Facebook Instagram Youtube

Városokra szabott kampányok, céges workshopok, kerékpáros reggeli és dugókerülés - ilyen bringás évünk még sosem volt

Városokra szabott kampányok, céges workshopok, kerékpáros reggeli és dugókerülés - ilyen bringás évünk még sosem volt
2021.11.23
Talán még soha nem lehetett annyira elmerülni a hazai nagyvárosok bringás életében, mint az idei Bringázz a munkába workshopokon. Egy sor cégről derült ki, hogy milyen kreatívan kerékpárosbarátok, és sok százan posztoltak több ezer, tízezrekhez eljutó bringázós képet Magyarország legnagyobb településein. Írtunk egy sor informatív cikket a használtbicikli-vásárlás titkaitól kezdve a céges kerékpárflotta adózásán át, az alkalmi viseletben bringázásig. Hétvégi kitelepüléseink és felhívásaink után remélhetőleg sokan nyeregben maradtak hétköznap is, hogy nevetve elkerülhessék a közlekedési dugókat. Őket ősszel bringásreggelivel fogadtuk, késő őszi biztatásunk révén pedig mind többen jönnek rá, hogy télen sem szükséges feladni a bringázást. Ilyen volt az Inkább bringázz kampány 2021-ben.

Idén teljesen új koncepció mentén, hét nagyobb városban szerveztünk kampányt a munkába bringázás népszerűsítésére: hirdettünk köztéri felületeken, a közösségi felületeken és a helyi médiában, ahol cikkeket is megjelentettünk, illetve szerveztünk workshopokat a kerékpárosbarátságra nyitott cégek számára arról, hogy miért érdemes és hogyan lehet segíteni a dolgozók munkába járását.

Nyereményjátékok

Ilyen, városokra szabott népszerűsítő kampányunk eddig még nem volt. Minden egyes érintett településen külön-külön indítottunk a bringás közlekedést népszerűsítő játékot. A csatlakozóknak városonként több hetük volt arra, hogy praktikus nyereményekért, megfelelő hashtaggel töltsenek fel képeket a közösségi oldalaikra, és mutatták meg ismerőseiknek, barátaiknak, ők merre járnak munkába kerékpárral. Az összesen közel háromezer megosztott kép révén több tízezer ember láthatta, hogy bringával is lehet, érdemes és élvezetes munkába járni.

A közösségi oldalakra (Facebook és Instagram) feltöltött képek száma szerint a következő sorrendet állíthatjuk fel:

  1. #budapestenbringazom
  2. #szegedenbringázom
  3. #debrecenbenbringázom
  4. #gyorbenbringazom
  5. #fehérváronbringázom
  6. #kecskemetenbringazom
  7. #miskolconbringázom

A posztolók között bringás kiegészítőket, eszközöket, táskákat, ajándékokat sorsoltunk ki a stevensbikes.hu, a hello Bringás és a Kellys Bicycles jóvoltából, és az összes résztvevő szurkolhatott, hogy övé lehessen egy, a Kruz Bike Company által felajánlott személyre szabott városi kerékpár.

Ide kattintva eléred a nagyfelbontású verziót, töltsd le és keresd meg a képedet!

Workshopok

A workshopokon bemutattuk az ország és az adott település kerékpáros helyzetét. Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese vezette be a hallgatóságot a hazai kerékpározás helyzetébe, és Árva János klubtag részletezte a kerékpáros munkába járás számos egyéni, társadalmi és céges előnyét, majd adott könnyen használható tippeket a kerékpárosbarát céggé váláshoz. A Kerékpárosklub helyi szervezetei és partnerei bemutatták kerékpáros szempontból az adott várost, a helyi cégek - összesen jó tucatnyi - pedig saját jó gyakorlataikat.

A kerékpárosbarát cégek sem maradtak ki a nyertesek közül, a jó gyakorlatokat bemutató vállalatok között egy öt kerékpárból álló flottát sorsoltunk ki, szintén a Kruz Bikes jóvoltából, amit a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat nyert meg.

A Magyar Urbanisztikai Társaság és a szegedi SASMob projekt zárókonferenciáján tartott előadásban összefoglaltuk, miért érdemes, és hogyan segítenek munkába bringázni az idei kampányunkban bemutatott résztvevő cégek:


Egy sor bringás akció

A városokra szabott kampány mellett szeptemberben rekordszámú, országszerte rekordszámú, 59 helyszínen szerveztük meg a tavasszal elmaradt hagyományos bringásreggeliket és uzsonnákat a Kerékpárosklub területi szervezetei és partnerei közreműködésével.

A nyári hétvégéken frissítőkkel és motiváló szöveggel és a Kerékpárosklub Kisokosára mutató linkkel ellátott matricákkal fogadtuk a bringázókat a Dunakanyarban, a Velencei-tónál, a Balatonnál, Miskolcon, illetve Budapesten a Római parton és a bringások és gyalogosok számára megnyitott pesti alsó rakparton is - arra biztatva őket a a Facebookon és Insragramon is nagy eléréssel hirdetett Bringázz Hétköznap is kampányban, hogy a hétvégi tekerést terjesszék ki, és maradjanak a nyeregben hétköznap is. Jó hangulat volt a Velencei-tónál is:

Cikkek és oktatóvideók

Írtunk számos informatív, a különböző közösségi médiás felületeken is terjesztett cikket, amikben bemutattuk azokat a cégeket , amelyek saját szakállra szerveztek Bringázz a munkába kampányokat, és azokat a közlekedőket, akik fel sem veszik a városi dugókat okozó elodázhatatlan beruházásokat, de azok sem maradtak ki, akik mostanában váltottak bringára. A cégek számára összeszedtük, hogyan adózik a céges kerékpár idén, és hogyan lesz könnyebb céges bringaflottát felállítani jövőre, a bringára váltók számára pedig azt, hogy mire figyeljenek oda használtbringa vásárláskor, vagy hogy a bringával közlekedés és az elegáns megjelenés igenis összeegyeztethető.

Tavasszal készült még egy háromrészes videósorozat is arról, hogyan érdemes belevágni a hétköznapi bringázásba. A kis klipekben tévhiteket oszlattunk, mindennapos helyzetek bringás megoldásához adtunk tanácsokat, és ötleteket ahhoz, hogyan működjünk együtt a közlekedés többi résztvevőjével.


A MÁV-Start támogatásával vonatokon és vasutas kiadványokban is népszerűsítettük a közösségi közlekedés és kerékpár kombinálását.

A kampánynak idénre vége, de a bringázásnak nem, hiába fordul rosszra a idő. A Facebookon és Instagramon is sokakat elérve hirdetjük őszi tájékoztatónkban, hogy nem szükséges feladni a bringázást!


Mi sem szállunk le, maradjatok a nyeregben ti is egész télen, jövőre pedig megint találkozunk.

Köszönjük a támogatóink segítségét!

Szervező: Magyar Kerékpárosklub

Főtámogatók: Aktív Magyarország, BKK, Kruz Bike Company

Támogatók: Innovációs és Technológiai Minisztérium, stevensbikes.hu – Stevens Prémium Német Kerékpárok, Kellys, hello Bringás, MÁV-csoport, Ferencváros, Flowcycle, Magyar Természetjáró Szövetség, TeTT Studio.


Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Kapcsolódó hírek

Ugyanannyi kormánypárti és ellenzéki kerékpározik, sokan bicikliznek a járvány miatt – országos kutatás 2020

A magyar felnőttek 71%-a szokott kerékpározni és – főleg Budapesten - többen közlekednek kerékpárral a koronavírus óta, mint korábban. Ugyanolyan mértékben kerékpároznak a kormány és az ellenzék hívei, valamint a pártnélküliek, Budapesten viszont a kormánypártiak bicikliznek rendszeresebben. A kerékpározástól továbbra is az autóforgalom nagysága és a kijelölt infrastruktúra hiánya tartja vissza a legtöbb embert, így nem meglepő, hogy a többség támogatja, hogy több pénzt költsenek biciklis infrastruktúrára és csökkentsék a lakóterületeken átmenő autóforgalmat. A biciklivel közlekedőket védő kötelező minimum 1 méteres előzési oldaltávolság bevezetését háromszor annyian támogatják, mint ellenzik. A legtöbben annak is örülnének, ha a kerékpárral munkába járókat is pénzügyileg támogatná az állam. Ezek a fő eredményei annak a 3000 fős, az ország felnőtt lakosságára reprezentatív kutatásból, amelyet az Aktív Magyarország kormánybiztosság támogatásával a Magyar Kerékpárosklub megbízásából a Medián készített.

2020.10.02 |  aron
Javaslatunk nyomán pályázni lehet elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlási támogatására

Egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdet a kormány elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására – jelentették be kedden az Európai Autómentes Napon. A pályázat várhatóan október végi kiírásától maximum 150.000 forint összegű támogatás nyerhető el magánszemélyek részére legfeljebb 900.000 forintos kerékpárok vásárlásához. A Magyar Kerékpárosklub a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetséggel kezdeményezte nyáron, hogy elektromos autók és robogók mellett elektromos rásegítéses kerékpárok vásárlását is támogassa az állam. A civilek nemzetközi példák alapján a kerékpáros munkába járás fellendülését várják a nagyobb távolságokat megtévők, valamint a korábban domborzati akadályok miatt nem kerékpározók körében.

2020.09.22 |  aron
Szeptember 9-én bringás reggelivel és uzsonnával várunk az ország 40 pontján

A Magyar Kerékpárosklub önkénteseivel, területi szervezeteivel és partnereivel közösen az egész országban reggelivel és uzsonnával várja a biciklivel közlekedőket!

2020.09.08 |  aron