Facebook Instagram Youtube

Javulni fognak a Szlovákia és Magyarország közötti kerékpáros kapcsolatok

Javulni fognak a Szlovákia és Magyarország közötti kerékpáros kapcsolatok
2014.06.03
A határmenti kerékpáros útvonalak fejlesztésre kerülnek, valamint javulnak az autóbusz- és vasúti kapcsolatok is. Továbbá, kijelölésre kerül hamarosan a Vasfüggöny menti kerékpáros útvonal hiányzó szakasza is az Euro-Velo 13 részeként.

A határmenti kerékpáros útvonalak fejlesztésre kerülnek, valamint javulnak az autóbusz- és vasúti kapcsolatok is. Továbbá, kijelölésre kerül hamarosan a Vasfüggöny menti kerékpáros útvonal hiányzó szakasza is az Euro-Velo 13 részeként.

Paton (Szlovákia), a TransHUSK projekt konferenciáján jártunk.

A délelőtti programban a 2012-ben kezdődött és mára lezárult „Mobilitás elősegítése a magyar-szlovák határ mentén a tömegközlekedés fejlesztése révén” projekt zárókonferenciája zajlott. A projekt célja a magyar-szlovák határ mentén átívelő forgalom vizsgálata és a térséget kiszolgáló közösségi közlekedés fejlesztési irányainak kitűzése volt. A projekt két nagy partnere a pozsonyi Területfejlesztési Intézet, illetve a budapesti Közlekedéstudományi Intézet. A munka eredményeként a jövőben a két ország közötti autóbusz- és vasúti kapcsolatok javulása várható.

forrás: facebook.com/istergranum

A délutáni programban kaptak helyet "A fenntartható közlekedés fejlesztése az információszolgáltatás és az intermodalitás javításával a magyar-szlovák térségben" projektindító előadásai. A projekt célja, a két ország kerékpáros kapcsolatainak javítása, a határmenti kerékpáros turizmus fellendítése.
Vizsgálat alá vonják a már meglévő kerékpáros létesítményeket, mint például a Duna menti Euro-Velo 6 vonatkozó szakaszát, illetve új nyomvonalak kerülnek kialakításra. Az Euro-Velo 13, Vasfüggöny menti útvonal hazai és déli szakaszainak kijelölése folyamatban van.

Az elhangzott előadások:

  • Nagy Péter (Ister-Granum EGTC) - Az Ister-Granum EGTC kerékpáros fejlesztési elképzelései
  • Csikai Mária (Kerékpáros Magyarország Szövetség) - Biciklis turizmus a magyar-szlovák határ mentén
  • Peter Klucka (Nemzeti Kerékpáros Koordinátor, Pozsony) - A kerékpározás fejlesztése az országban
  • Polgár Tibor (Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.) - A Vasfüggöny kerékpárút projekt - egy jó gyakorlat a Dél-Kelet Európai Keretprogramban
  • Dr. Milan Skyva (IBS, Pozsony) - A szlovák-magyar határ kerékpáros útvonalaianak tervezése és előkészítése

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron