Facebook Instagram Youtube

Kétkeréken Székesfehérvárról a Gaja-völgybe

Kétkeréken Székesfehérvárról a Gaja-völgybe
2016.04.28
Egy nagyon aktraktív, változatos tájképű kerékpáros túraútvonalat szeretnénk ajánlani! A túra során meglátogathatunk kastélyokat, pihenhetünk tóparton , barangolhatunk erdőben és gyönyörködhetünk a felbukkanó dombokban. Az útvonal hol sík, hol dombos, kezdő és gyakorlott túrázóinknak is ajánljuk.

Az érdeklődőknek egy nagyon aktraktív, változatos tájképű kerékpáros túraútvonalat szeretnénk ajánlani! A túra során meglátogathatunk kastélyokat, pihenhetünk tóparton, barangolhatunk erdőben és gyönyörködhetünk a felbukkanó dombokban. Az útvonal hol sík, hol dombos, kezdő és gyakorlott túrázóinknak is ajánljuk.

Túraútvonal

Székesfehérvár - Iszkaszentgyörgy - Kincsesbánya - Fehérvárcsurgó - Bodajk és vissza

Az útvonal Iszkaszentgyörgyig kerékpárúton, onnan kisforgalmú, aszfaltozott műúton vezet.

A túra távolsága oda-vissza 55 km.

Ha vonattal messzebbről érkezünk, akkor a székesfehérvári vasútállomásról érhetjük el az útvonalat (MÁV menetrend).

Kétkeréken a Gaja-völgybe letölthető és nyomtatható információs térkép: Információs oldal - Térkép   Kerékpáros tematika: Magyar Kerékpárosklub  -  Design: FRIGORIA Könyvkiadó Kft.  -  Térkép: Dimap Bt.

Letölthető túraútvonal leírás - Letölthető térkép (KML) (KMZ) (GPX)

Túraútvonal jelzése, ezt kövesd!

 

 

 

 

Látnivalók

Iszkaszentgyörgy - Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély

A kastély kalandos története egészen az 1700-as évek elejéig nyúlik vissza. A kastély építtetését Amadé Antal kezdte el 18. század hajnalán, s a század második felében Amadé Tádé folytatta a bővítést. A 19. század elején Bajzáth József tulajdonába került, aki tovább építkezett. A század végén már a Pappenheim grófok birtokolták az épületet, egészen a II. világháború végéig.

A festői környezetben fekvő kastély több szempontból is különleges. 1944-ben itt működött a finn nagykövetség. 1994-ben itt forgatták a Megint tanú című film "libacombos" jelenetét. A kastély neobarokk stílusú épületrésze egy általános iskolának ad otthont. A birtok területén található egy gyönyörű angolkert is, továbbá a tanösvény egyik állomásán megtekinthető az a piramis, melyet Pappenheim Szigfrid emelt. De nem csak ez teszi különlegessé az épületet. A kastély már évek óta a finn származású mecénás és galériatulajdonos, Ari Santeri Kupsus otthonaként szolgál.  Ez az egyedüli kastély az országban, mely korához hű bútorokkal van berendezve, és lakható. A kastély egész nyáron várja a látogatókat, és bárki megpihenhet a birtok területén található pihenőhelyeken.

 

Gaja-völgy – A Bakony gyöngyszeme

A Bakonyban elterülő Gaja-völgy Fejér megye egyik legkedveltebb természeti kincse. A völgyet végigkíséri a közel 100 km hosszú Gaja-patak, mely vizével táplálja a Fehérvárcsurgón található víztározót. Akik úgy szeretnék elérni a Gaja-völgy bejáratát, hogy közben gyönyörködnének a kilátásban is, azok feltekerhetnek egészen Gúttamásiig, s onnan ereszkedhetnek le a völgybe, miközben szép kilátás nyílik a víztározóra.

A Gaja-völgy számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít a kerékpárosoknak is. Ha valaki megéhezik, akkor bográcsozhat, vagy akár grillezhet is a völgy területén. Azonban ha csak pihenni szeretne egyet, akkor azt a pihenőhelyek egyike alatt megteheti. Lehetőség van továbbá a kerékpárok letámasztására is.

 

Fehérvárcsurgó – Károlyi-kastély

A birtokon eredetileg egy L alakú, barokk kúria állt egészen addig, míg gróf Károlyi György zálogba nem vette azt, és egy angol-klasszicista stílusú kastélyt álmodott meg a helyére Heinrich Hugó közreműködésével. Károlyi gróf Széchenyi István közeli barátja volt, és sok európai körúton is jártak együtt. Talán ezek az utazások ihlették meg a gróf fantáziáját, mikor megterveztette a kastélyt.

1844-ben megkezdődtek a munkálatok, melynek keretében a kúriát lebontották s helyén megkezdték a kastély építését. Az 19. század közepére be is fejeződött az építkezés, és elkészült az U-alakú, egyemeletes kastély. A Károlyi család egészen 1944-ig élt itt. A kastély egyik ékköve az ún. csipketerasz, melynek megtekintéséhez meg kell kerülni az épületet.

