Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Forgalomelterelés Szegeden: 50 méter bicajozás helyett 700 méter gyalog!

A szegedi Belvárosi híd javításának idejére megtiltották a kerékpáros átkelést a belváros irányába, követve az országos gyakorlatot: útépítés-javítás idejére csak a gépjárműveknek igyekeztek zavartalan közlekedést biztosítani az útépítők,  a kerékpáros közlekedők számára viszont nem.
Szegeden a napi közlekedés majdnem 20%-a kerékpáron zajlik, de ha reggelente nézzük a Belvárosi híd forgalmát, az arány még sokkal nagyobbnak tűnik. És persze a maradék 80% sem autóval megy, többnyire tömegközlekedést használ vagy gyalogol. Mégis: nem az autók vezetőinek kell az autóikból kiszállva járművüket tolni (esetleg otthon hagyni), hanem a kerékpárral közlekedőknek.
 
Szeged nem egyedi példa: szinte nincs olyan útépítés, ahol - ha érint egy meglévő kerékpáros útvonalat-, kijelölnének helyette ideiglenes kerékpáros nyomvonalat.
 
Nem volt ez másképp a budapesti Margit híd átépítésénél sem, vagy a budai Duna parton, ahol például ideiglenes trafóházat tettek egy évre a kerékpárútra. De ezt tapasztalhatja az országban szinte mindenki, aki kerékpárra ül, és egyszer csak szembe találkozik egy csatorna-járda-vezeték építéssel, amit pont a kerékpározásra kijelölt területen végeznek, és legjobb esetben is csak egy táblát tesznek ki, hogy „kerékpárút vége”.
 
 
Pedig rendelet írja elő, hogy a kötelező kijelölni ideiglenes terelő útvonalat az építkezések idejére MINDENKINEK, járműveknek és gyalogosoknak egyaránt. Sőt: a vonatkozó rendelet szerint forgalmat csak a szükséges legkisebb mértékben korlátozhatják útépítés során.
 
A járműközlekedés tiltása pedig egyáltalán nem a legkisebb mértékű korlátozás. Főleg akkor nem, ha van megoldás, ami lehetővé teszi a jármű rendeltetésszerű használatát az építkezés idején is. Szinte mindig lehet találni ilyet, csupán szándék és tervezés kérdése. Mert tervezni kötelező az ideiglenes forgalmi rendet is, e nélkül nem is lehet építkezésbe kezdeni. A hatóságnak pedig számon kell kérnie ezt, ellenőriznie kell, hogy a terv megfelel-e mindenben a vonatkozó rendeleteknek.
Szegeden 50 méter hosszú az építkezés, a kerékpáron közlekedőknek emiatt  kell 700 métert tolniuk járművüket, vagy Szeged másik hídján akár 3 km-t kerülni, pedig – kis jó szándékkal – itt is lenne megoldás, ideiglenes rámpákkal, közös felületen közlekedésre figyelmeztető táblákkal. Ahol a gépjárművek közlekedésére van hely, ott – főleg egy csupán  50 méteres szakaszon, 30 km/h-s sebességkorlátozás mellett - a kerékpárok részére is lennie kell helynek.
 
Az építkezés még csak most kezdődött, a város közlekedését fenntartó és üzemeltető Önkormányzatnak gyorsan lépnie kellene, hogy ez a tarthatatlan helyzet megoldódjon, és ismét mindkét irányban át lehessen kerékpározni a hídon! A hatóságoknak pedig végre oda kellene figyelnie a kerékpáros közlekedésre, annak biztosítására az építkezések idején is.
Fotók: Pásztor Tamás
 

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

Nem értem miért létezik egyáltalán a kerékpárral behajtani tilos tábla! Ahol tilos kerékpárral közlekedni ott miért lehet robogóval behajtani? Én nem érzem a különbséget a két jármű közt.

Szánalmas, de itthon mindent így oldanak meg. Még jó , ha körbe van kerítve egy felújítás és nem 100 % balesetveszély veszi körbe. Aztán, hogy ki hogy oldja meg az átjutást, az mindig szabálytalankodáshoz kell hogy vezessen. A szomorú csak az, amikor emiatt büntetnek is. Én a Margit hídon jártam így, amikor orvoshoz mentem, és csak gyalogosoknak volt szabályos átkelni. :S Hajrá Magyarország?! Egy vicc. Azután meg mindenki eldöntheti, hogy sír vagy nevet!

Minden nap erre járok, és hasonlóan cselekszem, mint azt a legtöbbektől látom: pár másodperc alatt az úttesten kerülöm ki az építkezést, és folytatom utam a "lezárt" kerékpárúton. Ezzel napi 7-9 perc biciklitolás spórolható meg! Nekem ez sok, így ha továbbra sem változik a helyzet, részemről marad a szabálytalankodás.

(szvsz, simán megoldható lenne a sárga vonal továbbfestése a kerítés mellett...)