Facebook Instagram Youtube

Autómentes Augusztus - Elfogadod a kihívást?

Autómentes Augusztus - Elfogadod a kihívást?
2019.08.01
A Műanyagmentes Július sikerétől fellelkesülve szeretnénk meghívni mindenkit az Autómentes Augusztusra! Próbáljuk ki, milyen letenni az autót, és egy utazást biciklivel, gyalog, közösségi közlekedéssel, esetleg telekocsival megtenni, sőt akár az egész hónapon át autómentesen élni! Összegyűjtöttünk pár tippet a váltáshoz, és arra biztatunk mindenkit, hogy osszátok meg velünk tapasztalataitokat! Nincs rossz megoldás, viszont ezzel is segítesz a világon. 

A Műanyagmentes Július sikerétől fellelkesülve szeretnénk meghívni mindenkit az Autómentes Augusztusra! Próbáljuk ki, milyen letenni az autót, és egy utazást biciklivel, gyalog, közösségi közlekedéssel, esetleg telekocsival megtenni, sőt akár az egész hónapon át autómentesen élni! Összegyűjtöttünk pár tippet a váltáshoz, és arra biztatunk mindenkit, hogy osszátok meg hogyan csináljátok! Nincs rossz megoldás, és ezzel is segítesz a világon. 

Unod a dugót és a parkolóhelyek keresését? Eleged van abból, hogy sehova nem érsz oda időben? Spórolnál vagy sportolnál? Zavar a szmog, a zaj, hogy autók foglalják el a közterületeket? Szeretnél biztonságosabb és élhetőbb környezetben élni? Tennél valamit a klímaváltozás ellen? Próbáld ki, milyen autó nélkül közlekedni! A nagy sikerű Műanyagmentes Július mozgalom példája alapján elindítjuk az Autómentes Augusztus Kihívást. 

Összegyűjtöttünk pár tippet, hogyan tudsz - akár hétköznap, akár nyaralás közben - környezetbarátabban, egészségesebben közlekedni, amivel nem csak magaddal, hanem környezeteddel, sőt az egész bolygóval jót teszel. 

Tudjuk, hogy pont nyáron indulhatsz olyan utazásra, amiket nehéz autó nélkül megtenni. De lehet, hogy pont nyáron tudsz kipróbálni olyan megoldásokat, amiket aztán beépíthetsz a mindennapjaidba. Nincsenek elvárások, a legrövidebb út kiváltása is sokat számít!

Csatlakozz a Facebook eseményhez, mutasd meg, hogyan csinálod!

Már autómentesen élsz? Mutasd meg másoknak, hogy csinálod! Hívd meg egy ismerősödet, oszd meg az eseményt!

Írj, fotózz, meséld el, ha épp nem autóval indultál el! 

Szívesen megosztjuk tapasztalataidat másokkal is, használd a Facebookon vagy Instagramon az #automentesaugusztus hashtaget! 

Hogyan legyél autómentes?

Először is gondold végig, mielőtt útra kelnél: biztosan szükség van autóra ahhoz az utazásodhoz? Másként is meg tudod oldani? Mással is helyettesítheted azt az utazást? 

Ezeket teheted:

A mindennapokban:

  • Bringázz a munkába, szórakozni, a barátaidhoz vagy rokonaidhoz!
  • Ha még nem tetted, próbáld ki hétvégén, hogyan juthatsz el a munkahelyedre bringával, így ráérősen megtapasztalhatod, merre mennyi idő végig tekerni, mik lehetnek a kedvenc útvonalaid.
  • Messzire mész? Tekerj el a legközelebbi pályaudvarig vagy állomásig biciklivel, és szállj át vonatra vagy buszra! Nem csak mozgást és jobb levegőt nyersz ezzel, hiszen útközben olvasni, dolgozni és pihenni is tudsz.
  • Helyben vedd meg! Városszéli hipermarketek helyett válaszd a környékbeli zöldségest, szupermarketet, piacokat! 
  • Szerelj csomagtartót vagy kosarat a biciklidre, hamar meglátod, mennyi minden belefér!
  • Nagyobb csomagok szállítására Budapesten már teherbiciklit, utánfutót is bérelhetsz.
  • Nem ülnél biciklire? Próbáld ki a közösségi közlekedést! Jobb, mint sokszor hinnénk. Budapesten vagy agglomerációs ingázáshoz a 30 napig tetszőlegesen használható napijegy jó kezdő megoldás lehet.
  • Ha házhozszállítással rendelnél csomagot vagy ételt, keress olyan futárcéget, amelyik biciklis futárokat alkalmaz!

Hétvégi kirándulás, nyaralás, fesztivál esetén:

  • Messzi úticélok helyett menj inkább biciklitúrára!
  • Vonatra is feltehetsz biciklit, Kerékpárosklub tagoknak 25%-os kedvezmény jár a MÁV bringajegyre.
  • Erdei kirándulásra, túrára indulj vonattal, busszal, az állomásra pedig biciklivel, gyalog vagy közösségi közlekedéssel!
  • Ha mégis autóval mennétek hétvégén kirándulni, akkor telekocsizzatok! Beszéljétek meg a társaságban, hogy útközben felveszitek egymást!
  • Pénzt, időt, parkolóhelyeket, légszennyezést és egyéb kockázatokat spórolhattok meg, miközben még több időt tölthettek együtt.
  • Nyaralni mész? Keress közeli látványosságokat, strandokat, ahova könnyen eljuthatsz gyalog, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel!
  • Gondoltál már rá, hogy bicikliszállítót szerelj az autódra? Ha nincs ilyened, akkor nézz utána, lehet-e a nyaralóhelyed környékén bringát bérelni.
  • Utazz olyan helyre nyaralni, ahova könnyen eljuthatsz vonattal! Fedezd fel lakóhelyed környékének ismeretlen kincseit!
  • Sok fesztivál szervez buszjáratot Budapestről vagy környékbeli városokból, hogy ne késsétek le dugó vagy parkolóhelykeresés miatt a kinézett programot. Ha mégis autóznátok, akkor utazzatok közösen barátokkal! Sőt, stoppolni sem olyan nehéz, mint sokan gondolnák. 

Kihagytunk valamit?

Most komolyan járjak biciklivel? Hogyan?

Jó bringázni, mert kötöttségek nélkül, saját idődet beosztva érhetsz be munkahelyedre, találkozóidra, barátaidhoz. Nem állsz a dugóban, nem kell parkolóhelyet keresned, nem kell várnod rá. Kerékpározni egészséges, a napi mozgás testileg és szellemileg is felfrissít. Egy városi kerékpár 4-5 tank benzin árából is megvehető, fenntartási költsége pedig minimális.

Egyre többen mutatnak példát arról, hogy lehet biciklivel közlekedni, aminek hatására egyre több kerékpárút és biciklitároló szolgálja ki az így közlekedőket. Ma már cégvezetőktől a szobafestőkig bárkit láthatsz kerékpáron, mindenki megtalálhatja az ő igényeinek, ízlésének megfelelő kerékpárt. A kerékpáros közlekedés télen is az egyik legmegbízhatóbb módja a közlekedésnek.

Ha a biciklit választod:

 

Többet tennél?

Örülünk, hogy váltottál! Itt az ideje másokat is rávenni, és bringázhatóbbá tenni az országot! 

Küldd el ismerőseidnek a kihívást, hívd meg őket Facebook eseményünkre!

Csatlakozz hozzánk!

A Kerékpárosklubnál azért dolgozunk, hogy bárki közlekedhessen biciklivel: biztonságban érezzék magukat a még nem bringázók, és kényelmesebben tekerhessenek a már mindenhová így járók. Hisszük: ahol jó bringázni, ott jó élni. Itt olvashatsz munkánkról.

Lépj be a Kerékpárosklubba:

Már havi 2 gombóc fagyi áráért egy éven át

  • Érted dolgozik az ország legnagyobb bringás szervezete
  • Baleset-, felelősség- és lopásbiztosítás segít, ha baj van
  • 25% kedvezmény jár a MÁV-START, 50% kedvezményt a Bahart balatoni hajóinak kerékpárjegyeire
  • Kedvezményeket kaphatsz szervizekben, éttermekben, szálláshelyeken, üzletekben, rendezvényeken
  • Jogi tanácsadást kérhetsz

Támogasd munkánkat

Fenntarthatóságunkat, függetlenségünket, növekedésünket tagjaink és támogatóink biztosítják. Segítsd munkánkat adód 1%-ával, pólók vásárlásával, alkalmi vagy rendszeres adománnyal!

  • Számlaszámunk: 10700488-48619307-51100005
  • Adószámunk: 18245402-2-43
  • Webshopunk: kerekparosklub.hu

Hírek

Ne maradj le híreinkről, akcióinkról! Kövess minket Facebookon, iratkozz fel hírlevelünkre!

Problémával találkoztál?

Ha sikerült teljesíteni a kihívást és tömegközlekedéssel, gyalog vagy bringával indultál el, de valamilyen problémába ütköztél, jelezd az illetékeseknek a Járókelő.hu-n! 

 


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

  • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!
  • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-43. További infók az 1%-ról.

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

 

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron