Facebook Instagram Youtube

Margit hídi felhajtás: Ha a város nem építi meg, majd mi megépítjük! +VIDEO

Margit hídi felhajtás: Ha a város nem építi meg, majd mi megépítjük! +VIDEO
2011.05.11
Miközben a kerékpárral közlekedők száma évről évre növekszik, 5 közgyűlési határozat és számtalan ígéret ellenére sem épülnek a beígért kerékpáros létesítmények. A híd felújítása előtt, 2007-ben végzett forgalomszámlálás alapján a kerékpárral közlekedők kiszolgálására az érvényes műszaki előírás szerint minimum 2,7 méter széles kerékpárút volna szükséges, azóta a közlekedők száma megháromszorozódott és mégsem épül meg semmi.

Miközben a kerékpárral közlekedők száma évről évre növekszik, 5 közgyűlési határozat és számtalan ígéret ellenére sem épülnek a beígért kerékpáros létesítmények. A híd felújítása előtt, 2007-ben végzett forgalomszámlálás alapján a kerékpárral közlekedők kiszolgálására az érvényes műszaki előírás szerint minimum 2,7 méter széles kerékpárút volna szükséges, azóta a közlekedők száma megháromszorozódott és mégsem épül meg semmi. A Magyar Kerékpárosklub Margit hídi felhajtás elnevezésű akciója keretében egy közgyűlési határozatokkal beborított rámpát helyezett el a híd budai oldalán felhívva erre a figyelmet, és felszólítva az illetékeseket a korábbi ígéreteik betartására.

Az Európai Unió a Margit híd támogatási szerződésében előírta, hogy a hídon mindkét irányba épüljön megfelelő kerékpáros infrastruktúra, még követelményként a kerékpárút hosszát is meghatározta. A város vezetése kezdetektől fogva azon „trükközik”, hogy oldja meg ezt a problémát a szükséges infrastruktúra megépítése nélkül.

 

 

A Főváros eddig 5 közgyűlési határozatban foglakozott a Margit híd felújítása kapcsán a kerékpáros fejlesztésekkel. A határozatokban közös, hogy mindegyik támogatja a kerékpáros infrastruktúra kialakítását.

• 2008. január (54/2008. 05.29): a Margit híd közlekedési rendszer okiratának elfogadása, benne a második fejezetben a kétoldali kerékpárút. Egyhangúan megszavazva (65-0).

• 2008. május (833/2008. 05.29): a Margit híd felújítás részletes projekttartalmának elfogadása ismét egyhangúan (65-0), benne a kerékpáros rész: „forgalmi sávok optimális keresztmetszetének kialakítása, …. mindkét irányú kerékpárutak létesítése” (2. oldal)

• 2009. április (603/2009. 04.30): a közgyűlés ismét egyhangúan (63-0) elfogadja a felújítás engedély dokumentumát, benne a kétirányú kerékpárút tervét.

• 2009. október: képviselői előterjesztés alapján a közgyűlés egyhangú szavazattal felszólítja Demszky Gábor főpolgármestert, hogy a korábbi közgyűlési határozatokat hajtassa végre, „különös tekintettel e kétoldali kerékpárút megvalósítására” vonatkozókat.

• 2010 novemberében az új összetételű közgyűlés ismét majdnem egyhangú szavazással úgy határozott, hogy a déli oldalon is ki kell alakítani „gyalog-kerékpárutat”, sőt az úttesten is meg kell engedni e kerékpározást az ehhez szükséges forgalomtechnikai eszközök (kerékpáros piktogram) alkalmazásával. [link]

Mi valósul meg mindebből? A Magyar Kerékpárosklub úgy látja, hogy a város politikai és szakmai vezetése - politikai hovatartozástól függetlenül - nem tartja szükségesnek, hogy a fokozatosan növekvő számú kerékpárral közlekedő - akiket a kerékpáros mozgalmak és szervezetek meggyőztek a kerékpár használatáról - valóban közlekedni is tudjon a városban, látszólag semmi nem valósul meg a korábbi ígéretekből, így a Duna két partja közötti átkelés kalandtúra a kerékpárosok számára. A korábbi ígéretek alapján az északi oldalon kialakítják a kétirányú kerékpárutat, a szabályokra hivatkozva azonban annak korábbi szélességet a korlát és a lámpa kiépítése miatt 1 méterrel csökkentik, miközben a szabályoktól indokolt esetben - ahogy azt az Árpád híd példája is mutatja - el lehet térni. A hídon a kerékpárútra fel és lehajtás sincs megoldva, kivéve a budai oldali lehajtónál, de ott is balesetveszélyes formában. A déli oldalon még nem készült el semmi, azaz nincs nyoma egyirányú kerékpárútnak, sem a gyalogosok és kerékpárosok közös közlekedését biztosító gyalog-kerékpárútnak. Az ezekhez kapcsolódó fel és lehajtók sem épültek meg.

A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a Főváros a határozatok ellenére sem teremti meg a kerékpározás feltételeit a Margit hídon, a Magyar Kerékpárosklub ezt a hiányt kívánja pótolni a kihelyezett szimbolikus rámpával. László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke az eseményen felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi állapotból az látszik, hogy „Budapest vezetése a kerékpárt nem tekinti közlekedési eszköznek. A tétlenségben érvényesül a pártfüggetlenség: a közgyűlés választásokon átívelve hozta meg határozatait arról, hogy a Margit hídon ki kell alakítani a kerékpározás feltételeit, és ugyancsak egységesen, pártoktól függetlenül felejtették el ezek végrehajtását!”

A Magyar Kerékpárosklub kérdései:

• Hogy lehetséges egy város legfőbb hatalmi szervének, a közgyűlésnek a döntéseit semmibe venni, azokat szabotálni?

• Hogy lehetséges 2011-ben a kerékpáros közlekedés fejlesztésének társadalmi hasznát, sőt látható igényét kétségbe vonni?

• Hogy lehet 2011-ben közlekedési beruházásból az egyik legfontosabb közlekedési módot kihagyni, esetleg néha kegyes engedményekkel az ezt követelő szakmai szervezetek száját befogni?

A Magyar Kerékpárosklub eddig csak szakmai javaslataival segítette a döntéshozók munkáját - javaslatokat tett, szakmai tanácsokat adott, és ha kellett, kompromisszumokat kötött - most azonban épít is. A mai napon kihelyezte a meg nem épített rámpák egyikét, hogy ezzel is segítse a kerékpáros közlekedést.

A BKK válasza az akcióra: 
Minden ígért kerékpáros fejlesztés megvalósul a Margit hídon a kivitelezés végéig

Sajtóvisszhang:

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron