Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Levelet írtunk Szerbia biciklis szervezeteinek

Nemrég értesültünk róla, hogy Szerbia Köztársaság Belügyminisztériuma lakott területen belül is kötelezővé tenné kerékpárosok számára a láthatósági mellény viselését éjszaka és rossz látási viszonyok között. A tervezett rendelkezés ellen féltucatnyi biciklis érdekvédelmi szervezet emelt szót, akik szerint az intézkedés túlzó és bevezetése rossz hatással lenne a kerékpározás terjedésére.

A Magyar Kerékpárosklub hosszabb ideje kapcsolatban van Belgrád és Újvidék nagyobb kerékpáros szervezeteivel, akiket egy levél útján szeretnénk biztosítani támogatásunkról.

Fontosnak gondoljuk, hogy a kerékpárral közlekedők megfelelő biztonsági felszereléssel rendelkezzenek, a láthatósági mellények városon belüli kötelezővé tételét viszont kontraproduktívnak tartjuk a kerékpározás biztonságának tekintetében.

Úgy gondoljuk, hogy bár fontos, hogy megfelelő láthatósággal közlekedjenek a kerékpárosok, a biztonságos közlekedés megteremtése elsősorban városfejlesztési és nem öltözködési kérdés. A láthatósági mellények kötelezővé tételét lakott területen kívül és rossz látási viszonyok között tartjuk elfogadhatónak, más esetben csak ajánlhatónak.

A szervezetekhez eljuttatott levelünkben (amit magyarul és angolul is csatoltunk) felhívjuk a figyelmet a déli szomszédainknál is egyre népszerűbbé váló kerékpározás társadalmi, gazdasági és urbanisztikai előnyeire, valamint arra, hogy az állami szerveknek inkább pozitív szemléletformáló kampányokkal és infrastruktúra fejlesztéssel kéne támogatniuk kerékpározás biztonságossá tételét.

CsatolmányMéret
szerbia-lathatosagimelleny-fin.pdf430.8 kB
serbia-reflectivevests.pdf266.67 kB