Facebook Instagram Youtube

Bringázni Élmény! – országos kerékpáros szakmai konferencia

Bringázni Élmény! – országos kerékpáros szakmai konferencia
2014.11.17
December 2-án kerül megrendezésre a Bringázni Élmény! – országos kerékpáros szakmai konferencia.

December 2-án kerül megrendezésre a Bringázni Élmény! – országos kerékpáros szakmai konferencia, amelyet a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ és a Magyar Kerékpárosklub közösen szervez. Fontos, hogy sokan jöjjenek el - elsősorban önkormányzatoktól felelős szakemberek, döntéshozók. Számukra is fontos tapasztalatokról fog előadni a két külföldi előadónk is (Bécsből és Koppenhágából), akik a saját tapasztalataikon keresztül mutatják be, hogy miért éri meg tenni a kerékpározás elterjedéséért egy település önkormányzatának.
 
A konferencia célja, hogy bemutassa a Bringázni élmény! program eddigi eredményeit polgármestereknek, önkormányzati szakértőknek és döntéshozóknak, továbbá, hogy ismertesse a kerékpáros fejlesztések alkalmazási lehetőit és előnyeit - tekintettel az új Európai Uniós költségvetési időszakra.
 
 
A konferencia témái:
a Rajka-Budapest, Budapest-Balaton, Balatoni Bringakörút és a budapesti átvezetések megvalósíthatósági tanulmányai, valamint Kerékpáros program és jövőkép. A részletes programot itt tudod letölteni.
Vendégelőadók: (szinkrontolmácsolás biztosított)
- Martin Blum, (Bécs Város kerékpárügyi megbízott), aki a „Kerékpáros fejlesztések bécsi tapasztalatairól” beszél.
- Troels Andersen, tervező, (Secretariat for The Cycling Embassy Of Denmark), aki a „Kerékpáros közlekedés gazdasági hatása a dán településfejlesztésben” címmel tart elôadást. (Az előadást a Dán Nagykövetség támogatja.)
 

 
A délutáni szekcióülések:
 
1. Infrastruktúra-fejlesztés – Kovács Gergely, TRENECON COWI 
A szekció a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének aktualitásait járja körbe, fővárosi és vidéki példákon keresztül bemutatva a legújabb műszaki megoldásokat. Bemutatásra kerül a kiemelt kerékpársáv alkalmazására készült tervezési útmutató. Ezenkívül betekintést kapunk az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok felhasználási lehetőségeiről.
 
2. Közbringa rendszerek – Dalos Péter, Budapesti Közlekedési Központ
A szekció a hazai közbringa rendszerek változatos célkitűzéseit, különböző üzemeltetési modelljeit és a kiegészítő intézkedéseket mutatja be. Bemutatásra kerül, hogy a közbringa rendszerek milyen módon segíthetik elő a kerékpározás népszerűsödését.
 
3. Kerékpáros audit – László János és Radics Miklós, Magyar Kerékpárosklub
A Magyar Kerékpárosklub 2015-ben indítja el Magyarországon a BYPAD kerékpáros auditálást. A workshopon közös munka keretében ismerkedhetnek meg a résztvevők a módszerrel, annak hasznával és alkalmazhatóságával.
 

 
A részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött. Itt tudsz regisztrálni.
(Érkezési sorrendben november 20. (csütörtök) 11 óráig fogadják a regisztrációkat.)
Időpont: 2014. december 02., kedd 9.30 – 16.30
Helyszín: Danubius Hotel Helia (1133 Budapest, Kárpát utca 62–64.)
 
A részletes program és a meghívó alább tölthető le:
 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron