Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

M0-ás híd lezárása 1. rész

Augusztus 22-én kaptuk az első hírt, hogy az M0-ás, ráckevei Duna-ág feletti hídját lezárták. A médiában csak annyi jelent meg, hogy az útpályát felújítják, de arról semmi, hogy a kerékpáros és gyalogos forgalom elől lezárják. A környéken semmilyen tájékoztatás nem volt, csupán egy kézzel írt lap a híd felhajtóján.  Rögtön írtunk a beruházónak és a kivitelezőnek, mert elfogadhatatlannak tartjuk, hogy előzetes értesítés és kerülőút kijelölése nélkül, csak úgy ukk-mukk-fukk lezárják a hidat, több kilométeres kerülőre kényszerítve a gyalogosokat és kerékpárosokat. Alább a facebookos cikk, benne az elküldött levéllel:

Folyik az M0-ás felújítása. Ezzel kapcsolatban, pár napja Martin jelezte, hogy lezárták a Ráckevei Duna-ág hídjának kerékpáros részét is. A hídon futó kerékpárút nem csak a nemzetközi Eurovelo 6 kerékpárút része, de fontos kapocs a helyiek és a környékbeliek számára is. A tájékoztatásul kirakott papírfecni szerint május 30.-ig tart a lezárás. Természetesen érthető, hogy az útfelújítások kellemetlenségekkel és kerülőkkel járhatnak a közlekedők részére, de azért ennél egy picit jobb tájékoztatást joggal elvárhatnánk, hiszen több kilométeres kerülőre kényszerítik a gyalogosokat és kerékpárosokat. Katalin, ma jelezte, hogy már egy új tábla került ki (fotó: Andy), ami szerint a lezárás 2019. június 30.-ig tart. Erre már joggal mondhatjuk, hogy nem kis kellemetlenség, főleg úgy, hogy továbbra sem látunk semmiféle tájékoztatást. Ezért írtunk egy levelet a beruházás megrendelőjének a NIF Zrt.-nek:
Tisztelt Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.!
A Magyar Kerékpárosklub Dél-Pesti Területi Szervezetének nevében érdeklődnénk az M0-ás autópálya felújítási munkálatairól. Tagjaink tájékoztatása szerint, az M0-ás Ráckevei Duna-ág hídjának a kerékpárútja lezárásra került. A híd nem csak a nemzetközi Eurovelo 6 kerékpárút része, de fontos kapocs a helyiek és a környékbeliek részére is. Ehhez képest a kerékpárút lezárásáról mi semmit nem hallottunk, semmilyen kerékpáros portálon. Az utinformos és egyéb hírportálokon megjelent híradásokban az autók által használt közút lezárásáról és a sávok elhúzásáról volt csak szó.
A kerékpárút lezárásáról először csak valami kézzel írt papír tájékoztatta a kerékpárosokat, ami közvetlenül a híd lábánál, a lezárás kezdetéhez volt kitéve, miszerint szeptember 5.-ig tart a lezárás. Majd egy tábla jelent meg, ami szerint 2019. május 30.-ig. Ezért, ez ügyben a következő kérdésekkel fordulunk önökhöz:
- Mikor és hogyan tájékoztatták a kerékpárosokat a lezárásról ? Mikor és melyik kerékpáros oldalon, hírportálon, szakmai szervezetnél jelent meg erről a lezárásról bármi is, eljuttattak részükre bármilyen tájékoztatást ? Ha ez eddig nem történt meg akkor miért nem, illetve mikor és hogyan kívánják ezt a lemaradást pótolni?
- Mikor és hogyan tájékoztatták a kerékpárosokat a lehetséges kerülőutakról ? Ha ez eddig nem történt meg, akkor ezt hogyan kívánják pótolni? Pl táblák kihelyezése az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút mentén?
- Milyen módon kívánják biztosítani, hogy a kerékpárosoknak ne kelljen kilométereket kerülni? - Meddig lesz lezárva a kerékpárút a hídon?
Üdvözlettel:
Magyar Kerékpárosklub
Dél-Pesti Területi Szervezete