Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Egyre jobban láthatóak a kerékpárral közlekedők

A kerékpárral közlekedők többsége jól látható sötétben is: országosan 75 százalékuk, Budapesten 80 százalékuk elöl és hátul is jól látható lámpát használ. Három év alatt immár hatodik alkalommal mérte fel a magyarországi kerékpáros közösség a biciklivel közlekedők kivilágítottsági arányát.
 
Idén ősszel a Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass mozgalom 166 önkéntese minden eddiginél több, összesen 3.274 kerékpáros közlekedő lámpahasználatát vizsgálta. Az ország minden pontján egyszerre, ugyanolyan módszerrel mért adatok illeszkednek az évek óta tartó trendhez, és további javulást mutatnak.
 
 
Nagyobb település, több biciklilámpa
 
Bár előnyük csökkent, az eddigiekhez hasonlóan ismét a budapesti bringásoka legszabályosabbak. Az elöl és hátul is kivilágított kerékpárok részaránya 79 százalékra nőtt, míg a lámpátlanok aránya 9 százalékon stagnált. 
 
 
 
 
Ugyanez a két adat a nagyvárosokban 71 és 15 százalék, a 10 és 100 ezer lakos közötti településeken 68 és 16 százalék, a 10 ezresnél kisebb falvakban 57 és 24 százalék.  Az országos átlag 74 és 12 százalékra javult. Bár az összesített adatok szerint a kisebb települések számai rosszabbak, a legnagyobb javulás is itt mérhető a 3 év alatt, vagyis elindult a felzárkózás a városi biciklistákhoz.
 
 
A összes település adata és az összesítések ebben a táblázatban találhatóak. 
 
 
LED forradalom
 
A kerékpárlámpák használati aránya a kedvező árú, és energiatakarékos LED-es lámpák elterjedésével kezdett javulni. Időközben a szabályok is lehetővé tették használatukat, és már csak elvétve találkozhatunk régi típusú dinamós világítással.
 
Új szabályozás
 
Nemrégiben változott a kerékpáros közlekedésre vonatkozó szabályozás, melynek kidolgozásában a Kerékpárosklub is közreműködött:
 

 
- A lámpák és a fényvisszaverő prizmák fényének 150 méterről is láthatónak kell lenniük.
 
- A fényvisszaverő prizmából már a kerékpár elejére is kell egy fehéret helyezni, nem csak egy pirosat hátulra.
 
- A küllőprizmát helyettesítheti a kétoldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület
 
- A gyakorlatot figyelembevéve - a kerékpároson elhelyezett világítás is szabályos.

 

(Fotó: Emma Grady http://www.treehugger.com )

Bővebben itt olvashattok az új rendelkezésről.
 
A következő országos mérést márciusban végzi a kerékpáros közösség, akik segítségét ezúton is köszönjük.
 
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

kösz, javítottuk!

Ha széles körben is terjeszteni akarjátok a diagramokat, javaslom, hogy az "elől"-t javítsátok "elöl"-re, hogy legalább ebbe ne kössenek bele.