Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

#cm2015deb - "Nyissunk kelet felé!"

A Föld Napját (április 22.) követő első hétvégén ismét végiggurul a biciklis menet Debrecenen, hogy felhívja a figyelmet a tiszta levegő, a Föld természeti környezetének megóvására (is).
Éppen ezért fő célunk továbbra is változatlan: alternatívát akarunk felmutatni minden gépi meghajtású járművel közlekedő ember számára. Szeretnénk megmutatni, hogy a kerékpár nem játékszer, és nem is csupán sporteszköz, hanem egy környezetkímélő, egészségmegőrző, hatékony KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ, melyet egyre többen választanak a mindennapi közlekedéshez városunkban is. Éppen ezért továbbra is kiemelt figyelmet érdemel a városi fejlesztések során.

Persze más, kézzelfoghatóbb célokat is meghatározunk...
Az idei demonstrációnk mottója:
"Nyissunk kelet felé!"

Még mielőtt bárki valami ide nem illő dologra gondolna, el kell mondanunk, hogy az adott felkiáltással kettős célt szeretnénk meghatározni a debreceni kerékpáros demonstrációnak és jövőbeli munkánknak:

 • Debrecen kisforgalmú, egyirányú utcái indokolatlan módon gátolják a kerékpáros tömegek szabályos, rövidtávú és gyors haladását. Miközben sok magyar városban elterjedt ez a megoldás, városunkban valamilyen oknál fogva írtóznak bevezetésétől…
  Nyissunk!
 • Debrecen keleti városrészei - kerékpáros szempontból - mostohán vannak kezelve, ezért szeretnénk, ha ezen területek is csatlakoznának a városi kerékpáros hálózatba; sokkal nagyobb mértékben, sokkal ember- és kerékpárbarátabb módon…
  Keletre!

Ezen célokból kifolyólag:
Gyertek és tekerjük együtt!

      Alkossunk Kritikus Tömeget!
            Hallassuk hangunkat!
                  Emeljük bringánkat!

Az útvonal térképen: 
Critical Mass 2015 Debrecen a térképen
Az útvonal írott formában: Medgyessy sétány / Vigadó tér - Pallagi út - Nagyerdei körút - Hadházi út - Zákány utca - Kassai út - Rakovszky Dániel utca - Hajnal utca - Wesselényi utca - Erzsébet utca - Külsővásártér - Nyugati utca - Segner János tér - Hatvan utca - Kossuth tér
Táv: 8,41 km

Tervezett menetrend - 2015. április 25-én (szombaton):
16:30 Gyülekező a Medgyessy-sétánynál
16:45 Információk bringásoknak és biztonsági tájékoztatás
17:00 Indul a felvonulás. Csatlakozni, kiállni bárhol lehet.
18:00 Érkezés a Kossuth-térre a Nagytemplomhoz.
A Critical Mass mozgalmat szimbolizáló bringaemelés.

Azon kívül, hogy eljössz többet is tehetsz a felvonulás sikeréért!

 • Csatlakozz az önkéntes biztosító emberek csapatához, akik szervezőként a menetet kísérik!
 • Hívd a bringás barátaidat is! Ebben segíthet az esemény vagy eme bejegyzés megosztása.
 • plakátból nyomtass egy párat! Tedd ki olyan munkahelyeden, iskoládban, lépcsőházban, ahol sokan láthatják és megengedték (faliújság, ismerős bolt kirakata..., de ne közterületre).

Készülj fel a kerékpározás ezen különleges ünnepére!

 • Készítsd fel a bringád (lehetőleg szakember bevonásával), hogy ne csak szép legyen de biztonságos is.
 • Frissítsd fel a KRESZ tudásod! Jegyezz meg minél több praktikus közlekedési tanácsot, melyet az ingyenesen letölthető Kerékpáros Kisokosban röviden összefoglaltak.
 • Elevenítsd fel a korábbi felvonulások óriási hangulatát néhány videóval.
 • Azért, hogy ez a felvonulás valóban a városi kerékpározás érdekeit szolgálja, és mindenki számára kellemes emlék maradjon arra kérünk, hogy fogadd meg az alábbi tanácsokat!
 • A felvonuláson kerüld a fokozottan balesetveszélyes helyzeteket. Ne most mutasd meg milyen nyaktörő mutatványokat tudsz a bringáddal!
 • Az úttest jobb oldali sávjában haladj, felezővonalat pedig semmi esetre se lépd át!
 • A felvonulás alatt soha ne menj fel a járdára, fűre! Amúgy sem szabad.
 • Ne menj a villamossínek közé! Az áthaladásoknál óvatosan keresztezd, mert a kereked könnyen kicsúszhat rajta és akkor biztosan felborulsz.
 • Ne menj túl közel az előtted haladó bringáshoz, de lehetőség szerint ne legyen köztetek egy autóhossznál nagyobb távolság. A menet átlagsebessége kb. 12 km/h lesz.
 • Ha megállni kényszerülsz azt mindenképp az út szélén tedd! Bármikor kiszállhatsz.
 • A zebráknál számíts az eléd lépő vakmerő gyalogosokra!
 • Mindenben kövesd a biztosító rendőrök, polgárőrök és szervezők kéréseit! Ne előzd meg a menet élén haladó szervezőket, és ne maradj le a záróemberek mögé. Piros lámpánál most ne állj meg.
 • Autósokat, gyalogosokat nem molesztálunk, nem sértegetünk! Ha ilyen bringást látsz, kérünk mindenképpen szólj rá! A kerékpározást népszerűsíteni jöttünk, nem ellenségeket gyűjteni.
 • A felvonulás előtt és alatt ne fogyassz alkoholt! Piásan kerékpározni ugyan nem tilos, de gondolva hajtáspajtásaidra, kérünk ne kockáztasd saját és mások testi épségét.
 • A közlekedési szabályok betartásáról a felvonulás után se feledkezz meg. Első és hátsó lámpád mindig legyen és szükség esetén használd is.

Keresd a szervezőket a weboldalukon található elérhetőségen vagy a közösségi oldalukon.


Reklámozni, szórólapozni szeretnél a CM-en?
Az önkénteseink és a felvonulásért dolgozók nem azért adják a munkájukat, hogy neked reklám lehetőséget és ezzel bevételt biztosítsanak. Ha megkeresed a szervezőket tudnak ajánlani más bringás rendezvényt, amit szponzorálhat a céged is.

Politikai nézeteidet szintén ne ezen az eseményen terjeszd!
Az CM a kerékpározás elfogadásáról szól, és ez mindannyiunk közös ügye pártpolitikától függetlenül.