Támogasd adód 1%-ával a klubot!

Új módszertan a kerékpárhasználat mérésében

Megváltoztattuk reprezentatív kutatásunk módszertanát, mely 2010 márciusa óta méri rendszeresen a magyarországi kerékpárhasználati szokásokat. Ezáltal kiszűrhetővé válik az időjárás befolyásoló hatása és az eredmények összehasonlíthatóak az európai országok kerékpárhasználati szokásait mérő Eurobarometer adatokkal.

 
Az eddigi 16 adatfelvétel során - melyet számunkra a TNS Hoffmann ingyenesen végez - a kérdés pontosan így hangzott: "Az elmúlt két hétben (14 napban) hány napon használta kerékpárját közlekedési céllal és hány napon használta túrázni/kirándulni? Ha egy nap többször is használta, az is 1 napnak számít." Ezzel konkrétan kérdeztünk rá a kérdezést megelőző 14 napra és azt a válaszadót tekintettük "kerékpárral közlekedő"-nek, aki a 14 nap alatt legalább 1-szer használta kerékpárját közlekedési céllal, és értelemszerűen azt túrázónak/kirándulónak, aki ez utóbbi céllal szintén legalább 1-szer használta kerékpárját a kérdéses időszakban. 
 
Mostantól általánosabban kérdezünk, a pontos megfogalmazás így szól: "Ön milyen gyakran használ kerékpárt közlekedési céllal? Ön milyen gyakran használ kerékpárt szabadidős céllal (pl. túrázás, sportolás)?"
 
Ez a változtatás az alábbi előnyökkel jár: 
 
- Az Eurobarometer legutóbbi (2013 májusi—júniusi) kérdése is pontosan így hangzott, ezért ha a jövőben is ilyen megfogalmazással fognak Európa-szerte kérdezni, adataink bármikor összevethetőek lesznek.
 
- Az Eurobarometer és a mi felmérésünk is 1000 fős. Azonban miután mi évente négyszer kérdezünk 1000 embert, ezért az év végére összesen 4000 elemszámú adatbázisunkat mi már tovább is fogjuk tudni bontani: Különböző szempontok alapján tovább vizsgálhatjuk az eredményeket, hiszen elegendő elemszámunk marad megbízható konklúziók levonására. 
 
- Az eddig használatos „kerékpárral közlekedő” változó továbbra is előállítható
 
- A konkrét helyett az általános megfogalmazás előnye, hogy kiszűri a kérdezést megelőző 14 nap épp aktuális időjárási körülményeit, így általánosabban érvényes következtetésre juthatunk.  Az eredmények továbbra szezonálisak maradnak, de várhatóan kevésbé fognak oszcillálni .(Mindamellett az eddig használatos konkrét kérdésfeltevésnek mindenképp előnye volt a valóságot jobban tükröző válasz, hiszen kevesebb teret adott a becslésnek.)
 
A most szeptemberi adatok nem mutattak újdonságot: 
  • Az eredmények - az eredeti mérési eredményekkel összhangban - azt mutatják, hogy szeptemberben a két hét alatt legalább 1-szer biciklivel közlekedők aránya országosan 41% volt. Ugyanez Budapesten 10% volt.
  • A napi biciklizési gyakoriságot tekintve pedig továbbra is illeszkedik az eredmény a nemzetközi rangsorba. Az országos 21%-kal nemzetközi összehasonlításban Magyarország továbbra is a 4. helyen áll – Hollandia, Dánia és Finnország után. (Az Eurobarometer adatfelvételének időpontja 2013. Május – Június, pontos eredményei itt.)
A részletes kutatási anyag itt tölthető le:
CsatolmányMéret
MK_Kerekparhasznalat_2014_szeptember.pdf188.31 kB