Facebook Instagram Youtube

Kerékpáros központ néven 120 új parkolót építenének Verőcén

Kerékpáros központ néven 120 új parkolót építenének Verőcén
2024.01.17
Verőce lakosságát 2023 szeptemberében tájékoztatták arról, hogy kerékpáros központot építenének a településen, a projekt fő eleme viszont egy 100-120 gépkocsi kapacitású parkoló lesz a jelenlegi zöldfelület helyén.

A Magyar Kerékpárosklub Dunakanyar területi szervezete 2023 szeptemberében a www.0627.hu által közölt cikkből értesült arról, hogy Pest Vármegye Verőcén kerékpáros központ létesítését tervezi. 

A projekt kerékpáros központ néven fut, fő eleme viszont egy 100-120 gépkocsi kapacitású parkoló lesz

- ez a beruházás zöld köntösbe bújtatása, más néven greenwashing. Alapvetően támogatunk minden olyan fejlesztést, ami segíti és népszerűsíti a hivatásforgalmi és szabadidős kerékpározás elterjedését.  Azonban a kerékpáros központhoz kapcsolódó parkolóépítés a település lakóinak érdekeivel ellentétes, mert tovább növeli a 12-es főút jelenleg is nagy autós forgalmát Verőcén, ez pedig zajjal, dugókkal és balesetek megnövekedett kockázatával jár. 

A beruházás jelenlegi tervezett helyszíne legkönnyebben autóval érhető el, a vasútállomástól a gyalogos megközelítés körülményes és sok esetben nem biztonságos. A helyszínről érdemes tudni, hogy a kerékpárral Börzsönybe jutás jelenleg csak forgalmas közúton lehetséges. Az Eurovelo 6 könnyen elérhető, ott viszont a bérelhető ebike elektromos meghajtását kevésbé lehet majd kihasználni - ugyanis a tervek szerint a kerékpáros központban csak elektromos kerékpárokat lehet majd bérelni.

A kerékpáros központ tervezett helyszíne:

És a 100-120 gépkocsi kapacitású parkoló helyszíne:

A kerékpárkölcsönzési lehetőség leginkább Verőce fő vasútállomásának közvetlen környezetében lenne megfelelő helyen, hiszen így arra ösztönözzük a Verőcére érkezőket, hogy a települést többségében vonattal közelítsék meg

A közmeghallgatáson és további megbeszéléseken Verőce Önkormányzata többször kiemelte, hogy az önkormányzat mellett a konzorciumvezető Pest Vármegye és a konzorciumi partner Ipoly Erdő Zrt. érdekeit is figyelembe kell venni, ennek értelmében az Önkormányzat nem egyedüli döntéshozó sok kérdésben.

A novemberi közmeghallgatáson a területi szervezetünk képviselői személyesen is kifejezték aggályaikat a tervezett beruházással kapcsolatban:


Magyar Kerékpárosklub Dunakanyar területi szervezetünk képviselői mégis úgy gondolják, hogy nem nézhetik tétlenül a tervezett beruházást. A parkolási helyzet rendezése közös akaratnak is tekinthető, az eltérés abban ismerhető fel, hogy a mi álláspontunk szerint akkor rendezett a parkolási helyzet, ha az az észszerűséget meghaladó, nemkívánatos autós forgalmat egyben korlátozza is, és ezzel közlekedési módváltásra (vonatozásra, biciklizésre, gyaloglásra) ösztönöz, és nem pedig korlátlanul kiszolgálja parkolási infrastruktúrával.

Annak érdekében, hogy a központ a helyi kerékpárosok és a verőcei lakosság érdekét is szolgálja az alábbi három javaslatot küldték el Verőce polgármesterének arra az esetre, ha a kerékpáros központ tervezett helyszíne már nem módosítható és a parkolóépítés is kötelező eleme a projektnek:

1. A környéken élők nyugalma érdekében a vasúti töltés lakóházak felőli oldalán ne épüljön parkoló, hanem kerüljön a vasúti töltés és a 12-es főút közé. A buszforduló erre meglátásunk szerint megfelelő helyszín lenne. A Migazzi út vasúti aluljárójánál kerüljön ki egy behajtani tilos, kivéve célforgalom tábla. 


2. Verőce és/vagy Kismaros fő vasútállomása és a kerékpáros központ között gyalogos és kerékpáros összeköttetés biztosítása projekt fontos része kell, hogy legyen.


3. A Morgó patak medrében húzódó ökológiai folyosó megóvása legyen fő szempont a kerékpáros központ és az Eurovelo 6 kerékpárút összekötésénél.

Szeretnénk, ha a tervezett beruházás és annak részletei minden verőcei lakoshoz eljutna, ezért kérjük, oszd meg a cikket másokkal is. Ha Verőcén élsz és egyetértesz a javaslatainkkal, akkor segíts elérni, hogy figyelembe vegyék őket. Küldd el te is emailben a javaslatainkat Verőce polgármesterének, Grauszmann Györgynek, a polghiv@veroce.hu címre!

A borítóképen a DNS-ÉPÍTÉSZMŰTEREM KFT. - KERÉKPÁROS KÖZPONT - VERŐCE tervei láthatók:

https://www.dns-muterem.hu/new-blog-1/6tym24txwgf3298l2mjzlp68d9tsay

Támogasd a bringás fejlődést!

Csatlakozz a Kerékpárosklubhoz, csináljunk együtt bringás országot Magyarországból!


Kapcsolódó hírek

Területi szervezeteink vezetőivel összegeztük 2020-at és készültünk 2021-re

Ahogy szinte az egész tavalyi évben, úgy most is a neten találkoztunk az éves szervezetfejlesztő napunkra területi szervezeteink vezetőivel. 2020 egy nehéz, sok csoportunknak leállást okozó, máshol viszont az egyik legsikeresebb és legpörgősebb évünk volt. Harmincnégyen - helyi vezetők, régi és új irodai dolgozók, elnökségi tagok - jöttünk össze szombaton a webkameráink előtt.

2021.01.26 |  aron
15 területi szervezet részvételével tartottuk 2020-as szervezetfejlesztő napunkat

Újra januárban tartottuk a Kerékpárosklub területi szervezeti találkozóját, ahol az előző év munkáját, az előttünk álló kihívásokat beszéltük át, és szakmai tréningeket tartottunk a hatékonyságunk fokozására. 16 helyi szervezet vezetői és aktivistái, elnökségi tagok, irodai munkatársak jöttek el mintegy 40-en a Szimplába múlt szombaton.

2020.01.21 |  aron
Szombaton találkoztak a területi szervezetek

Idén egy hónappal előrébb hoztuk az éves szervezetfejlesztési találkozónkat, amin a területi szervezeteink vezetői, elnökségi tagok, irodai munkatársak és szakmai munkacsoportok képviselőinek részvételével beszéljük át az elmúlt évet, terveinket, és a bringás fejlődésért végzett munkánk hatásfokának javításának lehetőségeit vizsgáljuk.

2019.01.14 |  aron