Facebook Instagram Youtube

Hírek: kerékpársáv

Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon
2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.
2020.12.29 |  aron
19 megye 50 településén is gyors és olcsó kerékpársáv-felfestéseket javaslunk
Az összes megye 50 településén javasoljuk kerékpársávok kialakítását és a forgalom csillapítását, ami a koronavírus elkerülését és hosszú távon egészségesebb, környezetbarát közlekedés segítését, biztonságosabb települések kialakítását eredményezheti. A javaslatok nem akadályozzák az autók forgalmát. Az új sávok felfestését kellően széles útfelületek két oldalán, illetve elkerülő utak miatt kihasználatlanná vált 2x2 sávos útszakaszokon javasoljuk. Az útszakaszok mind állami kezelésben vannak, így javaslatainkat a Magyar Közút Zrt-nek küldtük el. A cég nyitottságában és gyorsan elinduló kivitelezésben bízunk.
2020.05.07 |  aron
Blaha Lujza tér felújítása: a bringasávok kimaradnak
A Blaha Lujza tér felújítási terveiből kerékpáros szempontból a lényeg maradt ki: nem lesz átjárhatóbb a tér a Nagykörút és a Rákóczi út vonalában. Azt kérjük a fővárostól, hogy legalább a sávok helyét biztosítsák, hogy később kialakíthatóak legyenek.
2019.01.22 |  aron
Így tennénk bringázhatóbbá a Lánchíd pesti és budai hídfőjét
Budapest bringázhatóvá tételének egyik kulcsa a Lánchíd átadása az akadálytalan közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedésnek. Nyakunkon a Lánchíd felújítása, a bringabarát megoldásokért régóta küzd a Kerékpárosklub. Része Budapest programunknak, és a következő önkormányzati ciklus legfontosabb teendői közé is bekerült, amikért az I bike Budapest felvonulást szervezzük áprilisban. Most azt mutatjuk be, hogyan tennénk bringázhatóbbá a híd pesti és budai hídfőjét, hogy minden irányból kényelmesen elérhető legyen a Lánchíd. Spoiler: kerékpársávot kérünk a Clark Ádám és Széchényi térre, valamint a József Attila utcára. Ezt a Lánchíd autóforgalmának (általunk nem támogatott) megtartása mellett is ki lehet alakítani.
2019.04.03 |  aron
Tömegközlekedési járművezetőkkel beszélgettünk a bringás közlekedésről
Újabb lehetőséget kaptunk a közlekedők közti árkok betemetésére a "Kávézz a helyszínelővel" beszélgetés-sorozat februári eseményén. Vörös László baleseti helyszínelő által rendezett beszélgetésen Kürti Gábor a klub elnöke és Novák Péter a dél-pesti csoportunk vezetője tudott sok tévhitet tudtunk eloszlatni a kerékpározással kapcsolatban, megismerve a sofőrök szempontjait is. Nézzétek meg a videót!
2019.02.25 |  aron
Bemutatjuk az első budapesti nyitott kerékpársávot
Budapesten eddig ismeretlen megoldással kísérleteznek az Újpesti vasúti hídnál. A videóból kiderül, mi az a nyitott kerékpársáv, és hogyan kell használni. Ez a - Hollandiában, de Ausztriában is - elterjedt megoldás főleg kis autóforgalmú utakon működik jól, és itthon is beválhat. Nézzétek meg!
2018.11.01 |  aron