A kastély közel 40 hektáros parkjában találkozhatunk többek között egy hangulatos tóval, továbbá több, mint 150 éves fenyőkkel, hársakkal, gesztenyékkel és tölgyfákkal is. Nemrégiben fejeződött be a kastélypark felújítása, így a kirándulók a teljesen helyreállított parkban sétálhatnak. A kastély egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

 

Bodajk – Segítő Szűz Mária Plébánia

Bodajkot a „legrégibb magyar búcsújáró” helyként emlegetik. Szent István király, uralkodásának idején kápolnát építtetett itt a Szűzanya tiszteletére. Nem csak Szent István és Szent Imre herceg, hanem Szent Gellért és Szent László is többször elzarándokolt ide. Tovább ugorva az időben, II. Géza uralkodása alatt keresztes lovagoké volt a helység, akik egészen a török uralomig vigyázták a kegyhelyet. Sajnos a török időkben nagy károk keletkeztek itt, és kiűzésüket követően Bodajkot és a kegykápolnát is újjá kellett építeni. A 17. század végén el is kezdődtek a munkálatok. A következő században a kápolna mellé felépült egy barokk kegytemplom is, és 1749-től kezdve Bodajkon már egy önálló plébánia kezdte meg működését. A plébániától csodás kilátás nyílik a kálváriadombra, illetve a másik irányba tekintve a Csókakői várát is láthatjuk.

Jó tanácsok túrázóknak!

 • Mindig megfelelően felkészített, világítással, prizmákkal szabályosan felszerelt kerékpárral indulj útnak! Ha gondolod, hozz magaddal sisakot!
 • Ne feledkezz meg az enni- és innivalóról, nyáron a fényvédelemről sem!
 • A túra jelentős része szilárd burkolatú úton halad, de amennyiben szeretnél az erdős részeken is barangolni, akkor a széles kerekű kerékpár ajánlott, ahol a gumik a sárvédőtől és a villáktól legalább 2-3 cm-re vannak.
 • Vidd magaddal a defektjavító készleted minden hosszabb túrára (pumpa, pótbelső, gumileszedő, kerékanyához való villáskulcsok)!
 • Válaszd az erőnlétednek megfelelő távot! Legyen nálad pénz vonatjegyre, ha valamiért meg kell szakítanod a túrát.

Ezúton köszönjük támogatóinknak a projekt megvalósításában nyújtott segítségüket:

 • Ari Santeri Kupsus (Iszkaszentgyörgyi kastély)
 • Bakonyért Egyesület
 • Bodajk önkormányzata
 • Eon Észak-Dunántúli régió
 • Fehérvárcsurgó önkormányzata
 • Fehérvárcsurgói Károlyi kastély üzemeltetői
 • Gaja Környezetvédő Egyesület
 • Gaja-völgy Természet-és Környezetvédelmi Turisztikai Egyesület
 • Iszkaszentgyörgy önkormányzata
 • Kincsesbánya önkormányzata
 • Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság
 • Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány
 • Székesfehérvár önkormányzata

Kövesd a Kerékpárosklub Székesfehérvári Területi Szervezetét honlapunkon  vagy facebook oldalukon.


A program a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány segítségével  valósulhat meg. Projekt azonosító: NCTA-2014-10906-E.

 

Kapcsolódó hírek

Virtuális Bebiciklizés: Videós és térképes tanácsok a forgalomban kerékpározáshoz

A járványügyi lezárások miatt nem tudtuk megtartani tervezett Bebiciklizés oktatóprogramjainkat, viszont videós és térképes verziókat készítettünk, amelyek segítségével otthon is megnézheted, hogyan kell a különböző közlekedési helyzetekben kerékpározni. Virtuális oktatópályánk általános helyzeteket mutat be, de Óbudán, Szegeden és Székesfehérváron is megmutatunk több útvonalat. A bemutatott szituációk bárhol ismerősek lehetnek, így más településeken is hasznosak.

2021.06.08 |  aron
Regionális turizmusfejlesztésbe kezd a Magyar Kerékpárosklub

Regionális turizmusfejlesztésbe kezd a Magyar Kerékpárosklub.

2015.05.20 |  aron
Itt vannak Budapest, Szeged, Székesfehérvár, Debrecen és Győr 2019-es Bringázz a Munkába hőtérképei

Merre tekertek a 2019 tavaszi és őszi Bringázz a Munkába! kampány résztvevői a játék 5 legbiciklisebb városában? A játékhoz használt Bike Citizens alkalmazásban rögzített utazásokat anonim módon összesítve kiderül, mik voltak a legnépszerűbb útvonalak. Érdemes összehasonlítani a korábbi térképekkel, népszerűbbé váltak-e egyes útvonalak, vagy inkább elkerülnek-e korábban sokat használt utakat a munkába bringázók?

2019.11.19 |  aron