Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Közösségi lámpaszámlálás: Budapesten 81%, országosan a bringások háromnegyede jól látszik éjszaka

A kerékpárral közlekedők többsége jól látható sötétben is: országosan 74 százalékuk, Budapesten 81 százalékuk elöl és hátul is jól látható lámpát használ. Öt év alatt eddig tíz alkalommal mérte fel a magyarországi kerékpáros közösség a biciklivel közlekedők kivilágítottsági arányát.

A Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass mozgalom több száz önkéntese minden évben két alkalommal vizsgálja a kerékpárral közlekedők lámpahasználatát. Az ország 115 pontján egyszerre, azonos módszerrel vizsgált 2710 kerékpáros közlekedő adata illeszkedik az évek óta tartó trendhez. 

A - nem reprezentatív - mérések alapján általánosságban elmondható, hogy a budapesti bringával közlekedők szabályosabbak az átlagosnál. Az elöl és hátul is kivilágított kerékpárok aránya Budapesten 81-82% körül mozgott 2015-ben. 

A legutóbbi őszi mérésben kis visszaesés tapasztalható 2014-hez képest, ennek oka az eltérő mennyiségű és elhelyezkedésű mérési pont és az időjárás változása is lehet. Tavasszal újra mérünk, kapcsolódj be Te is!

 
 
 
Őszi és tavaszi szokások
 
Áltánosságban elmondható, hogy az őszi adatok magasabbak a tavasszal mértekhez képest.
 
 
Nagyobb település, több biciklilámpa
 
A budapesti lámpátlan biciklisták aránya továbbra is 9 százalékon stagnált, de a kisebb településeken még mindig gyakori a kivilágítatlanság. 
 
 
 
Így legyél látható: 
 
- Legyen elöl egy fehér fényvisszaverő prizma és egy fehér lámpa, hátul pedig egy piros prizma és egy piros lámpa.
 
- A lámpák és a fényvisszaverő prizmák fényének 150 méterről is láthatónak kell lenniük.
 
- A gyakorlatot figyelembevéve - a kerékpároson elhelyezett világítás is szabályos.
 
- Legalább az első keréken kell lennie legalább 2 db borostyánsárga színű küllőprizma.
 
- A küllőprizmát helyettesítheti a kétoldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület.
 
A kerékpár kötelező tartozékai:
 

Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Add nekünk adód 1%-át. Adószámunk: 18245402-2-41

 

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

Hát nem tudom, ha engem több százezerrel lehúznának, akkor telefonálnék nem méleket küldözgetnék, de ahogy érzed.

Látom János után is nagyszerű kezekben van a kerékpárosklub. Írtam levelet dec. 24-én, jan. 9-én és febr. 11-én a fotitkar@kerekparosklub.hu, az elnok@kerekparosklub.hu és az info@kerekparosklub.hu címekre, de azóta sincs semmi válasz. Pedig a tárgya nem piskóta, megrövidített a kerékpárosklub még János ideje alatt több százezer forinttal és azóta is megy a sunyítás.