Facebook Instagram Youtube

19 tipp téli hegyibringázáshoz

19 tipp téli hegyibringázáshoz
2017.01.09
A téli városi bringázás trükkjeiről már sok szó esett, de mit tegyenek a természet kétkeréken járó szerelmesei, akiket még télen se lehet kizavarni a hegyekről és erdőkből? Nekik állított össze a kanadai nsmb.com egy listát az elengedhetetlen téli mountain bike-os kellékekről.

téli városi bringázás trükkjeiről már sok szó esett, de mit tegyenek a természet kétkeréken járó szerelmesei, akiket még télen se lehet kizavarni a hegyekről és erdőkből? Nekik állított össze a kanadai nsmb.com egy listát az elengedhetetlen téli mountain bike-os kellékekről.

Morgan Taylor írását Szőke Johanna fordította, Halász Áron szerkesztette. Csatlakozz a Kerékpárosklub önkéntes fordítócsoportjához, hogy még több külföldi jó példát és újító gondolatot mutathassunk be a magyar közönségnek!

1. Egy jó kabát. Lehetőleg vízálló és lélegző. Ha nem lélegzik, akkor ne törődj a vízállósággal. Egy nedves, de legalább meleg kabátban még mindig jobb bringázni, mint főni a saját izzadságodban.

2. Jól tapadó külsők. Nyári külsőkkel vizes köveken menni olyan ijesztő tud lenni, mint Freddie Krugerrel álmodni. Télen a saját keménységünk mellett a guminkéból is érdemes visszavenni kicsit, ha nem akarunk elcsúszni a fagyos talajon.

3. Jó zokni. Ki szeretne fagyott, ázott lábujjakkal tekerni órákon át? Szerezz be egy pár jó téli bringazoknit, amiből gyapjú és szintetikus is kapható.

4. Aláöltözet. A legjobb a kiváló minőségű merinói gyapjú, de egy jó szintetikus anyag is megteszi. Most már olyan anyagok is vannak, amik szag ellen is védenek. Kombinálj egy megfelelő alsó réteget egy jól lélegző kabáttal és már meg is van a legyőzhetetlen téli szett.

5. Kesztyűk. A fagyos kéz majdnem rosszabb, mint a fagyos láb, hiszen meg kell tudnod szorítani a kormányt és használni a féket. A legokosabb, ha beteszel egy váltás pár kesztyűt is a táskádba, hogy legyen nálad száraz.

6. Első sárvédő. A minimalista, villához illeszthető modellek szinte semmit nem nyomnak súlyban és mégis csodát tesznek azzal, hogy nem lepi be sár a szemed és az arcod.

Pár plusz kiegészítő, ha még komfortosabban szeretnéd érezni magad a zord időben.

7. Lámpák. Márpedig kettő minimum - egy a sisakodra, egy a kormányra. 8oo lumenes vagy több. Most már 15oo lumeneseket is lehet kapni, amiknek még az akksija se nyom többet 2oo grammnál. Hagyj legalább egy cserelámpát a táskádban. A lámpa jóval meghosszabbítja a kinn tölthető időt, valamint alap biztonsági felszereltség is késő délutántól.

8. Téli cipő és/vagy platform pedál. Ez is a hideggel való küzdelem egy módja. A hideg hajtókarok és pedálok kiszívják a hőt a cipődből a becsatolás helyén keresztül. A bélelt cipő jó megoldás, de igazi nagy hóban a platform pedál a válasz.

9. Kar és térdmelegítő. Ezek a kiegészítők többféle vastagságban kaphatók addig a pontig, amikor már protektornak minősülnek. Egyszerűbb aláöltözők és ízületvédők kis helyen is elférnek és jó melegen tartanak. (Én gyakran lóbalzsamot használok a térdvédő alatt - a ford.)

10. Hátsó sárvédő. Bár sokan nem ragaszkodnak hozzá, mert zajos, nehéz vagy bénán néz ki, a hátsódat legalább szárazon tartja. Felcsatolható, vagy házi készítésű megoldások is jók lehetnek.

11. Üléshuzat. Ha kocsiba ülsz tekerés után, akkor legalább egy zacskót és egy törölközőt rakj magad alá. Az útitársaid meg fogják köszönni.

12. Valami, amivel lemosod a bringát. Társasházakban nehezebb eset, de ha van a közelben egy slag, akkor – otthoni balhék elkerülése érdekében - mindenképp tisztísd le a bringádat, mielőtt betolod az ajtón. Egy nagy nyomású pumpás vízspriccelő is segíthet.

Ha teljesen a betonbiztosra hajtasz, gondolkodj el a következőkön:

13. Merev bringa. Nincs szinte semmi, ami mozogjon; ha egysebességes, még jobb.

14. Laposüveg. Pálinkával vagy más lélekmelegítővel töltve (egy kávés vagy teás termosz az igazi). Valószínűleg sokan fogják érte áldani a neved a hegyen.

15. Növessz szakállt, ha tudsz. Egy jól megfagyott szakáll nem csak megvéd a hidegtől, de más outdoor rajongók instant elismerését is magával hozza.

16. Fat bike. A szokásos gumiknál jóval nagyobb szélesség és rugalmasság. A kérdés csak az, hogy tényleg szükséged van-e egy ilyen biciklire?

17. Nejlonzacskó. Vagy egy zárható műanyagtasak, amiben koszolódás és vízmentesen tudod tartani a legfontosabb holmijaidat.

Extrák

18. Pályaválasztás. Lehet, hogy a kedvenc nyári útvonalaid nem bírják a vizes időt, és hamar kerékagyig süllyedsz bennük. Ezen semmilyen technikai megoldás nem segít, csak az előre gondolkodás.

19. Maradj kapcsolatban valakivel. Ez egész évre érvényes, de télen főleg. Hamar jön a sötét, könnyebb eltévedni, plusz esélyesebben kerülhetsz egyéb kellemetlenebb helyzetekbe. Mondd el valamelyik közeli hozzátartozódnak, merre fogsz menni, vagy inkább menj barátokkal!

Kihagytunk valamit? Írd meg a téli montis tippjeidet itt, vagy a facebook oldalunkon!

Csatlakozz a Kerékpárosklub önkéntes fordítócsoportjához, hogy még több külföldi jó példát és újító gondolatot mutathassunk be a magyar közönségnek!
A csoport eddigi fordításait itt találod.

 


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?
Add nekünk adód 1%-át. Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron