Facebook Instagram Youtube

Indul a főszezon - kerékpárszállítás vonaton idén nyáron

Indul a főszezon - kerékpárszállítás vonaton idén nyáron
2024.06.19
Te sem unod még a “Balatoni Bringakört"? Akár első, akár sokadik alkalommal tervezed körbetekerni a tavat, vagy annak egy szakaszát, érdemes lehet autó helyett vonatra szállni, a bringáddal együtt.

A június 22-vel induló főszezonra több kerékpárszállítási lehetőséggel és nagyobb személyzettel készülnek. A MÁV-csoport tájékoztatása alapján összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni idén nyáron azoknak, akik vonat+kerékpár kombinációval fedeznék fel a Balaton környékét:

A Kerékpárosklub tagjainak továbbra is 25% kedvezmény jár a kerékpárjegy árából!

A kerékpárosok számára egységes tarifával, a garantált férőhely érdekében minden balatoni járat esetében kerékpárhelyjegy váltási kötelezettséggel és több vonattípus esetében jelentősen növelt kapacitással készülnek.

A főszezonban a MÁV-START minden kerékpárszállításra alkalmas kocsit forgalomba állít. Mind az északi, mind a déli parton közlekednek olyan vonattípusok, melyekben a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyekben akár 30 kerékpár is szállítható:

  • az északi parton a Kék Hullám InterCity vonatokat és a Vízipók sebesvonatokat javasolják a kerékpáros utasoknak, melyeken 30 kerékpárhely biztosított
  • a déli parton a Tópart InterCity vonatok kerékpáros kapacitása a legnagyobb, szintén 30 kerékpárhellyel
  • a Dunántúl felől a Helikon InterRégió vonatok helyett Szombathelyről a Lesence, Győrből a Tanúhegy, Pécsről és Kaposvárról pedig a Fenyves expresszvonatokat célszerű választania a kerékpárosoknak, melyeken 16-24 kerékpárhelyet biztosítanak
  • A kerékpárszállításhoz a balatoni vonatokon a kerékpárjegy vagy kerékpár országbérlet mellé kerékpárhelyjegy vásárlása is szükséges. Ennek ára 100 és 990 forint közötti (100, 300, 650 vagy 990 Ft), és vonattípusonként eltérő a kapacitás függvényében: minél nagyobb a kapacitás, annál olcsóbb a kerékpárhelyjegy. Emiatt is érdemes böngészni a kínálatot és a kedvezőbb árú vonatokat választani a bicikliszállításhoz. Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt tanácsos a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

Március 1-től a tarifaváltozással a kerékpárjegyek is változtak:

  • Kerékpárjegy az utazás távolságától függetlenül egységesen 500 forintért váltható, kedvezményes kerékpárjegy (pl. Magyar Kerékpárosklub tagoknak és START-klub kártya tulajdonosoknak) 375 forintért
  • Elérhetővé vált a kerékpár országbérlet, 4950 forintért. A kerékpárhelyjegy váltása a kerékpár országbérlet mellé is kötelező.

A Balatoni kerékpárszállítási lehetőségekről bővebb információ: Balaton | MÁV-csoport (mavcsoport.hu)

Járatok:

Déli part:

A Budapest és Nagykanizsa közötti Tópart InterCityk esetében a főszezonban is 1. osztályú kocsikkal és nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikkal kiegészülve közlekedik. Ezeket a járatokat javasolják a kerékpárral utazóknak is, hiszen 30 kerékpárhely biztosított és a kerékpárhelyjegy mindössze 100 Ft-ba kerül.


Északi part:

Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként Vízipók sebesvonatok közlekednek. A tavalyi évhez képest változás, hogy Káptalanfüreden nem állnak meg. Nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi miatt a bicikliseknek ezeket a járatokat javasolják. Ezekre a járatokra is a legolcsóbb, 100 Ft-os áron váltható kerékpárhelyjegy.

Balatonfüred és Tapolca között kétóránként személyvonatok is járnak, ezekhez Bz kerékpárszállító mellékkocsikat is kapcsolnak, a kerékpárhelyjegy 100 Ft-ba kerül.


Dunántúli kapcsolatok:

A minél több férőhely és eljutási lehetőség biztosítása érdekében a mindössze 4 kerékpárhellyel rendelkező és 990 Ft-os kerékpárhelyjeggyel igénybe vehető Helikon InterRégiókon kívül naponta szezonális vonatok is közlekednek, ezekhez kerékpárszállító kocsikat is kapcsolnak, a kerékpárhelyjegy pedig csak 100 Ft-ba kerül:

  • a Tanúhegy expresszvonat Győr és Keszthely,
  • a Lesence expresszvonat Szombathely és Keszthely,
  • a Fenyves expresszvonat Pécs és Keszthely között, valamint
  • a Kék Hullám InterCity Budapest–Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca–Szombathely között.

Keszthely és Tapolca között kétóránként a Balaton InterCity vonatokhoz csatlakozva személyvonatok is közlekednek, melyek helyjegy váltása nélkül, kerékpárszállítás esetén kerékpárhelyjegy váltásával vehetők igénybe.

Kelet-Magyarország a Balaton között

Déli part:

Aranypart expressz: Záhony, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok és Fonyód között közlekedik, 1. osztályú, valamint kerékpárszállító kocsit is kapcsolnak hozzá.

Ezüstpart expressz: Miskolc és Fonyód között jár 1. osztályú és kerékpárszállító kocsival is kiegészülve.

Aranyhíd expressz: Szeged és Fonyód között biztosítja a közvetlen eljutást. 1. osztályú, továbbá kerékpárszállító kocsi is közlekedik.

A kerékpárhelyjegy 300 Ft-ba kerül ezekre a vonatokra.

Északi part:

Szabolcsi Tekergő expresszvonat: naponta közlekedik Záhony és Zánka-Erzsébettábor között Debrecen, Nyíregyháza, Püspökladány és Szolnok érintésével. Kerékpárszállító kocsival közlekedik, így a kerékpárral utazóknak is érdemes kihasználni.

Csabai Tekergő expresszvonat: Békéscsaba és Tapolca között hétvégi napokon jár. Kerékpárszállító kocsival egészítik ki a bicikliszállítás biztosítása érdekében.

A kerékpárhelyjegy 300 Ft-ba kerül ezekre a vonatokra.

Jégmadárral a Dunakanyartól a Balatonig

A Jégmadár expresszvonaton hétköznap 12, hétvégén 24/36 kerékpár szállítható. A nyár folyamán tervezik a vonatban a kerékpárhelyek további bővítését is. Kerékpárszállítás esetén a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet (650 Ft) is meg kell váltani.


Támogasd a bringás fejlődést!

Csatlakozz a Kerékpárosklubhoz, csináljunk együtt bringás országot Magyarországból!


Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron