Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Tanácsok sarkoknál

Anélkül, hogy kiveséznénk teljes részletességgel a témát, vagy kielemeznénk - miért is veszélyes a járdán kialakított gyalog- és kerékpárút (vagy hogy miért is kockázatos járdázni), sorakozzon itt pár jótanács arról, hogy hogyan is közlekedjünk beláthatatlan sarkoknál, kapuknál, kocsibejáróknál.


Hogyan igen...:

 • Lassíts!
  Ne rohanj! Mindig csak olyan gyorsan tekerj, hogy tudj reagálni az esetleges veszélyforrásokra.
  Lassíts le eléggé, hogy teljesen meg tudj állni, ha szükséges.
 • Kerüld a kockázatos, bizonytalan helyzeteket!
  Ne kapkodj! Ne dönts soha hirtelen, ne lepődj meg az esetleges akadályoktól!
  Hagyj több teret és időt azzal, hogy jobban előretekintve nagyobb ívet hagysz magadnak a sarkoknál, távolabb tekersz el a kockázatos kapuktól.
  Nézz előrébb is pár métert: ha a lámpa piros, amin át akarunk menni, akkor akár pár lépéssel előtte is leszállhatunk. Az a pár lépés, amikor toljuk a bringát már nem nagy időveszteség, ha amúgy is piros jelzést mutat számunkra a forgalomirányító fényjelző készülék.
 • Számítsanak rád!
  Nappal egy csengetés vagy egy hangosabb mondat, kiáltás: “Helló! Itt jövök.” Éjszaka még a lámpa is segíthet elkerülni egy kellemetlen meglepetést!

Hogyan igen.


Hogyan nem...:

 • Nem kötelező mindig a megengedett maximális sebességgel közlekedni!
  Attól még, hogy pl. gyalog- és kerékpárúton 20 km/h a maximálisan megengedett sebesség, nem kötelező azt kihasználni. A sarkon hirtelen felbukkanó babakocsival, vagy egy kapun kihajtó gépjárművel találkozni gyorsan lelassít.
 • Szorosan a fal mentén haladva beláthatatlan a sarok!
  Kanyarodj nagy ívben, húzódj távolabb a faltól! Ilyenkor kevesebb teret látsz be és téged is nehezebb észrevenni.
 • Hangtalan nindzsaként utálni fognak!
  Képzeld bele magad a sarokhoz érkező, vagy a ház kapuján kilépő gyanútlan embertársad helyzetébe, mikor már csak a hátad látja, mert olyan hangtalanul száguldottál el a közvetlen közelében… Nem kellemes élmény!

Hogyan nem.


Ismétlésképp...:

Hogyan igen. Hogyan nem.
Egy összegző kép, ahol az is kiderül, hogy főhőseink valójában hármas ikrek.
Az ábra természetesen nem képmanipulációval készült! ;)

A képeken egy nemrég kialakított, gyalog- és kerékpárúton található sarokkal próbáltuk láttatni a dolgokat.
Lehet szerencsésebb lett volna külön csak gyalogos-, külön csak kerékpáros- és külön gyalog- és kerékpárúton található épületek sarkát, kocsibeállóját vagy bejáratát segítségül hívva bemutatni a javasolt magatartást, de talán így egyszerre, integráltan szemléltetve is átjön a megfelelő üzenet:
Ha már így alakítottak ki kerékpáros létesítményeket, próbáljuk meg magunk - a felhasználók - biztonságosabbá tenni azt, azáltal hogy figyelünk környezetünkre és egymásra, hiszen Debrecenben is jócskán találhatunk ilyen helyeket, pl. itt, itt, itt és itt meg itt is, és itt is problémás a haladás.

A fenti képekkel és mondatokkal csak próbálunk viszonyítási alapot adni - adott településtől, illetve kerékpáros létesítménytípustól függetlenül - hogyan is közlekedjünk lehetőleg balesetmentesen a beláthatatlan sarkok, bejáratok mentén vezetett nyomvonalakon.

A téma örök, a vélemény és a viselkedés viszont formálható.
Figyeljünk oda magunkra és egymásra!

Köszönjük!Tetszett a cikk?
A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.
Hogyan segíthetsz?
Add a Kerékpárosklubnak adód 1%-át! Az 1% felajánlásról mindent megtudhatsz itt.
Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár az egész országban. Belépéshez kattints ide!

 

CsatolmányMéret
sarok_03FULL.png1.32 MB
sarok_03YES_text.png1.32 MB
sarok_03NOT_text.png1.31 MB