Facebook Instagram Youtube

December közepétől átjárható lesz a Lánchíd! De tennünk kell azért, hogy így is maradjon!

December közepétől átjárható lesz a Lánchíd! De tennünk kell azért, hogy így is maradjon!
2022.11.18
A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán fognak dönteni, de most elindul egy olyan tesztidőszak, amely az állandó dugók helyett átjárhatóságot biztosít: december közepétől szabad a Lánchíd a buszok, kerékpárosok és a taxik számára. A gyalogosok által használható részek felújítása most kezdődik, ezért ők várhatóan jövő ősszel vehetik birtokba a hidat.

Régi álmunk válik valóra decembertől: 150 év után, december közepétől átjárható lesz a Lánchíd kerékpárral. Csak rajtatok múlik, hogy ez véglegessé is váljon jövő nyáron, terjesszétek a hírét, tekerjetek át rajta minél többet, érveljetek ismerőseiteknek az átjárható, dugómentes, gyalogos-kerékpáros-tömegközlekedés Lánchíd mellett. Örülünk, hogy a régóta hangoztatott érveink utat találtak a városvezetés felé, akik kiállnak egy 21. századi nagyvároshoz méltó Lánchídért.

Egy 2015-ös esős hétvégi napon tartott I Bike Budapest demonstráció és előadás alkalmával hívtuk fel először a közvélemény figyelmét Lánchíd kerékpáros átjárhatatlanságára, majd azóta szinte minden tavaszi felvonuláson célként tűztük ki. A 7 éve javasolt, közösségi és kerékpáros közlekedésnek kedvező, és lassított forgalmi rend elkerülhetetlenségét a Lánchíd elkészülte előtt, egy októberi véleménycikkünkben vezettük le.

Ezután - 23 civil szervezettel összefogva - pár napja meghallgatást kérve Budapest főpolgármesterétől, előadtuk a gyaloglás, közösségi közlekedés és kerékpározás előnyben részesítésének szempontjait. Nagyon örülünk, hogy a pesti és budai kerékpáros főhálózatot elválasztó három legbelvárosibb híd egyikén végre biztonságosabb és komfortosabb lesz az átkelés.

Próbáljatok ki, és használjátok nagyon sokat a Lánchidat, és támogassátok az ügyet a bejelentett véleménynyilvánító szavazás idején is, ahol eldől a végleges forgalmi rend. Köszönjük mindenkinek aki velünk tüntetett, dolgozott, felvonult, vagy akár csak megosztotta az erről szóló cikkeinket és posztjainkat. Sok mintaszerű nagyváros van már Európában, de Budapest a mi fővárosunk, amit nekünk kell élhető, fenntartható, és kerékpárosbarát lakóhellyé tenni.

Segítsétek ezután is a munkánkat, mert még a Lánchídnál is csak félúton vagyunk!

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron