Tagsági akció 2020 tél

A sövény rendbetétele a Szerémi úton

A Szerémi úti a főváros egyik legjelentősebb kerékpáros útvonala, ahol nap mint nap több ezren járnak munkába, iskolába vagy éppen hétvégén kirándulni. Éppen ezért kiemelt jelentőségűnek tartjuk állapotának, járhatóságának fenntartását.
Mivel sajnos évek óta azt tapasztaljuk, hogy sem a főváros, sem pedig a kerület nem fordít kellő figyelmet rá, így a helyi területi szervezet önkénteseiként próbáljuk szabadidőnkben takarítani, valamint kordában tartani az út mentén burjánzó növényzetet. Az elmúlt hónapban például jelentős mennyiségű hulladékot tüntettünk el az út mentén. Mivel május elejére ismét jelentősen belógtak növények, néhol akár több mint egy méterre is, ismét nekiláttunk azok metszésének, ritkításának, különös tekintettel az útvonal néhány frekventált, balesetveszélyes helyére (pl. „kerülős” juhar az BEAC sportpályánál, vagy a Prielle k. utca sarkán). Ahogy a képeken is látható, a legforgalmasabb szakaszon most már ismét teljes szélességében biztonságosan használható az út, illetve a mellette futó járda. Mivel a járda begazosodása esetén is számolnunk kellene a kerékpárútra kényszerült gyalogosok jelentette akadályozásra,  balesetveszélyre, ezért a járdáról sem feledkeztünk meg.
A metszés, gyomlálás során külön figyelmet fordítunk az invazív gyomfajok visszaszorítására (pl. az elképesztő növekedési eréllyel bíró, ráadásul teljesen flóraidegen fajnak számító japán keserűfűre – igen, ez az, ami pár hónap alatt teljesen keresztbeér a kerékpárúton).
Továbbá igyekszünk preventív jelleggel eltávolítani az út széléhez veszélyesen közel növekedésnek indult gyorsan növő gyomfák (pl. akác, bálványfa, zöld juhar) fiatal példányait is, melyek pár év múlva csak kemény munkával eltávolítható akadályt jelenthetnek, sőt amelyek a későbbiekben akár az útburkolat feltörésével komoly károkat is okozhatnak. Ugyanígy kiemelt figyelmet fordítunk az útra belógó egyéb tüskés, tövises növényekre. Eddig a városközpont felől indulva jópár munkaóra befektetésével az Andor utcáig jutottunk, de az elkövetkező napokban, hetekben – a szabadidőnktől függően - tovább folytatjuk a munkát egészen a Szerémi út végéig, reméljük minden kerékpáros megelégedésére.