Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Kerékpárhasználati adatok - 2015. második negyedév

2010. óta végzünk negyedévente reprezentatív felmérést a magyarországi kerékpárhasználatról a TNS Hoffmann segítségével. Idén a második negyedévben az országos szintű használati arány 46% volt, Budapest pedig rekordot döntött: a lakosság 27%-a használta kerékpárját 2 hét alatt legalább egyszer.

Az eddig elkészült 19 adatfelvétel alapján tetten érhető a szezonalitás és a budapesti növekvő trend:
 
 
 
A 2015. második negyedévi adatokról az alábbiak mondhatóak el:
 
 
Országos szinten általánosságban kétszer annyian használták kerékpárjukat közlekedésre mint szabadidős célra. Budapesten a két célú használat aránya közel azonos volt.
A két hét alatt legalább 1-szer biciklivel közlekedők aránya országosan 46% volt.
Budapesten minden eddiginél nagyobb volt a 2 hét alatt legalább egyszer kerékpárral közlekedők aránya: 27%.
 
A szabadidős kerékpárhasználat sokkal inkább mutatott szezonalitást mint a közlekedési célú használat. Budapesten pedig az országos átlagnál többen használták kerékpárjukat szabadidejükben.
 
 
Országosan a válaszadók 28%-a használta naponta kerékpárját - közlekedési vagy szabadidős céllal. (Ez az arány Budapesten 8% volt. Az EUROSTAT Eurobarométer másfél évvel ezelőtti azonos módszertant használó magyarországi reprezentatív adata pedig 25% volt.)  
 
 
A kutatás háttere
 
2010 tavaszától a Magyar Kerékpárosklub rendszeresen publikál országos reprezentatív adatokat a magyarországi kerékpárhasználat alakulásáról. Az adatfelvételeket a TNS Hoffmann piackutató cég végzi ingyenesen, támogatva ezzel szervezetünket.
  • A legfrissebb adatfelvétel 2015. április 25-29. között volt.
     
  • A minta a főbb szocio-demográfiai jellemzők (nem, életkor, iskolai végzettség, településtípus és régió) mentén a 18 éves vagy idősebb magyarországi állandó lakosokra reprezentatív (hibahatára +/-3,1% 95%-os valószínűségi szint mellett. )
  • 2014 májusáig a pontos kérdés így hangzott: „Az elmúlt két hétben (14 napban) hány napon használta kerékpárját közlekedési céllal és hány napon használta túrázni/kirándulni? Ha egy nap többször is használta, az is 1 napnak számít." Ezzel konkrétan kérdeztünk rá a kérdezést megelőző 14 napra és azt a válaszadót tekintettük ”kerékpárral közlekedő”-nek, aki a 14 nap alatt legalább 1-szer használta kerékpárját közlekedési céllal, és értelemszerűen azt túrázónak/kirándulónak, aki ez utóbbi céllal szintén legalább 1-szer használta kerékpárját a kérdéses időszakban. 
     
  • 2014 őszétől módszertant változtattunk azért, hogy kiszűrhetővé váljon az időjárás befolyásoló hatása és hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek az európai országok kerékpárhasználati szokásait mérő Eurostat adatokkal. A pontos megfogalmazás így szól: „Ön milyen gyakran használ kerékpárt közlekedési céllal? Ön milyen gyakran használ kerékpárt szabadidős céllal (pl. túrázás, sportolás)?” 
 
Az eddigi reprezentatív adatfelvételek eredményei itt érhetőek el.
 
Kapcsolat:
Dormán Emese, kommunikacio kukac kerekparosklub pont hu.
 

Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

 

A kutatási anyag pdf verziója letölthető alább:

 

CsatolmányMéret
MK_Kerekparhasznalat_2015_aprilis.pdf237.41 kB