Facebook Instagram Youtube

Közlekedésbiztonsági Nap gyerekeknek

Közlekedésbiztonsági Nap gyerekeknek
2013.04.09
A budapesti Vasúttörténeti Parkban, 2013. április 13. 10:00-18.00 között.
A budapesti Vasúttörténeti Parkban, 2013. április 13. 10:00-18.00 között.

EGY NAP A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSÉRT!
VII. Közlekedésbiztonsági Nap gyermekeknek a Vasúttörténeti Parkban
 
 
A Vasúttörténeti Park április 13-án hetedik alkalommal rendezi meg a Közlekedésbiztonsági Napot, azzal a céllal, hogy a gyerekek már egészen kicsi kortól játékos formában tanulják meg a gyalogos-, a vasúti-, a kerékpáros- és a tömegközlekedés alapszabályait.
 
A Park a gyermekek biztonságos közlekedésre nevelését tűzte ki célul, ezt kiemelve hívta életre 2007-ben a Közlekedésbiztonsági Nap rendezvényt, melynek keretein belül „játszva” tanulhatják meg a kicsik a vasúti közlekedésre vonatkozó alapszabályokat, amely kibővült a közúti, a tömegközlekedés és a kerékpározás szabályainak gyakorlásával.
 
A Közlekedésbiztonsági Napon a Park interaktív programjain túl lesz mini KRESZ park, kerékpáros ügyességi pálya, kerékpáros és autós KRESZ teszt, látványosan szimulált vonat és hungarocell autóütközés bemutató, és persze az ügyesek különböző ajándékokat is nyerhetnek.
A Mini KRESZ Park kis sofőrjeinek 15 perces KRESZ oktatáson kell részt venniük, mielőtt a kis autók volánjai mögé ülnek. 
A kerti vasút gyermek utasai a MÁV és a Vasúttörténeti Park vasúti totójának kitöltésével bizonyíthatják a vasúti közlekedés szabályaiban való jártasságukat. 
A Magyar Kerékpárosklub ügyességi pályáján a gyerekek próbára tehetik képességeiket az egyensúlytartásban, a kormányzásban, a megfelelő sebesség megválasztásában, így könnyedén gyakorolhatják a kerékpár biztonságos kezelését. A kisebbek kerékpáros kifestőt színezhetnek.
 
A BKV idén is érdekes és hasznos programokkal, tesztekkel és a közlekedést érintő játékokkal várja az érdeklődőket: ezúttal ’Tökéletes Utas’ jogosítvány szerezhető a BKV sátrában: lehetőség lesz ugyanis arra, hogy KRESZ előadásokon kicsik és nagyok egyaránt megtanulják, hogyan szabad, érdemes és biztonságos gyalogosként közlekedni Budapest utcáin. Az oktatást követően pár kérdéses tesztsorozat kitöltésével bizonyíthatja mindenki, valóban méltó a jogosítvány megszerzésére. Az igazán bátrak pedig kipróbálhatják, milyen érzés a buszvezető bőrébe bújni, vagy hogyan kell viselkednünk utasként egy buszon. Egy Volvo járműben szituációs feladatok segítségével játszunk el valós, hétköznapi történeteket, amelyeken keresztül megtanulhatjuk, hogyan kezeljünk megfelelően egy-egy helyzetet.
 
A GRSP Magyarország Egyesület interaktív bemutatóval készül „Látni és látszani” címmel, melynek egy vasúti kocsi lesz a helyszíne. A bemutató a jól láthatóságra, mint a biztonságos közlekedés alapszabályára épül fel.
 
A szimulált vonat-autós ütközés bemutatásakor egy hungarocellből készült személyautó „beszorul” a vasúti átjáróba, ahol éppen érkezik a vonat….
 
 
Az OBB és a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság részéről Szécsi Tibor rendőr alezredes hívja fel a figyelmünket az ilyen, vagy hasonló balesetek megelőzésére, az elkerülés lehetőségeire.
A FOR-VID Kft. „KRESZ-SULI” programjával vesz részt a rendezvényen, melynek segítségével az óvodás és kisiskolás korosztály gyakorolhatja a nyomógombos gyalogátkelőhelyen történő átkelést. 
 
ROSSZ IDŐ ESETÉN SEM MARAD EL A RENDEZVÉNY, UGYANIS MINDEN PROGRAMELEM A FEDETT ORIENT CSARNOKBAN KERÜL MEGRENDEZÉSRE!
 
Elérhetőségek:
Magyar Vasúttörténeti Park: 1142 Budapest, Tatai út 95., Tel: 061-450-1497, www.vasuttortenetipark.hu
 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron