros hálózat foltozgatása továbbra is elsősorban a közösségi költségvetés ötleteinek megszavazása révén érhető el, így ebből kell főznünk. Szerencsére idén is rengeteg bringás ötlet került a szavazólapra, így már csak az összefogásunkon múlik, hogy mennyi valósulhat meg ezekből.

Ismét 5 kategóriában szavazhatunk, a változás annyi, hogy most minden kategóriában 3 szavazatot adhatunk le. Szavazni minden 14. életévét betöltött, Budapesten élő, dolgozó vagy tanuló magánszemély tud az otlet.budapest.hu oldalon vagy a személyes szavazópontokon.

Az online és offline beérkezett szavazatok összesítését követően kategóriánként a legtöbb szavazatot kapott ötletek valósulhatnak meg a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig.


Sajnos idén eltörölték a szavazatszámok láthatóságát, így egy pillanatra sem dőlhetünk hátra, úgy kell kampányolnunk, másokat is szavazásra buzdítanunk, mintha vesztésre állnának a javaslataink. Kérjük, hogy az október 7-ei zárásig mindent tegyetek meg a saját szavazataitokon túl is, a lehető legnagyobb szavazatszám eléréséért, és nekünk is nézzétek el a rámenős kampányolást.

A Zöld Budapest, Esélyteremtő Budapest és Nyitott Budapest kategóriákban ez 1-2 nyertes ötletet, a Helyi nagy ötletek kategóriában 2-4 nyertes ötletet, a Helyi kis ötletek kategóriában pedig 8-12 nyertes ötletet jelent az ötletek költségétől függően.

Támogasd a BRINGÁS ÖTLETEKET:

Kérjük, hogy kategóriánkként legalább 1 szavazattal támogasd a bringás ötleteket!

Annak érdekében, hogy minél kevésbé aprózódjanak el, és biztosan hasznosuljanak a szavazataink, egy belső kiválasztási folyamaton átfuttattuk az összes szavazható kerékpáros ötletet, és kiválasztottuk azokat, amik a legnagyobb hatásúak, legtöbb embert érik el, ültethetnek kerékpárra, vagy az eddig legmostohábban kezelt városrészeket érintik. A területi szervezeteink természetesen szabadon kampányolhatnak a saját érintettségű ötletekért, de a Kerékpárosklub központilag csak a fenti folyamatban kiválasztott ötletek mellett kampányol, hogy azok biztosan megvalósulhassanak.

A kerékpáros fejlesztések terén fontosabbnak tartjuk a hálózat fejlesztését, amely sok ember számára biztosít jobb közlekedési lehetőségeket, mint olyan beruházásokat, amelyek csak néhány ember komfortérzetét növelik. Ezért a helyi nagy és helyi kis ötlet kategóriában fontossági sorrendet állítottunk fel.

Esélyteremtő Budapest:

Nyitott Budapest:

Zöld Budapest:

Helyi nagy ötlet:

  1. Kerékpározás feltételeinek javítása az Ecseri út és a Határ út között az Üllői út mentén
  2. A Városliget kerékpáros elérhetőségének javítása
  3. Népszínház utca kerékpározhatóságának javítása

Helyi kis ötlet:

  1. Kerékpáros infrastruktúra a Déli pályaudvarnál
  2. Kerékpárosok számára biztonságosan megközelíthető Keleti pályaudvar
  3. Meglévő kerékpáros útvonalak összekötése a Móricz Zsigmond körtéren

SZAVAZÁS

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a kerékpáros fejlesztéseknek nem kellene randiórákkal és Duna-parti grillezőkkel versenyeznie. Az alapfeladatok ellátásán felül egy nagyon pozitív kezdeményezésnek tartjuk a közösségi költségvetés rendszerét, de ahogy arról sem szavazunk, hogy legyen-e rendőr az utcán, vagy működjenek-e a jelzőlámpák a városban, úgy a zebráknak és a biztonságosan használható kerékpárhálózatnak is természetesnek kellene lennie.

A kerékpározás költséghatékony, egészségügyi, gazdasági, társadalmi szempontból is megtérül, ezért is szükséges, hogy Budapest költségvetésében szerepeljen egy keret, amit ennek fejlesztésére fordíthat.

Amíg ez nem valósul meg, addig kérünk titeket, hogy szóljatok minden ismerősnek, barátnak, kollégának, hogy támogassák egy szavazattal a bringás ötleteket. Tudjuk, hogy sokan vannak azok, akik velünk együtt úgy gondolják:

Ahol jó bringázni, ott jó élni is!

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron