Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

A tél sem akadály a kerékpárral közlekedőknek. Túrázásban Budapest dominanciája csökken.

Címkék:

A kerékpárral közlekedőket a márciusi hóhelyzet sem riasztotta el, csak ritkábban tekertek!

Magyarországon 2.5 millió ember közlekedik kerékpárral 2 hét alatt legalább 1 alkalommal

A kerékpárral közlekedőknek a kerékpár az elsődleges közlekedési eszközük!

 
A közlekedési célú kerékpárhasználati arányok szezonalitást mutatnak. Látványos növekedés a használat gyakoriságában érzékelhető: azaz országos szinten szezononként a megkérdezettek hasonló hányada ült kerékpárra közlekedési céllal, de a mért időintervallumban sokkal sűrűbben tette ezt.
  • Közlekedési eszközként országos szinten 2013 márciusában a magyar lakosság 38%-a használt* kerékpárt. Ez az arány Budapesten 13% volt, ugyanannyi mint a tavaly tavasszal és ősszel mért értékek, ami a márciusi téli időjárást tekintve nagyon magas. 
  • Trendváltozás tapasztalható: a kerékpárral közlekedőknek a kerékpár vált az elsődleges és szinte kizárólagos közlekedési eszközévé. A kérdezett 14 napból legalább 10 alkalommal, azaz minden hétköznap kerékpárral közlekedők aránya 2012 szeptemberében döntött csúcsot: 63% volt. 2013 márciusában pedig – a téli időjárás ellenére is-  a kerékpárral közlekedők fele használta kerékpárját minden nap. 
  • A használati gyakoriság átlagos értéke országos szinten 2012 szeptemberében döntött csúcsot (9.9), és idén márciusban is csak 8.3-ra esett vissza a téli időjárás ellenére (azaz az adatfelvétel előtti 14 napból átlagosan 8,3 napon használtak a megkérdezettek kerékpárt közlekedésre). Ez trendváltozást mutat: a kerékpárral közlekedőknek a kerékpár az elsődleges közlekedési eszközük.
  • A túrázás aránya országos és budapesti szinten kezd egymáshoz közelíteni, csökken Budapest dominanciája. Szeptemberben országos szinten 9%, Budapesten 10%, decemberben országos szinten 5%, Budapesten pedig  6% volt az arány. 
  • A válaszadók csupán 1% használta kerékpárját csak túrázásra (és közlekedésre nem), így elmondható, hogy a közlekedésre való használat kizárólagos.
 
 
CsatolmányMéret
MK_Kerekparhasznalat_2013_marcius.pdf114.24 kB