Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Mobilitási Hét 2010

Európai Mobilitási Hét 2010. szeptember 16-22.

általános információk: [magyarul], [angolul]
A Mobilitási Hét – amelyet minden évben szeptember 16–22. között rendeznek meg – kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a városi közlekedésben a túlzott autóhasználat helyett a környezetbarát alternatívákat helyezze előtérbe, a szokások megváltoztatására és a fenntartható közlekedési stratégiák kidolgozására ösztönözze a döntéshozókat. Az akció alkalmat ad arra, hogy az emberek elgondolkodjanak arról, valójában mire is szolgálnak a városi utcák és megvitathatják a városok előtt álló kihívások konkrét megoldási módjait.

Szervezetünk, a Magyar Kerékpárosklub  az Európai Mobilitási Hét alkalmából (szeptember 16-22-ig) szeretne olyan eseményeket szervezni Budapesten is, amelyek rámutatnak  városunk közlekedésének ellehetetlenülésére, és a lehetséges megoldásokra.

BAM-tól a CM-ig minden napra egy program - Felhívás itt >>

Itt gyűjtjük össze a Mobilitási Hét eseményeit, és hirdetjük meg a Magyar Kerékpáros klub által szervezett eseményeket.

Szeptember 16. csütörtök
“Bringázz a Munkába” nyitórendezvény: Biciklis utcabál 17-20 óra Szent István körút (Vígszínház előtt)

A Mobilitási Hét első napján, csütörtökön délután 5 órától izgalmas színpadi produkciókkal, kerékpáros bemutatókkal, kerékpárszínházzal, performansszal és koncertekkel várjuk a kerékpározás iránt érdeklődőket, a
BAMkorábbi és idei résztvevőit a Szent István körúti biciklis utcabálon.

Szeptember 17. péntek
"Kormányzati Eljutási verseny" - AKTAFUTAM Befutó a Parlamentnél 10 órakor
Próbáljuk ki, hogy mennyi időt, benzint, és pénzt lehet megtakarítani azzal, ha a városon belüli hivatali ügyintézést hivatali autók helyett kerékpárral végezzük. A feladat egyszerű: a versenyzőknek a hivatali ügyintézést szimulálva autóval, kerékpárral, és gyalogosan előre kijelölt útvonalat kell időre bejárniuk a kormányzati intézmények érintésével. Cél a Parlament, ahol 10 órakor a kormányzat képviselői közös nyilatkozatot írnak alá a kerékpárbarát hivatalok és kerékpáros ügyintézés támogatásáról.

Szeptember 18. szombat
A Magyar Kerékpárosklub standja az Andrássy úton
Az egész napos utcafesztivál részeként színes programokkal várunk mindenkit a standunkon a lezárt Andrássy úton.

Ízelítő a programokból:

 • Kerékpártanítás kicsiknek és nagyoknak
 • „Mit kíván a magyar bringás” filmvetítés
 • Cyclechic fotókiállítása
 • MK KRESZ teszt, ajándéksorsolás
 • Gyerekprogramok, biciklis szerencsekerék, óriás kirakós játék
 • , fabiciklik
 • FreeCikli - A kerékpár kultúrtörténete A kiállítás szeptember 4-tól novemver 14-ig látogatható BTM Kiscelli Múzeumban (1037 Budapest, Kiscelli u. 108.) A lezárt Andrássy úton ebből láthattok ízelítőt.
 • Kiskörúti kerékpárszámláló eredményei
 • Helyben vedd meg! -projektjünk bemutatkozása
 • "Kié itt a tér? Avagy közterület-gazdálkodj okosan" társasjáték. Egy szemléletformáló játék az ökologikus közterület-használat és közterület-gazdálkodás népszerűsítésére (Független Ökölógiai Központ szervezésében)
 • Zöldebb és Élhetőbb „Visegrádi Négyek” partnervárosok bemutatkozása >>
 • BEBECIKLIZÉS- kerékpározás a városi forgalomban tréning (több helyszínen)

Szeptember 19. vasárnap
Cucc Cipelő CM (CCCM):   Szállíts kerékpárral! - kerékpáros szállító felvonulás.
(14 óra Jászai Mari tér - 15 óra Liszt Ferenc tér)
Mutassuk meg, hogy kerékpárral akár költözködni is lehet. Átköltöztetünk egy teljes lakást a Jászai Mari térről a Liszt Ferenc térre. Gyere és szállíts velünk! Cargo bike bemutató, kerékpáros ügyességi verseny és jó hangulat vár!

Szeptember 22. szerda
Critical Mass kerékpáros felvonulás, BAM Autómentes nap
Budapest kedvenc kerékpáros felvonulása lesz az Autómentes nap fő programja, emellett idén a Bringázz a Munkába! kampányban résztvevő cégeket arra kérjük, hogy ezen a napon NE közlekedjenek autóval, aki teljesíti megjutalmazzuk!

Szeptember 23. Csütörtök
Koppenhágából jöttünk… - szakmai fórum
15-17 óra Főmterv - Tanácsterem (1024 Budapest, Lövőház u. 37.)
Az Európai Mobilitási Hét alkalmából a Magyar Kerékpárosklub, a Közlekedés Tudományi Egyesület és a Magyar Urbanisztikai Társaság szakmai fórumot szervez. A résztvevők Koppenhága kerékpárosbarát úthálózatával, valamint az egyirányú utcák kétirányú kerékpáros használatának külföldi tapasztalataival és magyar tervezési gyakorlatával ismerkedhetnek meg.
Meghívó >>

17 órakor: "Takarodó" - A járda jár! A járda a gyalogosoké, mindenki a helyére! Utcafoglaló akció a Budapest Korzó szervezésében.
Jártál már úgy, hogy nem fértél el a járdán a parkoló autók miatt? Most kipróbáljuk milyen, ha a gyalogosok foglalják el az úttestet!
A civil csoport sétálásra hív minden olyan városlakót a Budafoki út a Szent Gellért tér és a Zentai utca közti szakaszára, aki magukénak érzik a problémát. Szeptember 23-án, csütörtökön 17 órától akkora helyet kívánnak járdaként használni az úttestből, amekkora helyet a parkoló autók a járdából elfoglalnak.

Ajánljuk még:

Előzmények:
[2009]
[2008]

Beszámolók:
Teljes beszámoló
Összes cikk a témában