Facebook Instagram Youtube

13. lett Budapest a biciklis városok ranglistáján

13. lett Budapest a biciklis városok ranglistáján
2013.04.30
Három helyet visszaesve idén 13.
Három helyet visszaesve idén 13. lett Budapest a biciklis városok ranglistáján
 
Másodszorra tette közé a dán Copenhagenize tervezőiroda a világ legbiciklibarátabb városainak toplistáját, a Copenhagenize Index-et.
A Cycle Chic mozgalom alapítója, Mikael Colville Andersen által vezetett cég Brazíliától Kanadán át Írországig dolgozik kerékpáros programokon kommunikációtól az infrastruktúra-tervezésig. A 14 helyezettből álló listában értékelték az egyes városok biciklis érdekképviseletét, a kerékpáros kultúrát, az infrastruktúra állapotát és fejlesztésének ütemét, a kerékpárosok közti nemi arányokat és a közbringa-rendszerek meglétét. Egy-egy város pontszámához hozzáadott a 2006 óta elért növekedés a kerékpárosok számában, a biciklis közlekedés társadalmi elfogadottsága, a politikai elkötelezettség és a forgalomcsillapítás várostervezésben betöltött szerepe. Budapest az elérhető 100-ból 55 pontot kapott és ezzel holtversenyben Barcelona-val osztozik a 13. helyen. A lista első három helyét Amszterdam, Koppenhága és a hollandiai Utrecht foglalja el.
 
 
Az Index szerint Budapest erőssége a bicikliző tömegekben és az előremutató elképzelésekkel rendelkező érdekképviseletben rejlik. Budapestet a fejlődő biciklis kultúrák egyik vezető városának tartják, ami olyan lehetőségekkel bír, melyeket nem szabadna veszni hagyni. A Copenhagenize erősségeink közé sorolja a több tízezres Critical Mass felvonulásokat, melyek egyedülállóak a világon.
 
Budapest gyengeségeit azonban még mindig az infrastruktúra hiányosságaiban látják. A cég többször is nálunk járt képviselői szerint egy-egy felfestés nem elég, a régi bicikliutak pedig nem kielégítőek a tömegek számára. Bár a város csodás érdekképviselettel rendelkezik, a politikai vezetés látható elkötelezettsége nélkül Budapest vezető szerepét könnyen átvehetik mások, írják. A Copenhagenize Index szerkesztői hozzáteszik, hogy a 2014-re beígért Bubi közbringa-rendszer megfelelő kiépítése és ezt megelőzően a megfelelő infrastruktúra kialakítása nyerő pályára állíthatja a várost.
 
A teljes lista itt érhető el.
A közbringa rendszerekről itt olvashatsz.

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron