Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

IG Fahrrad: a kerékpáros társadalom érdekképviseletének jelentősége és osztrák példák

2013. március 18-án, hétfőn osztrák társszervezetünk, az IG Fahrrad elnöke, Alec Hager a „kerékpáros társadalom” érdekképviseletének jelentőségéről és az osztrák kerékpáros civil szervezetek működési módjáról tartott előadást a Bécsi Műszaki Egyetem által szervezett előadássorozat keretében.

 
A kerékpáros közlekedés fejlesztését, a kerékpározás népszerűsítését évek óta támogató, és a Velocity konferenciára óriási energiákkal készülő bécsi városháza támogatásával beharangozott rendezvény nagyszámú érdeklődőt vonzott. A prezentációnak otthont adó, több mint százfős egyetemi előadó teljesen megtelt (lásd alább a helyszínen készült fotónkat), sokan a folyosóról hallgatták végig az előadót, ezért a szervezők ígéretet tettek arra, hogy a következő alkalommal már a szomszéd teremben is helyet biztosítanak az előadás élő közvetítésének megtekintésére.
 
Alec Hager – akit a Magyar Kerékpárosklub aktivistái közül többen a közösen szervezett VOCA-projektből  ismernek - ezúttal az osztrák kerékpáros civil szervezetek szövetsége, a Radlobby felépítésének bemutatásával kezdte előadását.  Bemutatta a szomszédos ország közlekedési tendenciáit, elmúlt évek „közlekedési munkamegosztásának” (modal split) változását, beszélt a közlekedésbiztonsági helyzet kedvező alakulásáról, a Radlobby követeléseiről, illetve az osztrák Critical Mass mozgalomról is.
 
A hallgatók megtudhatták, hogy a Radlobby milyen más szervezetekkel áll kapcsolatban, adott ügyekben hol és milyen módszerekkel tud lobbizni a kerékpározást érintő különböző szintű politikai és szakmai kérdések hatékony befolyásolása érdekében.
 
Az előadást követően a résztvevők egy interaktív szituációs játékban vehettek részt, amelynek során az önként jelentkezők beleélhették magukat egy elképzelt kerékpárosbarát közlekedésfejlesztési projekt körül zajló szakmai-politikai vita és a hozzá tartozó civil egyeztetés alkalmával feltűnő különböző érintettek (tartományi képviselő, önkormányzati szakember, jogalkotó, tervező, útüzemeltető stb.) szerepkörébe.
 
A beszámolót készítette: 
Dalos Péter (KMCS, Bel-budai TSZ)