Tagsági akció 2020 tél

László János emlékest: A budapesti kerékpárpolitika elmúlt 100 és következő 10 éve

Idén egy különleges összejövetellel emlékeztünk László Jánosra - a Kerékpárosklub tiszteletbeli örökös elnökére - születésnapja alkalmából. Közösen tekertünk el a Kerékpárosklub irodájától Jánosék lakásához, majd a Nagykörút érintésével a Dürer Kertbe, ahol a kerékpárpolitika utóbbi 100 évének történetéről, jelenlegi kihívásairól és jövőbeli lehetőségeiről beszélgettünk.

Köszönjük, hogy ennyien eljöttetek!

Idén egy különleges összejövetellel emlékeztünk László Jánosra - a Kerékpárosklub tiszteletbeli örökös elnökére - születésnapja alkalmából.

Közösen tekertünk el a Magyar Kerékpárosklub irodájától János egykori lakásához, ahol feleségének Kertész Mártának köszöntük meg, hogy dolgozószobájukból építhette László János a szervezetet.

Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese mesélt a budapesti kerékpárpolitika változásairól a kerékpáradó századforduló környéki eltörlésétől kezdve. Hogyan lett Budapest Európa egyik legbiciklisebb városa, miként veszett el ez a kerékpáros kultúra a szocializmusban, majd kik és hogy próbálták meg visszaépíteni az 1980-as évektől napjainkig?

Az előadás után a jelen legnagyobb vitáiról és a jövő lehetséges fejlődési vagy kudarclehetőségeiről beszélgettünk veletek, valamint Balogh Samuval Budapest főpolgármesterének kabinetfőnökével, Kürti Gáborral a Magyar Kerékpárosklub elnökével és Vitézy Dáviddal a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójával.

A megemlékezést, az előadást és a beszélgetéseket visszanézheted alábbi videónkban, vagy összefoglalóját elolvashatod az Indexen.

A teljes esemény:

Zsigmond Gábor előadása:

Kerekasztal-beszélgetés:

Fotók:

 

Köszönjük a Dürer Kert és a Közlekdési Múzeum segítségét is.


Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!