Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Kerékpárhasználat 2013 májusában

Címkék:

A válaszadók 43%-a használta kerékpárját közlekedésre országos szinten, míg Budapesten ez az arány 15% volt. A túrázási célú használat országosan 9%, Budapesten 15% volt.

A közlekedési célú kerékpárhasználati arányok lassú növekedést és szezonalitást mutatnak. Látványos növekedés a használat gyakoriságában érzékelhető: azaz országos szinten szezononként a megkérdezettek hasonló hányada ült kerékpárra közlekedési céllal, de a mért időintervallumban sokkal sűrűbben tette ezt.


-    A kerékpárral közlekedőknek a kerékpár az elsődleges és szinte kizárólagos közlekedési eszközévé. A kérdezett 14 napból legalább 10 alkalommal, azaz minden hétköznap kerékpárral közlekedők aránya 2012 szeptemberében döntött csúcsot: 63% volt. 2013 májusában ugyanez az arány 59% volt.


-    Országosan a megkérdezettek 9%-a túrázott* kerékpárjával májusban. Ugyanez az arány Budapesten 15% volt, ami a valaha mért legmagasabb arány.


-    A túrázás főként a fővárosban és megyeszékhelyeken, Közép-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon jellemző a magasabb iskolai végzettségűek körében, 50 éves korig.


-    A túrázás nemek szerint kiegyenlített, míg a kizárólag közlekedési célú kerékpárhasználók körében a férfiak vannak többen.


-    A válaszadók csupán 3% használta kerékpárját kizárólag túrázásra, de közlekedésre nem. Ők főként magasabb iskolai végzettségűek, budapestiek és 30 évesnél fiatalabbak.

CsatolmányMéret
MK_Kerekparhasznalat_2013_majus.pdf126.68 kB

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

Van, akinek az is túrázás, hogy kimegy hétvégén a Margitszigetre vagy a Kopaszi Gátra. Ne egy komoly több napos túrára gondolj.

Köszönöm a gyors és meggyőző választ!
Tehát csak a sétálókra terjed ki! :)
Az volt a furcsa számomra, hogy vidéken is, de főleg Bp.-en többen túráznak, mint azt laikusként hinném. Gyakorlatilag a fővárosban aki használta a járművét az túrázott is. Bár lehet, én sétálok rossz helyen, de nem látom ennyire túrázósnak a kerékpárhasználókat. Pontosan emiatt sejtettem azt, hogy nem mindenkire reprezentatív a mérési módszer. Az internetet bebuktam, de a mért arányt még mindig hibásnak tartom.

A teljes magyarországi 18+ népességre reprezentatív a felmérés. A minta nagysága 1000 fő. Régióra lebontva is reprezentálják a felnőtt magyar népességet nem, életkori csoport, és településtípus szerint. A mintavételi eljárás többlépcsős, rétegzett, valószínűségi mintavételi eljárás. Erősen kontrollált véletlen sétás, a TÁRKI módszertani kísérletei eredményeképpen a magyarországi viszonyokra adaptált Kish-kulccsal történő kiválasztással.

Ugye gondolhatom, hogy csak az internethasználókra terjed ki ez a felmérés?