Facebook Instagram Youtube

Hírek: önkormányzati együttműködés

Önkormányzati roadshow: javaslatcsomagokkal, előadásokkal keressük fel az új helyi vezetőket
2019 októberében sok budapesti és vidéki településen új önkormányzati vezetés, új képviselő-testület alakult. A Kerékpárosklub - ahogy eddig is - pártállástól függetlenül minden vezetéssel és illetékes szervezettel az együttműködést keresi egy bicikli- és ezen keresztül emberbarát Magyarország felépítéséhez. Úgy gondoljuk, hogy ahol jó bringázni, ott jó élni - ehhez pedig ideális esetben rendszeres szakmai együttműködés szükséges. De persze ha szükséges, akkor mindig eljöhet a demonstrációk és tiltakozások ideje. Ebben a cikkünkben összefoglaljuk az eddigi találkozók eredményeit, és megmutatjuk helyi javaslatcsomagjainkat. 
2020.03.23 |  aron
Rendkívüli budapesti kerékpáros fejlesztéseket a rendkívüli helyzetben!
Frissített javaslatcsomaggal fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez a Kerékpárosklub, hogy még több ember tudja kerékpárral elkerülni a koronavírusos fertőzésveszélyt, illetve biciklire ülni a koronavírus-járvány elvonulásával. A főpolgármesternek adott listában Budapest hiányzó kül- és belvárosi kapcsolatait, forgalomcsillapítási céljait, illetve a belvárosi metrópótlás elkerülését segítő útvonalakat tettük előtérbe. Kerékpártárolók sűrítését és kerékpározás kommunikációját is kértük a fővárostól. Nemzetközi példák alapján felsoroltunk szélső sávok helyén bevezethető ideiglenes kerékpársávokat is, amelyeket a járványhelyzet és a közlekedési igények fogyelembevételével lehet érdemes megvalósítani.
2020.03.23 |  aron
Mi gátolja a döntéshozókat a kerékpározás fejlesztésében?
A fenti kérdésre kereste a választ több tucat önkormányzati dolgozó és városvezető részvételével megtartott előadásában a Kerékpárosklub elnöke, a kerékpározás előnyeit és a kerékpáros beruházások sikertelenségének okait is elemezve. Nem az ma a baj, hogy kevesen akarnak vagy tudnak kerékpározni, hanem az, hogy kevesen mernek – mondta Kürti Gábor, a megoldás érdekében a Kerékpárosklub szakmai együttműködését ajánlotta.
2019.12.14 |  aron
Elfogadták Budapest új Mobilitási Tervét, javaslataink alapján néhány ponton javítottak rajta
A Fővárosi Önkormányzat május végi Közgyűlésén elfogadták a Balázs Mór Terv helyébe lépő új Mobilitási Tervet. Stratégiai fontosságú dokumentumról van szó, ez alapján dől el, milyen irányba fejlődik Budapest közlekedése a következő évtizedben. A Kerékpárosklub több ponton is aggályosnak találta az elfogadásra javasolt anyagot, amit a Fővárosi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodásunk alapján véleményeztünk az elfogadása előtt, és javaslataink alapján egyes helyeken javították is. A Kerékpárosklub célja, hogy az is bringára tudjon ülni, aki még nem teszi, és azok is kényelmesebben kerékpározhassanak, akik már az utakon vannak. Esélyesnek tűnik, hogy a 2024-ig szükséges fejlesztésekről szóló 12+1 pontunk megvalósuljon a stratégia alapján, bár kevés konkrét utcanév szerepel a tervben. Az új Budapesti Mobilitási Terv esély egy környezet- és emberbarát, biztonságos és egészséges közlekedési rendszer kiépítéséhez, de vajon meg is valósítják a leírtakat?
2019.06.24 |  aron
Együttműködési megállapodást kötöttünk a Fővárosi Önkormányzattal
Ahogy arra a szándéknyilatkozat nyári aláírásakor számítani lehetett, a Fővárosi Közgyűlés igen szavazatát követően ma délután megkötöttük a főpolgármester aláírásával ellátott együttműködési megállapodást a Fővárosi Önkormányzattal. Az együttműködés célja, hogy BKK után a Budapest Közúttal és más fővárosi intézményekkel is rendszeresen tárgyalhassunk a kerékpározás fejlesztéséről az útfelújításoktól kezdve Budapest 2030-ra kitűzött 10%-os kerékpáros forgalmi részarányának elérését segítő stratégiai döntésekig. Nagyon bizakodóak vagyunk, hogy két évvel a Tarlós Istvánnal folytatott viták után egy valóban hatékony együttműködéssel segíthetjük, hogy Budapest egy mindenki számára kerékpározható, élhető várossá váljon.
2018.10.17 |  admin
Mit tehet a kerékpározás a városért? Cities-4-People előadásunk
Május 03-án a Műegyetem rakparton tartott előadást mérnökünk a Cities-4-People projekt Mobilitási Műhelyében arról, hogy hogyan segítheti az élhetőbb város létrehozását a kerékpárral való közlekedés.
2018.05.31 |  aron