Facebook Instagram Youtube

Ideiglenes bicikliút lesz nyáron a Margit-hídon

2007.06.13
Cimkék: Margit híd
A Magyar Kerékpárosklub (MK) sikeres lobbijának hatására a főváros vezetése döntött a Margit-híd egyik sávjának ideiglenes bringaúttá nyilvánításáról. A szeptember végéig tartó akció a szigetet biciklivel felkereső családok utazását könnyíti meg és teszi biztonságossá.Hétvégéken akkora gyalogos és biciklis áradat érkezik a Margitszigetre, amely egyszerűen nem fér el a híd szélén lévő járdákon. A legtöbben családjukkal, kisgyermekekkel keresik fel a kedvelt kikapcsolódási helyszínt, de a hatalmas tömeg miatt sem a gyalogosok, sem a biciklisek nincsenek biztonságban.

A Magyar Kerékpárosklub (MK) sikeres lobbijának hatására a főváros vezetése döntött a Margit-híd egyik sávjának ideiglenes bringaúttá nyilvánításáról. A szeptember végéig tartó akció a szigetet biciklivel felkereső családok utazását könnyíti meg és teszi biztonságossá.

Hétvégéken akkora gyalogos és biciklis áradat érkezik a Margitszigetre, amely egyszerűen nem fér el a híd szélén lévő járdákon. A legtöbben családjukkal, kisgyermekekkel keresik fel a kedvelt kikapcsolódási helyszínt, de a hatalmas tömeg miatt sem a gyalogosok, sem a biciklisek nincsenek biztonságban.

A Magyar Kerékpárosklub másfél éve vetette fel, hogy a biztonságosabb közlekedés érdekében a Margit-híd északi felének egyik sávját meg kellene nyitni a biciklisek előtt. A Főpolgármesteri Hivatal eleinte nem támogatta az ötletet, de az MK idén májusi forgalomszámlálási adatai meggyőzték a döntéshozókat.

A Magyar Kerékpáros Klub kérésének megfelelően, Demszky Gábor főpolgármester kezdeményezésére, június 16-tól kezdve szeptember végéig minden hétvégén, szombaton délután két órától vasárnap éjfélig a biciklisek használhatják a Margit híd északi oldalán az egyik forgalmi sávot.

Ez azt jelenti, hogy a budai és pesti rakpart bicikliútjaihoz kapcsolódóan a nyári időszakban a biciklisek biztonságosan közelíthetik meg Budapest egyik legkedveltebb kikapcsolódási helyszínét, a Margitszigetet. Ezt eddig vagy az autók és a magas padka között lavírozva, vagy szabálytalanul, a járdán araszolva tehették meg a bringások.

A hétvégi időszakban mobil oszlopok és kifeszített szalag segítségével különítik el a szélső forgalmi sávot az autósok elől, ezzel biztosítva a biciklisek biztonságos közlekedését. Az ideiglenes bringaút tehát minden kikapcsolódni vágyót, kisgyermektől nyugdíjasig, arra ösztönöz, hogy kerékpárral keresse fel a város egyik legnagyobb zöld foltját.

Kapcsolódó hírek

Margit híd - mindenkinek

Írásom célja, hogy az esetleges félreértéseket tisztázzuk a Margit híddal kapcsolatban. Számos egyeztetésen vettünk részt a kezdektől és próbáltuk képviselni a "kerékpáros érdekeket". Mindössze „egy” nagy probléma volt a tervezés során: a kezdeti fázisban nem mérték fel teljeskörűen a nem-motorizált forgalmat (főleg a gyalogosokat és a bicikliseket). Mivel a felújítás célja ezen forgalmak előnyben részesítése, így nagyságuk növekedett. Az így be nem tervezett forgalom megfelelő lebonyolítására született ez a – lassan átadásra kész - kompromisszumos kialakítás.

2011.10.09 |  Közlekedés
Margit hídi felhajtás: Ha a város nem építi meg, majd mi megépítjük! +VIDEO

Miközben a kerékpárral közlekedők száma évről évre növekszik, 5 közgyűlési határozat és számtalan ígéret ellenére sem épülnek a beígért kerékpáros létesítmények. A híd felújítása előtt, 2007-ben végzett forgalomszámlálás alapján a kerékpárral közlekedők kiszolgálására az érvényes műszaki előírás szerint minimum 2,7 méter széles kerékpárút volna szükséges, azóta a közlekedők száma megháromszorozódott és mégsem épül meg semmi.

2011.05.11 |  Főszerkesztő
Margit híd: intézményesített közlekedési káosz

2012-ben hétköznap reggel a hídon közlekedő járművek 11.37%-a kerékpár volt, mely arány azóta csak növekedett. Itt láthatod friss videónkat!

2013.09.03 |  Emese