Facebook Instagram Youtube

Megfelezték a személyi sérüléses közúti balesetek számát a londoni forgalomcsillapítási intézkedések

Megfelezték a személyi sérüléses közúti balesetek számát a londoni forgalomcsillapítási intézkedések
2021.09.21
Egy tanulmány szerint megfeleződtek a személyi sérüléssel járó balesetek azokon a londoni utakon, ahol a koronavírus-járvány alatt az átmenő forgalom csillapítására vonatkozó intézkedéseket vezettek be. A közlekedésbiztonsági eredmények olyan jók, mint amit a 2000-es évek elején az átmenő forgalom elterelése nélkül, csupán sebességcsökkentési intézkedésekkel értek el.

Peter Walker cikke a Guardian oldalán jelent meg 2021. július 23-án. A fordítás a Kerékpárosklub önkéntes fordítócsoportjában készült. Magyar Márton fordította, Halász Áron szerkesztette. Csatlakozz te is fordítócsoportunkhoz, hogy minél több külföldi jó példát, újító gondolatot mutathassunk be!A 72 darab, tavaly március és szeptember között bevezetett forgalomcsillapításban érintett területen (LTN, low traffic neighborhood) történt sérülések rendőrségi adatait vizsgáló kutatás szerint a területeket kívülről határoló utakon sem nőtt meg a balesetveszély.

A legnagyobb csökkenés a sérülésekben a gyalogosok és az autóban ülők körében volt tapasztalható, és kisebb részben érintette a kerékpározókat - állítja a Dr. Anna Goodman, a London School of Hygiene and Tropical Medicine közegészségügyi szakértője által vezetett, a Westminster University és az Imperial College London akadémikusaival együttműködve végzett kutatás.

A biztonság látható megnövekedése egy jelentős érv lehet a forgalomcsillapítási kezdeményezések körüli vitában, amik hangos ellenzést váltanak ki a lakosság és a média egy részéből.

Nemzetközi téren elterjedt elképzelés, hogy a forgalomcsillapított, a rövid távú autózást nem támogató lakókörnyezetekben könnyebben ösztönözhető a gyalogos és kerékpáros közlekedés. Londonban virágosládákkal, oszlopokkal és térfigyelő kamerákkal egyes utcákba csak a behajtást engedélyezik autóval - az áthajtást nem -, kerékpárral és gyalog viszont teljes átjárhatóságot biztosítanak.

Ugyan a vita jelentős része arra fókuszált, hogy az intézkedések vajon elveszik a kedvet a gépjármű-használattól, vagy csak más utcákra helyezik azt át. Kutatások szerint kellően átfogó intézkedések esetén a forgalomcsillapító és nem az áthelyező hatás érvényesül. A londoni intézkedések esetén a biztonság növekedése volt még a leginkább feltűnő.

A jelentés szerzői összehasonlították a 2018 októberétől decemberig tartó, majd 2019 és 2020 - az intézkedések bevezetésének ideje - azonos időszakának baleseti adatait hasonlították össze. A forgalomcsillapítási intézkedések bevezetésével egy időben a baleseti sérülések kicsivel több, mint a felére estek London többi részének sérülési számaihoz képest ugyanabban az időszakban. Ezzel szemben 2018 és 2019 azonos időszakaiban nem volt semmilyen megfigyelhető eltérés a város többi részéhez képest. A szerzők szerint ez a forgalomcsillapítási intézkedések közlekedésbiztonságra gyakorolt hatását mutatják. 

Az adatok azt is mutatják, hogy a forgalomcsillapított területeket határoló utak 25 méteres környezetében sem volt semmilyen észlelhető a személyi sérüléssel járó balesetek számában.

Bár ez a szám eleve alacsony volt, de megállapítható, hogy a forgalomcsillapított övezetekben bekövetkező balesetekben súlyosan vagy halálosan megsebesültek száma is felére csökkent.

Goodman szerint érdemes lenne hosszabb távon is vizsgálni a forgalomcsillapítási intézkedéseket kerékpáros szempontból is, mert korábbi intézkedések helyszínein a kerékpárral közlekedők szempontjából is jelentősebb közlekedésbiztonsági hatásokat mértek. 

A sérülések csökkentése még így is "nagyon lenyűgöző eredmény" Goodman szerint. "Hogy kontextusba tegyük, ez a kétezres évek elején Londonban bevezetett 32km/h-ás (20 mérföldes) sebességű zónák bevezetése utáni 23%-os csökkenés kétszerese."

"A sérüléssel járó gyalogos balesetek több mint fele, a halálos balesetek harmada városi mellékutcákban történik Nagy-Brintanniában. Ez alapján további forgalomcsillapító intézkedések jelentős hatással járhatnának a gyalog közlekedők biztonságára."

Will Norman, London gyalogos- és kerékpáros közlekedésügyi megbízottja szerint "ez a kutatás a forgalomcsillapított közterületek egy újabb előnyét mutatja meg."


Kiemelt kép: Az alacsony forgalmú környékeken virágosládákat és egyéb akadályokat használnak hogy megakadályozzák a gépjárművek egy adott úton való áthaladását. (Fotó: Crispin Hughes / Greenpeace)


Olvasd el ezt is: Egyetlen gyalogos és kerékpáros sem halt meg közlekedési balesetben Oslo városában 2019-ben


 

Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
10 tipp a biztonságos téli bringázáshoz hóban, fagyban is

Bringázni télen is egyszerű, gyors és olcsó. Persze a nyári könnyedségre még pár hónapot várnunk kell, ezért érdemes pár dologra odafigyelned. Öltözködési és karbantartási tippjeink után itt van pár tanács a havas és jeges napokra.

2016.12.01 |  aron
Barcelona kiterjeszti autómentes szuperblokkjait

A katalán főváros gyalogosoknak elsőbbséget biztosító zónáit a belváros nagy részére kiterjesztik – jelentette be Ada Colau polgármester.

2020.12.10 |  aron