Facebook Instagram Youtube

3 év alatt 3-szoros forgalomnövekedés a budapesti Múzeum körúti számlálónál

3 év alatt 3-szoros forgalomnövekedés a budapesti Múzeum körúti számlálónál
2014.01.03
Sikeres évet zárt a Múzeum körúti kerékpáros forgalomszámláló: 2013-ban összesen 583.594 kerékpáros ment el alatta. Ez fennállásának 3 éve alatt háromszoros forgalomnövekedést jelent. 

Sikeres évet zárt a Múzeum körúti kerékpáros forgalomszámláló: 2013-ban összesen 583.594 kerékpáros ment el alatta. Ez fennállásának 3 éve alatt háromszoros forgalomnövekedést jelent

A 2010 nyarán telepített számláló az tavalyi év során folyamatosan csúcsot döntögetett. Április 24-én lépte át először a 3.000-as értéket, de június 13-án éjfélkor már 4.030-at mutatott. Október 23-án pedig elérte az éves 500.000-et: január óta ennyien kerékpároztak el összesen alatta. (Kisfilm az október 23-i félmilliós rekordról itt )

Magyarország első automata kerékpár számlálóját a Critical Mass közösségnek, a Magyar Kerékpárosklub eltökélt munkájának és a kerékpározásért elkötelezett adományozóknak köszönhetően 2010 nyarán helyezték üzembe. A projekt finanszírozásaára a Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass közadakozásra buzdított, melynek során 1.275.000 Forint gyűlt össze.
 
 
A számláló célja a kerékpáros forgalom nagyságának folyamatos megmutatásán túl a kerékpáros szokások feltárása. Természetesen egyetlen mérőhely nem alkalmas hosszútávú komoly közlekedés-szakmai elemzésre. De megmutatja egy adott keresztmetszetben a napi, heti forgalom lefolyást, az időjárás hatását és a szezonális változásokat. 
 
A számláló egy modemen keresztül 15 percenként küld adatot a mérőegységből, így az adat folyamatosan elérhető honlapunk jobb alsó oldalsávjában, és más online felületen is elhelyezhető bannerként.

 


Minden infó a számlálóról és a mért adatok itt.

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron