Facebook Instagram Youtube

Óriási bringás rekord a Nemzeti Múzeum előtt

Óriási bringás rekord a Nemzeti Múzeum előtt
2013.06.14
Óriási bringás rekord június 13-án a Nemzeti Múzeum előtt: éjfélkor 4.030-at mutatott a kerékpáros számláló

Újból rekordot döntött a Nemzeti Múzeum előtt felállított kerékpáros számláló.

Már este 11:30-kor elérte a 4.000-et, és éjfélre összesen 4.030 bringást mért. A mérési adatok szerint január 1 óta összesen 210.641 bringás tekert el a számlálónál a Kálvin tértől az Astoria irányába.
 

2013. április 24-én lépte át először a 3.000-es határt, majd június 1-én döntött új rekordot: 3.434 kerékpárost számolt meg aznap egy irányban.

Magyarország első automata kerékpár számlálóját a Critical Mass közösségnek, a Magyar Kerékpárosklub eltökélt munkájának és a kerékpározásért elkötelezett adományozóknak köszönhetően 2010 nyarán helyezték üzembe. A projekt finanszírozására a Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass közadakozásra kérte barátait, ismerőseit: kampányuk során összesen 1.275.000 Forint gyűlt össze.

A számláló célja a kerékpáros forgalom nagyságának folyamatos megmutatásán kívül a kerékpáros szokások feltárása. Természetesen egyetlen mérőhely nem alkalmas hosszútávú komoly közlekedés-szakmai elemzésre. De megmutatja egy adott keresztmetszetben a napi, heti forgalom lefolyást, az időjárás hatását és a szezonális változásokat.

A számláló egy modemen keresztül 15 percenként küld adatot a mérőegységből, így a napi és éves adat folyamatosan látható a Kerékpárosklub honlapjának jobb alsó oldalsávjában, valamint bármilyen más online felületen is elhelyezhető bannerként.

Videók: egy zenés-megvágott videó itt és egy eredeti hosszú vágatlan pedig itt a június 13-i rekordról.

4 év mért adatai
Infó a számlálóról
Fotók az 2010-es átadásról
Videó az április 24-i első rekordról
 

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron