Facebook Instagram Youtube

Gyakran Ismételt Kérdések (GY.I.K.) a kerékpáros biztosítással kapcsolatban

Gyakran Ismételt Kérdések (GY.I.K.) a kerékpáros biztosítással kapcsolatban
2018.11.14
2018. november 15-től kötött új vagy meghosszabbított Kerékpárosklub tagsághoz a baleset- és felelősségbiztosítás mellett már vagyonbiztosítás is járhat, vagyis biciklilopás esetén is téríthetik a károdat, vagy egy részét. Igyekeztünk öszeszedni a felmerülő kérdéseket, és alább válaszokat adni rájuk.

2018. november 15-től kötött új vagy meghosszabbított Kerékpárosklub tagsághoz a baleset- és felelősségbiztosítás mellett már vagyonbiztosítás is járhat, vagyis biciklilopás esetén is téríthetik a károdat, vagy egy részét. Igyekeztünk öszeszedni a felmerülő kérdéseket, és alább válaszokat adni rájuk.


Nagy felbontású PDF változat letöltése itt.

Kérdések:


Klubtag vagyok, mostantól rám is érvényes az új, lopásra is érvényes biztosítás?

Amennyiben 2018. november 15. 0 óra után léptél be, vagy hosszabbítottad meg a lejárt tagságodat, akkor igen. Amennyiben korábban váltottál ki tagságot, a tagságod lejártáig a korábbi biztosítás érvényes rád, melyben nem szerepel a vagyoni kár térítése.

A biztosítás a tagságod kiváltását követő hónap első napjától él. Tehát, ha február 15-én léptél be a klubba, akkor a biztosításod március 1.től érvényes. Minden más szolgáltatást azonnal igénybe tudsz venni.

Mennyibe kerül a biztosítás?

Kerékpárosklub tagok kedvező ajánlattal vehetik igénybe a hello Bringás biztosításait, emellett további szolgáltatások, kedvezmények járnak a tagsághoz, valamint a bringás fejlődésért végzett munkát támogatod vele.

A tagsági díjakat és biztosítási lehetőségeket itt találod.

Hogyan tudom érvényesíteni a vagyonbiztosításomat?

Vagyonbiztosításod érvényesítéséhez töltsd le a hello4u applikációt a Google Play áruházból vagy az Apple AppStore-ból, és regisztráld magad egy hello Pass készítésével.

Biztosítástípusaink nevei a lopásbiztosításban kapható kártérítés összegeit tükrözik, a számokat ezerrel megszorozva. Tehát:

  • Biztosítás 50 csomag választása esetén a biztosítási összeg maximum 50 000 Ft, ha a káresemény előtt fotó került feltöltésre a hello4U alkalmazás „Most parkoltam” menüpontjában a megfelelő lakattal szabályosan lelakatolt kerékpárról. Ennek hiánya esetén az önrész mértéke 15%.
  • Biztosítás 250 csomag választása esetén a biztosítási összeg maximuma 250 000 Ft, ha a káresemény előtt fotó került feltöltésre a „hello4U” alkalmazás "Most parkoltam" menüpontjában a szabályosan lelakatolt kerékpárról, mely esetében az önrész mértéke 15%. Ennek hiányában az önrész mértéke: 30%. A „Biztosítás 250” csomag tartalmazza a balesetben sérült kerékpár javítását vagy beszerzését, melynek térítési limitje 25 000 Ft.
  • Biztosítás 500 csomag választása esetén a biztosítási összeg maximuma 500 000 Ft, ha a káresemény előtt fotó került feltöltésre a „hello4U” alkalmazás "Most parkoltam" menüpontjában a szabályosan lelakatolt kerékpárról, mely esetben az önrész mértéke 15%. Parkolás kép feltöltése nélkül az önrész mértéke 30%. A „Biztosítás 500 ” csomag tartalmazza a balesetben sérült kerékpár javítását vagy beszerzését, melynek térítési limitje 50 000 Ft.

Ha gyerekemnek vagy családtagomnak nincs okostelefonja, hogy tudom az ő bringájára is érvényesíteni a klubtagsághoz járó vagyonbiztosítást?

Az appban több felhasználói profil kezelhető. Hozz létre külön profilt gyermekednek vagy családtagodnak a hello.hu weboldalon vagy a hello-s applikációban. Ehhez mindössze egy működő email cím és egy tetszőleges jelszó szükséges.

Amikor kültéren lezárva hagyod ezt a kerékpárt, akkor jelentkezz be a gyermek/családtag profiljába és abba a profilba bejelentkezve készítsd el a kültéren hagyott lezárt bringa képét az applikáció „Most parkoltam” menüpontjában. Majd jelentkezz ki az Irányítópult jobb felső sarkában található „Beállítások” menüben található „Kilépés” gombbal.

Ha a saját bringádról is akarsz ugyanakkor képet készíteni, akkor kilépés után a jelentkezz be a saját profilodba és úgy készítsd el a bringád lezárása utáni képet. 

Mi van akkor, ha 500.000 Ft feletti értékű kerékpárra szeretnék vagyonbiztosítást kötni?

500 000 Ft-nál értékesebb kerékpárokra nem terjednek ki a Kerékpárosklub tagsági csomagjai által nyújtott fedezetek, így ilyen nagy értékű bringa esetén látogass el a https://hello.hu/ weboldalra. A biztosításkötéshez töltsd le a hello4U applikációt a Google Play áruházból vagy az Apple AppStore-ból, majd regisztráld magad egy hello Pass készítésével és kattints a biztosításkötés menüpontra vagy látogass el a https://hello.hu/ weboldal biztosításkötés részére. Majd válaszd ki a vagyonbiztosítást a csomagok közül. (Balesetre és felelősségre már biztosítva vagy a Kerékpárosklub tagságoddal).

Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb biztosítási módozatot (Start/Optimum/Prémium), majd a fizetési ütemet, és kövesd végig a kötési folyamatot. A szerződéskötés során a biztosított jármű értékének igazolása céljából az elektronikus felületre (hello app) fel kell tölteni a jármű vásárlási számláját. Ha ilyen számla nem áll rendelkezésre, akkor ún. egyedi értékbecslést kell végeztetni országszerte bármelyik szakszervizben a biztosítandó jármű aktuális piaci értékének hitelt érdemlő megállapításához. Nem szükséges vásárlási számlával igazolni a jármű értékét az alábbi esetekben:

a) ha a biztosítandó jármű értéke a vagyonbiztosítási szerződés megkötéskor nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, nem szükséges számlával igazolni a jármű értékét;

b) ha a biztosítandó jármű értéke 300 001 Ft-500 000 Ft közötti, akkor számla vagy értékbecslő dokumentum bemutatása helyett elegendő megadni az ún. BikeSafe azonosító számot;

c) ha a biztosítandó jármű értéke 500 001 Ft-2 500 000 Ft közötti, a Bikesafe regisztráció és azonosító megadása mellett vagy anélkül számla vagy értékbecslést igazoló dokumentum beküldése kötelező; d) 10 évnél idősebb jármű biztosításához mindenképpen egyedi értékbecsléssel történő értékmeghatározásra van szükség.

Mi van akkor, ha nincs meg a számla a bringámról, vagy alkatrészenként építettem?

Kárbejelentéskor be kell majd mutatnod a bringád számláját, mert ez alapján fogjuk tudni, hogy az eltűnt kerékpár milyen értékű volt. Ha nincs számlád vagy épített kerékpárod van, értékbecslést kell készíttetni. Ehhez hivatalos partnerünk adja a segítséget, vagy országszerte bármelyik szervizbe elviheted a kerékpárodat. Az értékbecslés részleteivel kapcsolatban a hello@hello.hu címen tudsz információt kérni, de az időpont egyeztetést és az értékbecslési díj megfizetését neked kell intézni a szervizzel. Az értékbecslés elkészültével a szerviz kiállít egy pecséttel ellátott szemle lapot, amit bár nekünk is továbbít, de neked is meg kell őrizni, mert ha ellopják a bringádat, ezt a bizonylatot fogod tudni feltölteni számlaként az applikáció „Kárbejelentés” menüpontjába.

Baleset- és felelősségbiztosításom akkor is él, ha nem töltök fel bringa képet?

Igen. A profilodba („Irányítópult/Profil adatok/Járművek adatai” menüben) csak abban az esetben kell képet feltöltened a kerékpárodról a Most parkoltam menüben és akkor kell megadnod a Kerékpárosklub kártyán szereplő sorszámod, ha a vagyonbiztosításodat is igénybe kívánod venni.

Baleset- és felelősségbiztosításom csak a saját bringám használata esetén él? Mi van, ha kölcsön-, bérelt- vagy közbringával ér a baj?

A baleset- és a felelősségbiztosítás nem bringához, hanem személyhez kötődik, tehát nem konkrét bringára vonatkozik. Éppen ezért egy mástól kölcsön kapott biciklivel, közbringával (pl. Bubi) vagy kölcsönzős kerékpárral is fedezett a baleset.

Több bringát is tudok biztosítani?

Egy tagság mellé egy bringát tudunk biztosítani. A további bringákra a https://hello.hu/ weboldalon tudsz vagyonbiztosítást kötni.

Minden lakatolás után le kell fotózni a biciklimet?

Ez természetesen rád van bízva. Amennyiben a káresemény előtt fotó került feltöltésre a „hello4u” alkalmazásba a szabályosan lelakatolt kerékpárról, akkor nagyobb kártérítést kaphatsz. Részletek lejjebb, a "Biztosítási fedezetek" pont alatt.

Vagyonbiztosítás esetén, ha menet közben alkatrészeket cserélek a kerékpáromon, azt hol tudom rögzíteni? Arra is kiterjed a biztosítás vagy csak a meglévő alkatrészekre?

Vagyonbiztosításod csak lopáskár esetén érvényes. Részlopásra, azaz alkatrészekre és kiegészítő felszerelésekre (mint például: gyerekülés, telefontartó) nem terjed ki a biztosításod. Kerékpárod a számlán szereplő értékig van biztosítva, ha időközben értéknövelő felújítás vagy alkatrész csere történik a bringán, azt nem tudjuk figyelembe venni, kivéve, ha menet közben készíttettél értékbecslést az új állapotról.

Hogyan kell használni a "Most parkoltam" funkciót, hogy lopáskár esetén ne kelljen magas önrészt fizetnem?

Fotót a bringádról az applikációban tudsz készíteni a Most parkoltam menüpontban. Minden egyes lezáráskor készíts fotót az applikációban a kerékpárodról, úgy hogy mindenképpen engedélyezed a helymeghatározást! GPS koordináta nélkül nem tudjuk elfogadni az itt feltöltött fényképet.

FONTOS! Magasabb összegű kártérítést csak abban az esetben kaphatsz, ha a bringát magasabb biztonsági besorolású zárral kötöd le (pl. folding-lakat, U-lakat vagy láncos lakat). Görgős vagy sodrony lakat használata esetén 30%-os önrészt vonunk le!

Hogy tudom bejelenteni a káromat?

A kárbejelentést a hello4u applikációban tudsz tenni a Kárbejelentés menüpontban. A szerződésszámod a következő: 1208099024075.

Értelemszerűen töltsd ki az összes csillaggal jelölt adatot és információt.

Amennyiben a profilodban előzőleg elmentetted a Kerékpárosklub azonosítódat (Kerékpárosklub kártyán szereplő sorszámod), akkor ez az adat már előre lesz töltve neked.

Ha valamiért nem sikerülne bejelentened az applikáción keresztül, akkor az email cím kárbejelentéshez: karinfo@hello.hu

FONTOS! Lopáskár esetén minden esetben szerezz be rendőrségi jegyzőkönyvet, amit a káresemény további adatai részben tudsz befényképezni. Ha szükséges, a kitöltött adatlapot a „Web-en folytatom” gombbal el tudod menteni, és később a weboldalra bejelentkezve folytathatod a kárbejelentést.

Biztosítási fedezetek:

  • Baleseti halál (1 éven belül): 1 500 000 Ft;
  • Legalább 51%-os baleseti egészségkárosodás (2 éven belül): 1 500 000 Ft-nak az egészségkárosodás mértékével arányos része;
  • Baleseti - 28 napon túl gyógyuló csonttörés: 20 000 Ft/év (fogtörés, csontrepedés és fogpótlás nem térül);
  • Felelősségbiztosítás: A biztosító által vállalt kártérítési összeg felső határa: 2.000.000 Ft/év/Biztosított;
  • lopás kockázatra szóló vagyonbiztosítás térítési limitjei a következő módon alakulnak:
    • Biztosítás 40 csomag választása esetén (mely már új tagoknak nem elérhető) a biztosítási összeg maximum 40 000 Ft, ha a káresemény előtt fotó került feltöltésre a hello4U alkalmazás „Most parkoltam” menüpontjában a megfelelő lakattal szabályosan lelakatolt kerékpárról, illetve maximum 20 000 Ft fotózás nélkül. A „Biztosítás 40 Extra” csomag tartalmazza a balesetben sérült kerékpár javítását vagy beszerzését, melynek limitje 10 000 Ft.
    • Biztosítás 50 csomag választása esetén a biztosítási összeg maximum 50 000 Ft, ha a káresemény előtt fotó került feltöltésre a hello4U alkalmazás „Most parkoltam” menüpontjában a megfelelő lakattal szabályosan lelakatolt kerékpárról. Ennek hiánya esetén az önrész mértéke 15%.
    • Biztosítás 100 csomag választása esetén (mely már új tagoknak nem elérhető) a biztosítási összeg maximuma 100 000 Ft, ha a káresemény előtt fotó került feltöltésre a hello4U alkalmazás „Most parkoltam” menüpontjában a megfelelő lakattal szabályosan lelakatolt kerékpárról, illetve 50 000 Ft fotó nélkül. A Biztosítás 100 csomag tartalmazza a balesetben sérült kerékpár javítását vagy beszerzését, melynek limitje 25 000 Ft.
    • Biztosítás 250 csomag választása esetén a nem lezárt helyiségben hagyott kerékpár lelakatolt állapotáról minden lezárásnál fotót kell készíteni a hello4U applikáción keresztül a Most parkoltam funkcióval, mely esetében az önrész mértéke 15%. Ennek hiányában az önrész mértéke: 30%. Biztosítás 250 csomag tartalmazza a balesetben sérült kerékpár javítását vagy beszerzését, melynek térítési limitje 25 000 Ft.
    • Biztosítás 500 csomag választása esetén a nem lezárt helyiségben hagyott kerékpár lelakatolt állapotáról minden lezárásnál fotót kell készíteni a hello4U applikáción keresztül a Most parkoltam funkcióval, mely esetben az önrész mértéke 15%. Parkolás kép feltöltése nélkül az önrész mértéke 30%. A „Biztosítás 500” csomag tartalmazza a balesetben sérült kerékpár javítását vagy beszerzését, melynek térítési limitje 50 000 Ft.

Hol olvashatom a részletes biztosítási feltételeket?

A biztosítás részletes feltételeit itt olvashatod el.

További információ: www.hello.hu

Tovább a befizetéshez >>>


Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron