Facebook Instagram Youtube

B+R kerékpártárolók épülnek metró és HÉV állomásoknál - 11 éve kezdeményeztük

B+R kerékpártárolók épülnek metró és HÉV állomásoknál - 11 éve kezdeményeztük
2019.12.09
Többen is jeleztétek, hogy fedett bringatárolók kezdtek kinőni a földből metró és budapesti HÉV állomásokon. Igaz a hír, és benne van a kezünk: több mint egy évtizede kezdtük ütni értük a vasat.

Többen is jeleztétek, hogy bringatárolók kezdtek kinőni a földből metró és budapesti HÉV állomásokon. A hír igaz, és benne van a kezünk: több mint egy évtizede kezdtük ütni értük a vasat.

Klinikák metróállomás: új Bubi állomás és fedett B+R parkoló
Fotó: Huszthy Zita

Még 11 éve kezdeményeztük a BKV-nál az állomások elérhetővé tételét, ami segíthet autó nélkül is messzire utazni a városban. A 2008-as terepszemlén László János és Kilián Zsolt képviselte a klubot, itt találjátok az akkori anyagokat.

  • Támogasd a Kerékpárosklub munkáját és nyerj! Hétfő éjfélig tartó tagsági akciónkban 103 nyeremény és garantált ajándékpólók várnak. Részletek itt.

László János terepszemlén Budakalászon 2008-ban

Ezt követően 2014-ben tettünk javaslatokat a HÉV és metró megállók B+R tárolóinak kialakítására, ezt az anyagot itt olvashatjátok.

2015-ben írtuk meg a B+R kerékpártárolók paraméterkönyvét.

Kerékpártárolókkal kapcsolatos általános műszaki ajánlásunkat itt találjátok.

Az utóbbi években mindössze két helyen épültek ilyen, zöld bringajelről megismerhető parkolók: a 2-es metró Pillangó utcai és a gödöllői HÉV cinkotai állomásánál. Most 2019 őszén-telén viszont egyszerre jelent meg több helyen az új típusú, multimodalitást segítő parkoló.

Most sem minden állomáshoz kerülnek ki a parkolók, és nem mindenhol lesznek fedettek. Az viszont fix, hogy ahova igen, ott megfelelő támaszok várnak titeket.

Ebben a fotóalbumban a kelet-pesti B+R parkolókat gyűjtjük.

Köszönjük a BKK-nak a fejlesztést és minden aktív tagunk munkáját.

Frissítés: 2020. január végéig 27 helyszínre kerültek ki bicikliparkolók. Térkép itt.

Maradjunk kapcsolatban!

Ha nem szeretnél lemaradni budapesti híreinkről, iratkozz fel havi hírlevelünkre és riadóláncunkraaktivista Facebook csoportunkbaI bike Budapest Facebook oldalunkra és Instagramunkra! Országos területi szervezeteink elérhetőségeit itt találod.


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Maradjunk kapcsolatban!

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron