Facebook Instagram Youtube

Virtuális Bebiciklizés: Videós és térképes tanácsok a forgalomban kerékpározáshoz

Virtuális Bebiciklizés: Videós és térképes tanácsok a forgalomban kerékpározáshoz
2021.06.08
A járványügyi lezárások miatt nem tudtuk megtartani tervezett Bebiciklizés oktatóprogramjainkat, viszont videós és térképes verziókat készítettünk, amelyek segítségével otthon is megnézheted, hogyan kell a különböző közlekedési helyzetekben kerékpározni. Virtuális oktatópályánk általános helyzeteket mutat be, de Óbudán, Szegeden és Székesfehérváron is megmutatunk több útvonalat. A bemutatott szituációk bárhol ismerősek lehetnek, így más településeken is hasznosak.

Már magabiztosan ülsz a biciklin, de a városban tekerés még egy kicsit riaszt? Akkor a Bebiciklizést neked találták ki: megismerheted a hatályos KRESZ-szabályokat és jó gyakorlatokat egy vezetett forgalmi képzés keretében. A korlátozások alatt nem tudtunk Bebiciklizéseket tartani nektek, ezért elkészítettük a Virtuális Bebiciklizést, sőt már élőben megtartott oktatásról is készítettünk videót.

Gép előtt gyakorolnád a bringás forgalmi szituációkat, mielőtt az utcára mész? Esetleg nem vagy biztos benne, hogy mire kellett volna figyelni annál a fura kereszteződésnél a minap?

Elindulástól megállásig, különböző úttípusokon:

Ez a legáltalánosabb videónk, amiben megmutatjuk, hogyan kell elindulni és megállni, elhelyezkedni az úttesten, mire kell figyelni a kerékpárutakon, kerékpársávokon vagy bringás infrastruktúra nélküli utcákon ahhoz, hogy magabiztosan és gond nélkül célba érhess.Óbudai útvonalvideó és térkép:

Az alábbi videóban és térképen Észak-budai Területi Szervezetünk egy óbudai Bebiciklizés útvonalon összegyűjtött egy csomó infrastruktúra elemet, amivel a forgalomban kerékpárral találkozhatsz. (Csatlakozz Területi Szervezeteinkhez!)

Térképen a pontok, leírással:

A térképen jelölt pontokra kattintva képes és szöveges leírások jelennek meg az egyes forgalmi szituációkról. Az útvonal az óramutató járásával ellentétesen halad, a kört bárhonnan elkezdheted.

[TÉRKÉP:https://tinyurl.com/obuda-bebiciklizes ]


Szegedi útvonalvideók

Következő videónkat a szegedi területi szervezetünk készítette, akik először a külváros és belváros közti egyik útvonalon mutatnak be hasznos tudnivalókat:


József Attila sugárút és Retek utca kereszteződése:Szilléri sugárút körforgalmainak használata:


A Temesvári krt. csomópontjai:


Székesfehérvári útvonalvideó:

A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezet két tagjával a szárazréti körforgalomtól indulva, végig a Palotai úton, a Hosszúsétatéren és a Csíkvári úton keresztül egészen a Szilvamag utcáig biciklizett el a helyi újság:

Ezek is hasznosak lehetnek:


Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron