Facebook Instagram Youtube

Szeptembertől támogatják, hogy cégek elektromos rásegítéses teherkerékpárt vásároljanak

Szeptembertől támogatják, hogy cégek elektromos rásegítéses teherkerékpárt vásároljanak
2021.07.07
Bécsi mintára javasoltuk, ma pedig be is jelentették, hogy szeptembertől állami támogatás igényelhető elektromos rásegítésű céges teherkerékpárokra. Az új pályázatban 400 millió forintos keretösszegig egyenként 450 000 Ft támogatás igényelhető, maximum 5 darabos céges teherkerékpár-flották felállítására. Ebből első körben mintegy 850 teherbicikli jelenhet meg az utakon. A teherbicikli flották furgonokat válthatnak ki, amivel a házhozszállítás egyre nagyobb forgalmi és parkolási problémái enyhíthetők, de szerelők, ételfutárok, egyéb kisvállalkozások vagy civil szervezetek is kevesebb gonddal szállíthatnak teherbiciklivel. Ez a harmadik olyan pénzügyi ösztönző – az elektromos kerékpárok vásárlási támogatása és a céges bringaflották adómentessége után -, amit a Magyar Kerékpárosklub javaslatai nyomán vezetnek be.

Az elektromos rásegítéses teherbiciklik alternatívát nyújthatnak az egyre nagyobb forgalmi terhelést és a gyalog, autóval, kerékpárral közlekedőknek is gondot okozó, rakodóhelyek hiányában gyakran szabálytalanul megálló kisteherautóknak. A biciklis szállítás csökkenti a levegőszennyezést és a zajt, kevesebb helyet foglal és hozzájárul a biztonságosabb közterületekhez.

A teherkerékpáros szállítás Nyugat-Európában elterjedt modelljének meghonosítását céloztuk, amikor a bécsi önkormányzat támogatási rendszerének példájára itthon is hasonló pénzügyi ösztönző bevezetését javasoltuk. Már több budapesti vállalkozás – pl. futárcégek, pékségek, fotóügynökségek – is használ teherbiciklit, a megoldás nem elég elterjedt a hazai városokban. A támogatási rendszerrel szeretnénk elérni, hogy látható alternatívaként jelenjen meg a biciklis csomagszállítás a nagyvárosokban, a példamutatással pedig a teherbiciklik további terjedését segítsék elő.

Tisztában vagyunk vele, hogy a teherautók kiváltásához a sűrűn lakott belvároshoz viszonylag közeli átrakodó-helyekre is szükség lehet, amelyek egyelőre nem feltétlenül állnak rendelkezésre, a kerékpárpiac túlterheltsége pedig nehezítheti a beszerzést. A teherbiciklik viszonylag kisebb száma miatt azonban nem várhatók olyan ellátási nehézségek, mint a hagyományos kerékpárok vásárlásánál.

Mit kell tudni a pályázatról?

Az első teherbiciklikre szeptembertől pályázhatnak a városi térségekben szállítási tevékenységet, vagy gyakori utazásokat igénylő szolgáltatást végző gazdasági társaságok, valamint civil és egyházi szervezetek. Regisztrált kereskedőknél egy előre megadott listából lehet majd kiválasztani a maximum 5 darabos flotta tagjait.

A pályázóknak magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel kell rendelkezniük, és a pályázat megjelenése előtt legalább 12 hónappal bejegyzettnek kell lenniük.

A támogatás mértéke a teljes vételár 50%-a (nettó vételár alapján), de maximum 450.000 Ft.

Kerékpárutánfutóra, csak személyszállításra alkalmas teherbiciklire vagy nagyobb csomagtartóval rendelkező hagyományos és elektromos rásegítéses kerékpárra nem igényelhető támogatás.

A pályázható új és sorozatgyártott teherbiciklik az EN 15194:2017 (MSZEN 15194:2018) vagy újabb szabványnak kell megfelelniük, maximum 250 W névleges teljesítményű̋ elektromos segédmotorral lehetnek felszerelve, és pedálhajtású, gázkar nélküli, tehát emberi erővel hajtott biciklinek kell lenniük, amelyeken a hajtás abbahagyásakor, vagy 25 km/óra elérésénél lekapcsol a rásegítés. A támogatott biciklik – kétkerekűek esetén – minimum 139 cm tengelytávolságúak és minimum 50 kg hasznos teherbírásúak lehetnek. Kerékpáronként 1 db pótakkumulátor beszerzése, valamint a szállítási tevékenységhez szükséges felépítmény, kiegészítők beszerzése is támogatott.

A támogatással vásárolt bicikliket regisztrálni kell a BikeSafe rendszerben, legalább 2 évig fenn kell tartani, a szervezet logója mellett a támogató matricáját is el kell rajtuk helyezni, és a támogató Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ esetleges kérésére kommunikációs anyagokon vagy egy nyilvános szereplésen meg kellhet vele megjelenni.

A pályázó gazdasági társaságnak vagy szervezetnek Cégkapu regisztrációval kell rendelkeznie, be kell mutatnia a hivatalos dokumentumait és a használati tevékenységet, a bicikli tárolására szolgáló helyet, valamint de minimis nyilatkozatot kell tennie az állami támogatásról.

A támogatási program lebonyolítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.

A többség támogatja a kerékpározás pénzügyi támogatását

A Magyar Kerékpárosklub reprezentatív kutatása szerint nem csak több kerékpárosbarát beruházás, hanem pénzügyi ösztönzők bevezetését is támogatja a magyar lakosság.

Ilyen ösztönző a Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáripari- és Kereskedelmi Szövetség kezdeményezésére bevezetett – ezen a héten megint pályázható - pedelec támogatási rendszer és a tavalyi tanulmányunkban javasolt, 2022-től adómentessé váló céges kerékpárflotta vásárlása is.

A Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Sipiczki Róbert, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség elnöke társaságában a szerdai sajtótájékoztatón Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese felhívta a figyelmet:

"A magyar lakosság politikai nézetektől függetlenül nyitott a kerékpárra váltásra, amihez az infrastruktúra fejlesztése mellett pénzügyi ösztönzőkre is igény lehet. A Kerékpárosklub képviselője azt kérte a politikusoktól, hogy a kerékpározásra közös alapként tekintsenek, amit kiemelnek a pártpolitikai csatározásokból. Az e-cargo támogatási rendszerről reményét fejezte ki, hogy a céges teherbiciklik megjelenése ösztönzőleg hat majd a lakossági teherbicikli vásárlásokra is, amivel még több autós utazást, bevásárlást, gyerekszállítást lehet majd helyettesíteni."


Kiemelt kép: Mikael-Colville Andersen


 

Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

Kapcsolódó hírek

Javaslatunk nyomán pályázni lehet elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlási támogatására

Egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdet a kormány elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására – jelentették be kedden az Európai Autómentes Napon. A pályázat várhatóan október végi kiírásától maximum 150.000 forint összegű támogatás nyerhető el magánszemélyek részére legfeljebb 900.000 forintos kerékpárok vásárlásához. A Magyar Kerékpárosklub a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetséggel kezdeményezte nyáron, hogy elektromos autók és robogók mellett elektromos rásegítéses kerékpárok vásárlását is támogassa az állam. A civilek nemzetközi példák alapján a kerékpáros munkába járás fellendülését várják a nagyobb távolságokat megtévők, valamint a korábban domborzati akadályok miatt nem kerékpározók körében.

2020.09.22 |  aron
A miniszterelnökhöz és minisztériumokhoz fordultunk a kerékpározás pénzügyi támogatásáért

Több tízezer új kerékpározó által letekert mintegy 40 millió kilométert, évi 5000 tonnával kevesebb CO2 kibocsátást, ezek hatására egészségesebb lakosságot nyerhetne Magyarország, ha nemzetközi példák alapján kerékpárokra is fix kilométerdíj illetve vállalati kerékpárvásárlási támogatás lenne elérhető. Az Aktív Magyarország kormánybiztosság támogatásával, a KPMG, a Mobilissimus és a Magyar Kerékpárosklub együttműködésében készült tanulmányunkat elküldtük Orbán Viktor miniszterelnöknek, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető, Palkovics László innovációért és technológiáért felelős, valamint Varga Mihály pénzügyminiszternek, Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárnak, Révész Máriusz kormánybiztosnak és Vitézy Dávid Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatónak. Bízunk benne, hogy hamarosan Magyarországon is elérhető lesz a kerékpározás pénzügyi támogatása.

2020.07.20 |  aron
Elektromos autók és robogók mellett kerékpárok vásárlását is támogassa az állam!

Május 20-án jelentette be a kormány, hogy június 15-től ötmilliárdos keretösszeggel támogatják elektromos autók és robogók vásárlását. A Klíma- és energiavédelmi akcióterv keretében 11 millió forintig akár 2.5 millió forint kapható autóvásárlásra, 100 ezer és 1 millió közötti értékű elektromos robogók árának akár 55%-ára is lehet pályázni most hétfőtől 2022. június 1-ig. 

2020.06.17 |  aron