Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Hatalmas előrelépések a fővárosi kerékpározás terén

Címkék:

Biztosan tapasztaltátok, hogy Budapest egyre bringabarátabb.

Ez nagyban köszönhető a BKK-nak, akik a Magyar Kerékpárosklubbal történő rendszeres egyeztetések mellett és ajánlásainkat szem előtt tartva rengeteget tettek a kerékpáros ügy érdekében, és azon belül is Bencze-Kovács Virágnak, aki a Magyar Kerékpárosklubtól igazolt át a fővárosi szervezethez, hogy ott még többet tudjon tenni a kerékpáros közlekedés érdekében. 
 
A BKK Igazgatósága 2011. november 28-án hagyta jóvá azt a koncepciót, amely rögzíti a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb teendőket, forgalomszervezési alapelveket és kijelöli a fejlesztések fő irányát.
A BKK célja, hogy a főváros közlekedésben integrált fejlesztések induljanak, melyek eredményeképpen az egyes közlekedési ágazatok optimális együttműködése valósulhat meg. A közlekedési munkamegosztásban a kerékpár szerepét a városi rövid utazások kiváltásában, a munkába járó autós-ingázó forgalom alternatívájaként, nagyobb utazási távolságok esetén a közösségi közlekedéssel kombinálva és a B+R lehetőségek kihasználásában látják. A kerékpárhasználat további elterjedésének fontos alapja a kerékpározás biztonságának és elfogadottságának növelése.
 
 
Budapest Közlekedési Rendszerének Fejlesztési Terve szerint „2020-ig a kerékpáros közlekedés fejlesztésének célja, a helyváltoztatásokon belül a kerékpározás 10 %-os részesedésének elérése”. Ennek megvalósítása érdekében az alábbi fejlesztéseket hajtjuk végre:
  • Kerékpárforgalmi főhálózat fejlesztése, kapacitív és biztonságos kiépítése,
  • Kerékpárosbarát alaphálózat fejlesztése (a Bubi hatásterületére fókuszálva),
  • Kombinált utazások (közösségi közlekedés és a kerékpár kapcsolat) támogatása,
  • Kerékpáros oktatás, valamint tudatos és szabályos közlekedésre nevelő kampányok indítása,
  • Kerékpáros szolgáltatások fejlesztése és információ felületek kialakítása,
  • Közbringa-rendszer (Bubi) bevezetése.
A beavatkozás kilenc kerületet érint, összesen hozzávetőlegesen 120 egyirányú utcát, 60 jelzőlámpás csomópontot, 30 fő- és gyűjtőút szakaszt, emellett magában foglal 20 kiskorrekciót.
 
Minden részletet itt olvashatsz el:     http://www.bkk.hu/fejleszteseink/kerekparos-fejlesztesek